Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Soğuk Tekniği Ve Depolama

Dersin Kodu : GM 478

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. MEHMET GÜVEN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Soğutma tekniğini bilir
Soğutma düzeneklerinin çalışma prensiplerini bilir
Soğuk hava depolarının dizaynını bilir
Gıda ürünlerinin soğukta depolanmalarını bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı, öğrencilere soğutma alet ve ekipmanlarının çalışma prensipleri ile ilgili teorik ve pratik bilgileri ve gıdaların soğukta depolanması ile ilgili temel bilgileri kazandırmaktır.

Dersin İçeriği : Fiziksel, kimyasal ve mekanik soğutma sistemleri, Kompresörler, kondensörler, evaporatörler, Soğutma sistemlerinin kapasiteleri, Soğutma hızı, Soğutucu akışkanlar, Dondurma yöntemleri, Gıdaların soğutularak ve dondurularak depolanması

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Soğuk tekniğine giriş İlgili kitaplar Anlatım, soru-cevap
2 Fiziksel, kimyasal ve mekanik soğutma sistemleri İlgili kitaplar Anlatım, soru-cevap
3 Soğutma sisteminin bileşenleri İlgili kitaplar Anlatım, soru-cevap
4 Soğutma sisteminin bileşenleri İlgili kitaplar Anlatım, soru-cevap
5 Soğutucu akışkanlar İlgili kitaplar Anlatım, soru-cevap
6 Soğutma hızı İlgili kitaplar Anlatım, soru-cevap
7 Soğutma sistemlerinin kapasiteleri İlgili kitaplar Anlatım, soru-cevap
8 Soğuk hava deposu dizaynı İlgili kitaplar Anlatım, soru-cevap
9 Et ve et ürünlerinin soğukta depolanması İlgili kitaplar Grup çalışması, sunum, soru-cevap
10 Süt ve süt ürünlerinin soğukta depolanması İlgili kitaplar Grup çalışması, sunum, soru-cevap
11 Su ürünlerinin soğukta depolanması İlgili kitaplar Grup çalışması, sunum, soru-cevap
12 Tahıl ve tahıl ürünlerinin soğukta depolanması İlgili kitaplar Grup çalışması, sunum, soru-cevap
13 Meyve sebzelerin soğukta depolanması İlgili kitaplar Grup çalışması, sunum, soru-cevap
14 Meyve sebze ürünlerinin soğukta depolanması İlgili kitaplar Grup çalışması, sunum, soru-cevap
15 Ara sınav İlgili kitaplar Yazılı sınav
16/17 Final sınavı İlgili kitaplar Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Uygulamalı Soğutma Tekniği (Özkol, N., 1985. Maya Matbaacılık, Ankara, 464 s.)
 Besinleri Soğukta Saklama Teknolojisi (Suntur, S. R., 1982. Çağlayan Kitabevi, İstanbul, 518s.)
 Soğutma Makinaları (Aybers, N., 1992. Bayrak Matbaacılık, İstanbul, 292 s.)
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 4
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 4
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 4
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 4
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 4
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 3
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 3
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 3
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 3
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 2
15 Meslek etiğine saygılı olur 2
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 2
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 2
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 2
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 12 24
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 84
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.36
Dersin AKTS Kredisi: 3