Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Temel Gıda Teknolojisi

Dersin Kodu : KON329

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. OYA BERKAY KARACA

Dersin Öğrenme Kazanımları : 2. Gıdaların özelliklerini ve bileşimini bilir.
3. Gıda muhafaza yöntemlerini sınıflandırır. 4. Çeşitli gıda işleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
4. Çeşitli gıda işleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
5. Fonksiyonel gıda kavramını ve özelliklerini açıklar.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Yiyecek içecek departmanında uzmanlaşmak isteyen öğrencilere alt yapı oluşturması için bu derste, gıdaların özellikleri ve bileşimleri hakkında bilgi vermek, gıda muhafaza yöntemlerini öğretmek ve çeşitli gıda üretim teknolojilerinin kavranmasını sağlamak amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği :

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Gıdaların Bileşimi: Karbonhidratlar 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
2 Gıdaların Bileşimi: Proteinler 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
3 Gıdaların Bileşimi: Yağlar 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
4 Gıdaların Bileşimi: Su, Vitamin ve Mineraller 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
5 Gıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
6 Fonksiyonel Gıdalar ve Özellikleri 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
7 Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
8 Ara Sınav, Gıda Zehirlenmeleri ve Alınması Gereken Önlemler 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
9 Et ve Et Ürünleri Teknolojisi 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
10 Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
11 Yağ Teknolojisi 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
12 Fermantasyon Teknolojisi 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
13 Tahıl Teknolojisi 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
14 Özel Gıdalar Teknolojisi 1 ve 2 nolu kitapta ilgili bölümler, ders notu Projektör ve bilgisayar ile düz anlatım, Tartışma, Beyin fırtınası, Küçük grup tartışması
15 Final
16/17 Final


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  1. Gıda Tekonolojisi (Prof. Dr. Sıdıka Bulduk, Detay Yayıncılık, Ankara, 426s).
 2. Gıda Bilimi ve Teknolojisi Prof.Dr.Zeki ERTUGAY ve ark., 1994)
 3. Yayınlanmamış Ders Notu
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 İşletmecilik temel kavramlarını anlama, anlatma ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutları ile yerel, ulusal, uluslar arası ve küresel boyutlarını kavrama 3
2 İş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile doğal ve kültürel çevrenin korunması gibi toplumu da ilgilendiren konularda yeterli bilgi ve bilince sahip olma 0
3 Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrama, anlatma ve uygulama 3
4 Sayısal ve istatistiksel araştırma becerisine ve düşünme yeteneğine sahip, alınacak kararların sonuçlarını öngörebilen ve doğru tahminlerde bulunabilen, sebep-sonuç ilişkilerini göz önünde bulunduran, analitik düşünce yapısına sahip ve stratejik yaklaşım geliştirebilen 3
5 Yenilik ve değişime açık, girişimci, yaşam boyu öğrenme davranışı kazanmış, analitik düşünen, bilişim teknolojileri başta olmak üzere işletmeciliğin çağdaş yöntem ve teknolojilerini kullanma 4
6 Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olma 0
7 Kalite bilincine sahip olma, kaliteli iş yapma ve sonuçlandırma ve sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilme 4
8 Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme 4
9 Eleştirel düşünebilen, alternatif çözümler üretebilen ve farklı kaynaklardan bilgi elde edebilme ve analiz etme becerisine sahip, elde edilen sonuçların yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olmak 3
10 İş yaşamının hukuki, toplumsal ve ahlaki sorumluluklarını kavrama ve toplumsal dönüşümü algılama 0
11 Türkçe yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip doğru ve etkili konuşabilen, bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde konuşarak iletebilen, yorumlama ve eleştirebilme yeteneğine sahip, ikna gücü yüksek 4
12 Takım çalışmasına yatkın, liderlik özelliklerine sahip ve diğer alanlardaki uzmanlarla iletişim kurabilme yeterliliğine sahip olan ve bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmanın yanı sıra diğer bölümler hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olma 4
13 Turizm işletmeciliği alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık sorun ve konuları belirleme ve analiz edebilme, öneriler geliştirebilme 0
14 Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke açısından önemini iyi anlamış olma ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarım becerisi 0
15 Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı sürekli dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde sektörel şartları tanıyan ve bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edebilecek araçları kullanma ve değerlendirme bilgisine sahip olma 0
16 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü: 67
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.68
Dersin AKTS Kredisi: 3