|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda Bilimi Ve Teknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
TEP214 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. SERKAN SELLİ |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Gıdaların temel bileşenlerini ayrıntılı şekilde öğrenir Gıdaların bozulma etmenlerini bilir. Meyve-sebze teknolojisi, tahıl teknolojisi ve şeker teknolojisinin temellerini öğrenir. Yağ teknolojisi, fermantansyon teknolojisi ve süt ürünleri teknolojisini temellerini öğrenir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Gıda Bilimi ve Teknolojisi dersinin amacı gıdaları oluşturan temel bileşenler (water, karbonhidratlar, liptler, proteinler gibi) ile gıda maddelerinin bozulma faktörleri, tahıl ürünleri, meyve sebze işleme teknolojisi, fermantasyon teknolojisi, yağ teknolojisi, şeker teknolojisi ve süt ürünleri teknolojisi konularında öğrenciyi bilgilenlendirmektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Gıda Bilimi ve Teknolojisi dersinin içeriğini gıdaları oluşturan bileşenler (Su, karbonhidratlar, proteinler, lipidler, vitaminler, fenolikler, mineraller, su), yağ, tahıl, şeker, süt ürünleri meyve –sebze ve fermentasyon teknolojileri, gıda muhafaza teknikleri oluşturmaktadır. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Gıdaların Bileşimi, Su ve Karbonhidratlar |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
2 |
Gıdalarda Yağlar, Proteinler, Fenolik Bileşikler |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
3 |
Gıdaların Bozulma Etmenleri |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
4 |
Meyve ve Sebze Teknolojisi |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
5 |
Meyve Suyu Teknolojisi |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
6 |
Yağ and Margarin Teknolojisi |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
7 |
Şeker Teknolojisi |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
8 |
Ara Sınav |
|
|
|
9 |
Fermantaston Teknolojisi- Gıdalarda Uygulanan Fermantasyonlar |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
10 |
Fermente Yeşil ve siyah zeytin Yapım Metotları |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
11 |
Sirke ve Şarap Yapımı |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
12 |
Bira Teknolojisi |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
13 |
Tahıl ürünleri Teknolojisi ve Ekmek ve Makarna Yapımı |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
14 |
Süt ve Süt ürünleri-Yoğurt Yapımı |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
15 |
Peynir ve Dondurma Yapımı |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma, bilgisayar, projektör |
|
16/17 |
Final Sınavı |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Canbaş, A. 1993. Gıda Bilimi ve Teknolojisi Çukurova Üniversitesi Yayın No: 071, Adana
Ertugay, Z., Elgün A., Kurt, A., Gökalp, Y. (1990) Gıda Bilimi Ve Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayın No: 671, Erzurum
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Mesleğiyle ilgili ileri düzeyde konuları anlayabilmesine olanak sağlayacak bir altyapı oluşturmak üzere temel bilim ve temel mühendislik dersleriyle ilgili başlıca kuramları açıklayabilme ve uygulayabilme |
2 |
|
2 |
Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini, bu alanda kullanılan araç-gereçler ile yararlanılan teknolojileri tanımlayabilme, tanıtabilme ve değerlendirebilme; tarımın ulusal ekonomi ve dünya ekonomisindeki yerini, önemini ve gelişimini açıklayabilme |
5 |
|
3 |
Tarım sektöründe üretimden tüketime kadar yer alan tüm aşamaların karakteristik özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayabilme, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliği ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme, bu amaçla yararlanılan temel ekonomik ilkeleri açıklayabilme ve uygulayabilme |
3 |
|
4 |
Tarım sektörü ve kırsal alanlardaki faaliyetler üzerinde etkili olan başlıca ekonomik, sosyal, doğal, kültürel, kurumsal, örgütsel ve yasal faktörleri, ulusal ve uluslararası güçleri ve aralarındaki etkileşimi, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, ilgili kavram, düşünce, kuram ve yöntemleri açıklayabilme |
2 |
|
5 |
Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayabilme |
2 |
|
6 |
Tarımsal üretim karar sürecinde kullanılacak ekonomik ve sosyal verileri çizelgeler, şekiller ve matematiksel semboller ile gösterebilme ve sözel olarak ifade edebilme |
2 |
|
7 |
Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama süreçlerine uygulayabilme |
2 |
|
8 |
Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların analizine ilişkin gerekli verileri belirleme, toplama, eleştirel gözle inceleme, kullanma, uygun çerçeve, model ve yöntem seçme, verileri analiz etme, analiz sonuçlarını değerlendirebilme |
2 |
|
9 |
Ekonomik ve sosyal verilerin analizinde temel bilgi teknolojilerinden ve bu amaçla hazırlanmış yazılımlardan yararlanma ve sonuçları yorumlama |
2 |
|
10 |
Alanıyla ilgili çalışmaları yasal mevzuata uygun ve bağımsız bir şekilde yürütebilme; bu alanlarda danışmanlık, denetim, bilirkişilik yapabilme; disiplinler arası çalışmalara, ekip çalışmalarına katılabilme |
2 |
|
11 |
Alanıyla ilgili güncel bilgilere erişebilme, edindiği bilgileri sorgulayabilme ve amaca uygun değerlendirerek kamu yararına kullanabilme |
2 |
|
12 |
Sözlü ve yazılı olarak uzman ve uzman olmayan kişilerle iletişim kurabilme, bu amaçla en uygun iletişim yöntemlerini seçebilme; üretici ve örgüt bazında paydaşlarla işbirliği geliştirebilme |
2 |
|
13 |
Mesleki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla ilişki kurabilecek düzeyde genel ve mesleki yabancı dil bilgisinin kazanılması, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilmesi |
2 |
|
14 |
Tarım sektöründe karşılaşılabilecek sorunları tanıyabilme, kapsamını belirleyebilme, bu konuda uygulanan çözüm, proje ve politikaların etkilerini değerlendirebilme; çözüm, proje ve politika alternatifleri üretebilme, ürettiği veya önerilen alternatiflerin olası etkilerini öngörebilme, alternatifler arasından belirlenen amaca en uygununu seçebilme; proje uygulayabilme, yönetebilme ve izleyebilme |
1 |
|
15 |
Mesleğinin tarihsel gelişimi ve geçirdiği aşamaları, mesleğinin uygulanmasında uyulması zorunlu etik ilkeleri tanımlayabilme ve bu ilkeleri titizlikle uygulama bilincine sahip olma |
2 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
12 |
5 |
60 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 92 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.68 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|