|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünleri Mekanisazyonu |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF310 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. SUAT DİKEL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Su ürünlerinde Mekanizasyonunda kullanılan alet ve ekipmanları açıklar İlkel ve modern yetiştiricilik enstrümanlarını karşılaştırr yetiştiricilik yöntemleri arasındaki farklılıkları tanımlar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünleri üretiminde kullanılan alet ekipman ve makinaların üretimdeki rollerini anlamak, yetiştiricilikte kullanılan yöntemleri karşılaştırma hakkında bilgiler edinmek |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu derste su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan alet ve ekipmanlar makinalarla birlikte anlatılarak, yetiştiricilik yöntemleri konusunda makinaların nasıl kullanıldığı ne işe yaradığı ve tüm özellkleri anlatılamaktadır. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Fakülte derslik ve kaboratuarları ile Araştırma istasyonu |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Su ürünleri mekanizasyon araçlarının sınıflandırılması |
Dersle ilgili bilgiler okumak |
Oral Sunum |
|
2 |
Sahada kullanılan araçlar, Araştırma araçlarınn tanıtımı |
Konu ile ilgili kitaptan ders konularının okunması
|
Oral Sunum |
|
3 |
Yetiştiricilikte kullanılan araçlar, Canlı stoklama araçları havuzlar tanklar kafesler |
Konu ile ilgili kitaptan ders konularının okunması
|
Oral Sunum ve çiftlik gezisi |
|
4 |
Filtre mekanizasyonu, filtre elemanları, sterilizasyon |
Konu ile ilgili kitaptan ders konularının okunması
|
Oral Sunum |
|
5 |
Havalandırma araçları oksijen ve havalandırma ekipmanları |
Konu ile ilgili kitaptan ders konularının okunması
|
Oral Sunum ve deneme ünitesi incelemesi |
|
6 |
Isı transfer ekipmanları |
Konu ile ilgili kitaptan ders konularının okunması
|
Oral Sunum |
|
7 |
Enerji ekipmanları |
Konu ile ilgili kitaptan ders konularının okunması |
Oral Sunum |
|
8 |
Ara sınav |
Arasınav hazırlığı
|
Çoktan seçmeli sınav |
|
9 |
Balık Boylama makinaları |
Konu ile ilgili kitaptan ders konularının okunması
|
Oral Sunum |
|
10 |
Hasat ve otomatik hasat makinaları |
Konu ile ilgili kitaptan ders konularının okunması
|
Oral Sunum |
|
11 |
Besleme Araçları ve yemleme yöntemleri |
Konu ile ilgili kitaptan ders konularının okunması
|
Oral Sunum |
|
12 |
Vize Sınavı |
Konu ile ilgili kitaptan ders konularının okunması
|
yazılı sınav |
|
13 |
Temizlik ve güvenlik ekipmanları |
Konu ile ilgili kitaptan ders konularının okunması
|
Oral Sunum |
|
14 |
Türkiyede ve Dünyada Mekanizasyon |
Konu ile ilgili kitaptan ders konularının okunması
|
Oral Sunum |
|
15 |
Endüstriyel yetiştiricilik açısından Mekanizasyonun önemi |
Konu ile ilgili kitaptan ders konularının okunması
|
Oral Sunum |
|
16/17 |
yıl sonu sınavı |
Sınav hazırlığı
|
Çoktan seçmeli sınav
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Su Ürünleri Mekanizasyonu Ders Kitabı Suat DİKEL 2009
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
2 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
3 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
3 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
5 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
4 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
4 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
3 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
2 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
2 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
2 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 76 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.04 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|