|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Ulslararası Tarımsal İlişkiler |
|
Dersin Kodu |
: |
TEP454 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. M.NECAT ÖREN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Uluslararası tarımsal ilişkilerin ve ticaretin önemini ve nedenlerini açıklayabilecek kuramsal bir alt yapıya sahip olur. Uluslararası ilişkilerde tarımın yeri, önemi ve gelişimini bilir ve açıklayabilir. Uluslararası tarımsal ilişkilerde etkili faktörleri ve gelişmeleri bilir. 4)Ulusal tarım ve tarım politikaları üzerinde etkili uluslararası gelişmeleri bilir ve değerlendirebilir. Tarım ve tarım piyasalarındaki gelişme eğilimleri hakkında fikir sahibi olur.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
MU 101 Mesleki Uygulama
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Uluslararası bağımlılık nedeniyle gıda malları üretimi ve tarım politikaları günümüzde ulusal ekonomilerin bir sorunu olmaktan çok küresel bir sorun olarak görülmektedir. Bu geçekten hareketle, tarım ve tarım politikaları, uluslararası bağımlılık ve ilişkiler ile bu ilişkilerin esasını oluşturan tarımsal ticaret açısından incelenerek öğrencilere küresel bir bakış açısı kazandırmak bu dersin temel amacı olarak planlanmıştır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Uluslararası ilişkilerin kapsamı, önemi ve gelişimi; Uluslar arası ticaret teorileri; Dış ticaret müdahaleleri ve ulusal gerekçeleri; Uluslararası tarımsal ilişkileri ve ticareti doğuran nedenler; Dünya tarım ürünleri üretimi, tüketimi ve ticareti; Uluslararası tarım ve ticaret politikaları ve azgelişmiş ülkelerin durumları; Tarımsal korumacılık ve sübvansiyonlar; Uluslararası tarımsal antlaşma ve organizasyonlar; Türkiye-AB tarımsal ilişkileri |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Uluslararası ilişkilerin kapsamı, önemi ve tarihsel gelişimi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
2 |
Uluslararası ekonomik ilişkiler ve ticaret teorileri |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
3 |
Uluslararası ticaret önündeki engeller: Dış ticaret müdahaleleri |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
4 |
Dış ticaret müdahalelerinin ulusal gerekçeleri |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
5 |
Uluslararası tarımsal ilişkileri ve ticareti doğuran nedenler (Arz ve talep yönünden) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
6 |
Dünyada tarım ürünleri üretimi ve nüfusun bölgesel dağılımı |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
7 |
Dünyada gıda yeterliliği ve güvencesi sorunu: GÜ, GOÜ ve Türkiye’de durum |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
8 |
Dünyada gıda yeterliliği ve güvencesi sorunu: GÜ, GOÜ ve Türkiye’de durum (devam) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
9 |
Ara sınav |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Yazılı Sınav |
|
10 |
Uluslararası tarımsal ticaretin yönü ve gelişimi, Türkiye’de durum |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
11 |
Dış ticaret hadlerinin azgelişmiş ülkelerin aleyhine işlemesi sorunu |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
12 |
Uluslararası tarım ve ticaret politikaları |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
13 |
Tarımsal korumacılık ve sübvansiyonlar savaşı |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
14 |
Uluslararası tarımsal antlaşma ve organizasyonlar |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
15 |
Türkiye-AB tarımsal ilişkileri |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Tüm ders notları ve kaynaklar |
Yazılı Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
- Öğretim üyesince hazırlanan ve sürekli güncellenen ders notları
-Uluslararası İlişkilere Giriş (Tayyar Arı)
-Food and Agricultural Policy (Harold G. Halcrow et all.)
-Agricultural Policies and World Markets (McCalla, A.F. et all.)
-Tarım Politikalarında Yeni Denge Arayışları ve Türkiye (TÜSİAD Yayınları)
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Mesleğiyle ilgili ileri düzeyde konuları anlayabilmesine olanak sağlayacak bir altyapı oluşturmak üzere temel bilim ve temel mühendislik dersleriyle ilgili başlıca kuramları açıklayabilme ve uygulayabilme |
0 |
|
2 |
Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini, bu alanda kullanılan araç-gereçler ile yararlanılan teknolojileri tanımlayabilme, tanıtabilme ve değerlendirebilme; tarımın ulusal ekonomi ve dünya ekonomisindeki yerini, önemini ve gelişimini açıklayabilme |
0 |
|
3 |
Tarım sektöründe üretimden tüketime kadar yer alan tüm aşamaların karakteristik özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayabilme, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliği ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme, bu amaçla yararlanılan temel ekonomik ilkeleri açıklayabilme ve uygulayabilme |
0 |
|
4 |
Tarım sektörü ve kırsal alanlardaki faaliyetler üzerinde etkili olan başlıca ekonomik, sosyal, doğal, kültürel, kurumsal, örgütsel ve yasal faktörleri, ulusal ve uluslararası güçleri ve aralarındaki etkileşimi, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, ilgili kavram, düşünce, kuram ve yöntemleri açıklayabilme |
5 |
|
5 |
Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayabilme |
0 |
|
6 |
Tarımsal üretim karar sürecinde kullanılacak ekonomik ve sosyal verileri çizelgeler, şekiller ve matematiksel semboller ile gösterebilme ve sözel olarak ifade edebilme |
0 |
|
7 |
Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama süreçlerine uygulayabilme |
0 |
|
8 |
Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların analizine ilişkin gerekli verileri belirleme, toplama, eleştirel gözle inceleme, kullanma, uygun çerçeve, model ve yöntem seçme, verileri analiz etme, analiz sonuçlarını değerlendirebilme |
1 |
|
9 |
Ekonomik ve sosyal verilerin analizinde temel bilgi teknolojilerinden ve bu amaçla hazırlanmış yazılımlardan yararlanma ve sonuçları yorumlama |
0 |
|
10 |
Alanıyla ilgili çalışmaları yasal mevzuata uygun ve bağımsız bir şekilde yürütebilme; bu alanlarda danışmanlık, denetim, bilirkişilik yapabilme; disiplinler arası çalışmalara, ekip çalışmalarına katılabilme |
0 |
|
11 |
Alanıyla ilgili güncel bilgilere erişebilme, edindiği bilgileri sorgulayabilme ve amaca uygun değerlendirerek kamu yararına kullanabilme |
2 |
|
12 |
Sözlü ve yazılı olarak uzman ve uzman olmayan kişilerle iletişim kurabilme, bu amaçla en uygun iletişim yöntemlerini seçebilme; üretici ve örgüt bazında paydaşlarla işbirliği geliştirebilme |
0 |
|
13 |
Mesleki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla ilişki kurabilecek düzeyde genel ve mesleki yabancı dil bilgisinin kazanılması, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilmesi |
0 |
|
14 |
Tarım sektöründe karşılaşılabilecek sorunları tanıyabilme, kapsamını belirleyebilme, bu konuda uygulanan çözüm, proje ve politikaların etkilerini değerlendirebilme; çözüm, proje ve politika alternatifleri üretebilme, ürettiği veya önerilen alternatiflerin olası etkilerini öngörebilme, alternatifler arasından belirlenen amaca en uygununu seçebilme; proje uygulayabilme, yönetebilme ve izleyebilme |
4 |
|
15 |
Mesleğinin tarihsel gelişimi ve geçirdiği aşamaları, mesleğinin uygulanmasında uyulması zorunlu etik ilkeleri tanımlayabilme ve bu ilkeleri titizlikle uygulama bilincine sahip olma |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
16 |
2 |
32 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
16 |
2 |
32 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 84 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.36 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|