|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Bitkisel Yağ Teknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
GM 476 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Yağ hammaddelerinin sınıflandırılması ve bozulma nedenlerini bilir
Ham yağ ve zeytinin işlenmesinde kullanılan yöntemler ile alet ve cihazları bilir Yağ rafinasyonunu ve yağların modifikasyonunu yapar Etik değerlere saygılı olur, yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur. Yağ hammaddelerinin sınıflandırır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Dersin amacı gıda mühendisliği öğrencilerine bitkisel yağ işleme teknolojisi ve uygulama alanları hakkında bilgi vermektir |
|
Dersin İçeriği |
: |
Yağlı tohumlar, yağlı meyveler, ham yağ elde etme yöntemleri, ham yağların rafinasyonu, modifiye yağ ve zeytinyağı işleme teknolojisi, bitkisel yağ kalite kontrol kriterleri |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Lipidler ve lipidlerin sınıflandırılması; basit, bileşik ve türev lipidler |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları |
|
2 |
Yağ asitleri; (doymuş, doymamış) |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları |
|
3 |
Yağların ve yağ asitlerinin kimyasal tepkimeleri |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları |
|
4 |
Oksidasyon ve yemeklik yağların bozulması (otooksidasyon; fotooksidasyon; hidroperoksitlerin girdiği reaksiyonlar) |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları |
|
5 |
Bitkisel yağlar ve yağ hammaddeleri |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları |
|
6 |
Yağlı tohumlardan yağ çıkarılması (hazırlık işlemleri; presyon, ekstraksiyon) |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları |
|
7 |
Zeytinyağı üretim teknolojisi |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları |
|
8 |
Ara Sınav |
Sınava Hazırlık |
Ara Sınav |
|
9 |
Yağların rafinasyonu (zamksı maddelerin uzaklaştırılması; asitlik giderme) |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları |
|
10 |
Modifiye yağlar üretim teknolojisi(interesterifikasyon, fraksiyonel ayırma, yağların hidrojenasyonu) margarin üretimi |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları |
|
11 |
Teknik Gezi |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Düz analatım, deney rapor yazımı ve laboratuvarda sonuçların tartışılması |
|
12 |
Yağlarda kalite kontrol testleri |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Düz analatım, deney rapor yazımı ve laboratuvarda sonuçların tartışılması |
|
13 |
Zeytinyağı analitik kalite kontrolü |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Düz analatım, deney rapor yazımı ve laboratuvarda sonuçların tartışılması |
|
14 |
Bitkisel yağların Kalite Kontrolü |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları |
|
15 |
Sektörel uygulamalar, Mevzuat |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
Bakanlık ve sektörü temsil eden davetli konuşmacılar ile panel |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Sınava hazırlık |
Final sınavı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Göğüş, F., Özkaya, M.T., Ötleş, S., 2008. Zeytinyağı.Eflatun yayınevi. Ankara. 267 s.
Nas, S., Gökalp, H.Y. , Ünsal, M. 2001. Bitkisel Yağ Teknolojisi. Pamukkale Üniversitesi Yayınları, Denizli. 220s.
Kayahan, M., Tekin, A., 2006. Zeytinyağı Üretim Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası. Kitaplar Serisi: 15. Ankara. 198 s.
Gümüşkesen, A.S., ve Yemişcioğlu, F., 2004. Bitkisel Yağ Teknolojisi. Asya Tıp Yayıncılık Ltd. İzmir. 224 s.
Kayhan M. 2002. Modifiye Yağlar e Üretim Teknolojileri. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A. Ş. Yayını 2002 Basım, 288 sayfa, Ankara
Kayhan M. 2005. Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kitaplar Serisi: 7, 234 sayfa, Ankara
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
5 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
5 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
4 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
4 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
5 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
4 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
4 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
4 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
5 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
5 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
5 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
5 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
4 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
4 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
13 |
4 |
52 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
13 |
1 |
13 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
12 |
12 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 89 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.56 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|