Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balık Yetiştiriciliğinde Yeni Türler

Dersin Kodu : SUF318

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Alternatif türlerin yetiştiricilik teknikleri uygular
Alternatif türlerin üretim modelleri ve karşılaşılan problemlere çözüm üretir
Uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapabilme ve alternatif türlerin yetiştiricilik kriterlerini belirler

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dersin amacı öğrencilere alternatif türler ile ilgili genel bir bilgi vermek, türler bazında yetiştiricilik farklılıklarını anlatmak, yeni türlerin geleneksel türlere göre yetiştiricilik modellerinin farklılıklarını ortaya koymaktır.

Dersin İçeriği : Alternatif balık yetiştiriciliğine giriş; Barramundi yetiştiriciliği; Mercan yetiştiriciliği; Dil balığı yetiştiriciliği; Japon levreği yetiştiriciliği; Atlantik cod yetiştiriciliği; Lahoz yetiştiriciliği; Sunshine yetiştiriciliği; Halibut yetiştiriciliği; Cobio yetiştiriciliği.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Alternatif balık yetiştiriciliğine giriş I. Dünyadaki genel durum Ön okumalar ve ders notları Power point Sunu ve video gösterisi
2 Alternatif türlerin yetişticiliğine giriş II. Avrupada genel durum Ön okumalar ve ders notları Power point Sunu
3 Alternatif Sparid türleri I. Ön okumalar ve ders notları Power point Sunu
4 Alternatif Sparid türleri II. Ön okumalar ve ders notları Power point Sunu ve video gösterisi
5 Mercan yetiştiriciliği Ön okumalar ve ders notları Power point Sunu
6 Barramundi yetiştiriciliği Ön okumalar ve ders notları Grup çalışması/rapor hazırlama
7 Ön değerlendirme Readings and courses note Grup çalışması/rapor hazırlama
8 Arasınav Ön okumalar ve ders notları Çoktan seçmeli
9 Alternatif Yassı balık yetiştiriciliği : Dil balığı yetiştiriciliği Ön okumalar ve ders notları Power point Sunu ve video gösterisi
10 Alternatif Yassı balık yetiştiriciliği : Halibut yetiştiriciliği Ön okumalar ve ders notları Power point Sunu ve veri analizi
11 Japon levreği yetiştiriciliği Ön okumalar ve ders notları Power point Sunu
12 Atlantik cod yetiştiriciliği Ön okumalar ve ders notları Power point Sunu
13 Lahoz yetiştiriciliği Ön okumalar ve ders notları Power point Sunu
14 Sunshine yetiştiriciliği ve Cobio yetiştiriciliği Ön okumalar ve ders notları Power point Sunu
15 Genel Değerlendirme Readings and courses note Toplantı ve genel değerlendirme
16/17 Final Sınavı Ön okumalar ve ders notları Çoktan seçmeli


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Practical Flatfish Culture and Stock Enhancement 2010
 Sparidae - Biology and aquaculture of gilthead sea bream and other species 2011
 FAO Understanding and applying risk analysis in aquaculture 2008
 Culture of Cold-Water Marine Species 2004
 Bilimsel makaleler genel (1995-2013)
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 30
    Ödev/Proje/Diğer 2 70
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 3
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 3
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 5
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 1
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 3
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 4
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 2
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 4
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 2
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 5
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 2 2 4
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 5 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 7 7
Toplam İş Yükü: 68
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.72
Dersin AKTS Kredisi: 3