|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık Hastalıkları |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF306 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. İBRAHİM CENGİZLER |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Dersi alan öğrenciler; Balık ve çevresi ile olan etkileşimleri tanımlar Balılarda sağlık sorunu yaratacak canlı ve cansız etkenleri açıklar Balıkta bir sağlık sorunu oluştuğunda hangi yöntem kullanılarak tanı konulmasını açıklar Sağlık sorununda profilaksi, eradikasyon ve kontrol yöntemlerini belirler Hastalık görüldüğünde alınacak önlemleri ve sağaltımı açıklar Bildirilmesi zorunlu hastalıkları belirler, ulusal ve uluslararası önlemleri tartışır Hastalık etkenlerinin işletmelerden uzak tutulmasını sağlar, dezenfeksiyonu yapar Yetiştiricilikte çevresel etkilerin balıkta yaratacağı sağlık sorunlarını tartışıp, optimizasyonu sağlar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Ülkemizde ve Dünya ´da yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan deniz ve tatlı su balıklarında rastlanılan ve ekonomik kayıplara neden olan hastalıkların tanıtılması ve alınacak önlemlerin öğretilmesi.
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Yetiştiriciliği yapılan balıklarda görülen viral,bakteriyel ve parazitik hastalıklar; Balık hastalıklarının teşhisi; |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik,Laboratuvar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Balıklarda hastalık oluşturan etkenler, tanı yöntemleri
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
|
|
2 |
Balık ve çevresi, bakteriyel hastalıklara giriş
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
3 |
Gram(-) bakterilerin oluşturduğu hastalıklar
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
4 |
Gram(+) bakterilerin oluşturduğu hastalıklar ve oluşan enfeksiyonun açıklanması
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
5 |
Balıklarda viral hastalıların tanımlanması
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
6 |
Mantar hastalıları
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
7 |
Balıklarda parazitizm ve protozoon parazitler
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
8 |
Vize
|
Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Yazılı sınav |
|
9 |
Balıklarda metazoon parazitler |
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
10 |
Balılarda rastlanılan diğer hastalıklar |
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
11 |
Balık farmakolojisi
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
12 |
Balık farmakolojisi uygulamaları |
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
13 |
Balık immünolojisi |
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
14 |
Balıklarda aşı ve uygulama yöntemleri |
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
15 |
Balık hematolojisi hakkında kısa bilgiler+Rapor Hazırlama |
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
16/17 |
Final sınavı
|
Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Balık Hastalıkları Ders Kitabı,Prof.Dr. İbrahim Cengizler. Nobel Kitabevi 2006,Adana
Handbook of Fish Diseases, Untergasser B,1989
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
40 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
60 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
3 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
4 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
3 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
3 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
5 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
4 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
3 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
4 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
4 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
5 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
13 |
3 |
39 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
13 |
4 |
52 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
2 |
2 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 97 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.88 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|