Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balık Hastalıkları

Dersin Kodu : SUF306

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. İBRAHİM CENGİZLER

Dersin Öğrenme Kazanımları : Dersi alan öğrenciler; Balık ve çevresi ile olan etkileşimleri tanımlar
Balılarda sağlık sorunu yaratacak canlı ve cansız etkenleri açıklar
Balıkta bir sağlık sorunu oluştuğunda hangi yöntem kullanılarak tanı konulmasını açıklar
Sağlık sorununda profilaksi, eradikasyon ve kontrol yöntemlerini belirler
Hastalık görüldüğünde alınacak önlemleri ve sağaltımı açıklar
Bildirilmesi zorunlu hastalıkları belirler, ulusal ve uluslararası önlemleri tartışır
Hastalık etkenlerinin işletmelerden uzak tutulmasını sağlar, dezenfeksiyonu yapar
Yetiştiricilikte çevresel etkilerin balıkta yaratacağı sağlık sorunlarını tartışıp, optimizasyonu sağlar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Ülkemizde ve Dünya ´da yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan deniz ve tatlı su balıklarında rastlanılan ve ekonomik kayıplara neden olan hastalıkların tanıtılması ve alınacak önlemlerin öğretilmesi.

Dersin İçeriği : Yetiştiriciliği yapılan balıklarda görülen viral,bakteriyel ve parazitik hastalıklar; Balık hastalıklarının teşhisi;

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik,Laboratuvar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Balıklarda hastalık oluşturan etkenler, tanı yöntemleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
2 Balık ve çevresi, bakteriyel hastalıklara giriş İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
3 Gram(-) bakterilerin oluşturduğu hastalıklar İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
4 Gram(+) bakterilerin oluşturduğu hastalıklar ve oluşan enfeksiyonun açıklanması İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
5 Balıklarda viral hastalıların tanımlanması İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
6 Mantar hastalıları İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
7 Balıklarda parazitizm ve protozoon parazitler İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
8 Vize Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Yazılı sınav
9 Balıklarda metazoon parazitler İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
10 Balılarda rastlanılan diğer hastalıklar İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
11 Balık farmakolojisi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
12 Balık farmakolojisi uygulamaları İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
13 Balık immünolojisi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
14 Balıklarda aşı ve uygulama yöntemleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
15 Balık hematolojisi hakkında kısa bilgiler+Rapor Hazırlama İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
16/17 Final sınavı Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Balık Hastalıkları Ders Kitabı,Prof.Dr. İbrahim Cengizler. Nobel Kitabevi 2006,Adana
  Handbook of Fish Diseases, Untergasser B,1989
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 40
    Ödev/Proje/Diğer 1 60
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 4
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 3
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 5
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 4
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 4
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 5
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 4
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 13 3 39
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 13 4 52
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 97
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.88
Dersin AKTS Kredisi: 4