Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Bitkisel Yağ Teknolojisi

Dersin Kodu : GM 476

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Yağ hammaddelerinin sınıflandırılması ve bozulma nedenlerini bilir
Ham yağ ve zeytinin işlenmesinde kullanılan yöntemler ile alet ve cihazları bilir
Yağ rafinasyonunu ve yağların modifikasyonunu yapar
Etik değerlere saygılı olur, yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur.
Yağ hammaddelerinin sınıflandırır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dersin amacı gıda mühendisliği öğrencilerine bitkisel yağ işleme teknolojisi ve uygulama alanları hakkında bilgi vermektir

Dersin İçeriği : Yağlı tohumlar, yağlı meyveler, ham yağ elde etme yöntemleri, ham yağların rafinasyonu, modifiye yağ ve zeytinyağı işleme teknolojisi, bitkisel yağ kalite kontrol kriterleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Lipidler ve lipidlerin sınıflandırılması; basit, bileşik ve türev lipidler Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları
2 Yağ asitleri; (doymuş, doymamış) Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları
3 Yağların ve yağ asitlerinin kimyasal tepkimeleri Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları
4 Oksidasyon ve yemeklik yağların bozulması (otooksidasyon; fotooksidasyon; hidroperoksitlerin girdiği reaksiyonlar) Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları
5 Bitkisel yağlar ve yağ hammaddeleri Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları
6 Yağlı tohumlardan yağ çıkarılması (hazırlık işlemleri; presyon, ekstraksiyon) Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları
7 Zeytinyağı üretim teknolojisi Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Ara Sınav
9 Yağların rafinasyonu (zamksı maddelerin uzaklaştırılması; asitlik giderme) Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları
10 Modifiye yağlar üretim teknolojisi(interesterifikasyon, fraksiyonel ayırma, yağların hidrojenasyonu) margarin üretimi Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları
11 Teknik Gezi Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Düz analatım, deney rapor yazımı ve laboratuvarda sonuçların tartışılması
12 Yağlarda kalite kontrol testleri Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Düz analatım, deney rapor yazımı ve laboratuvarda sonuçların tartışılması
13 Zeytinyağı analitik kalite kontrolü Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Düz analatım, deney rapor yazımı ve laboratuvarda sonuçların tartışılması
14 Bitkisel yağların Kalite Kontrolü Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Düz anlatım, sınıf içi tartışma, video ve internet sunumları
15 Sektörel uygulamalar, Mevzuat Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular Bakanlık ve sektörü temsil eden davetli konuşmacılar ile panel
16/17 Final Sınavı Sınava hazırlık Final sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar   Göğüş, F., Özkaya, M.T., Ötleş, S., 2008. Zeytinyağı.Eflatun yayınevi. Ankara. 267 s. Nas, S., Gökalp, H.Y. , Ünsal, M. 2001. Bitkisel Yağ Teknolojisi. Pamukkale Üniversitesi Yayınları, Denizli. 220s. Kayahan, M., Tekin, A., 2006. Zeytinyağı Üretim Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası. Kitaplar Serisi: 15. Ankara. 198 s. Gümüşkesen, A.S., ve Yemişcioğlu, F., 2004. Bitkisel Yağ Teknolojisi. Asya Tıp Yayıncılık Ltd. İzmir. 224 s. Kayhan M. 2002. Modifiye Yağlar e Üretim Teknolojileri. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A. Ş. Yayını 2002 Basım, 288 sayfa, Ankara Kayhan M. 2005. Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kitaplar Serisi: 7, 234 sayfa, Ankara
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 1 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 5
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 4
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 5
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 4
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 5
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 4
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 5
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 5
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 5
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 4
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 4
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 13 4 52
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 13 1 13
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 12 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü: 89
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.56
Dersin AKTS Kredisi: 4