|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Soğuk Tekniği Ve Depolama |
|
Dersin Kodu |
: |
GM 478 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. MEHMET GÜVEN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Soğutma tekniğini bilir Soğutma düzeneklerinin çalışma prensiplerini bilir Soğuk hava depolarının dizaynını bilir Gıda ürünlerinin soğukta depolanmalarını bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı, öğrencilere soğutma alet ve ekipmanlarının çalışma prensipleri ile ilgili teorik ve pratik bilgileri ve gıdaların soğukta depolanması ile ilgili temel bilgileri kazandırmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Fiziksel, kimyasal ve mekanik soğutma sistemleri, Kompresörler, kondensörler, evaporatörler, Soğutma sistemlerinin kapasiteleri, Soğutma hızı, Soğutucu akışkanlar, Dondurma yöntemleri, Gıdaların soğutularak ve dondurularak depolanması
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Soğuk tekniğine giriş |
İlgili kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
2 |
Fiziksel, kimyasal ve mekanik soğutma sistemleri |
İlgili kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
3 |
Soğutma sisteminin bileşenleri |
İlgili kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
4 |
Soğutma sisteminin bileşenleri |
İlgili kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
5 |
Soğutucu akışkanlar |
İlgili kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
6 |
Soğutma hızı |
İlgili kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
7 |
Soğutma sistemlerinin kapasiteleri |
İlgili kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
8 |
Soğuk hava deposu dizaynı |
İlgili kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
9 |
Et ve et ürünlerinin soğukta depolanması |
İlgili kitaplar |
Grup çalışması, sunum, soru-cevap |
|
10 |
Süt ve süt ürünlerinin soğukta depolanması |
İlgili kitaplar |
Grup çalışması, sunum, soru-cevap |
|
11 |
Su ürünlerinin soğukta depolanması |
İlgili kitaplar |
Grup çalışması, sunum, soru-cevap |
|
12 |
Tahıl ve tahıl ürünlerinin soğukta depolanması |
İlgili kitaplar |
Grup çalışması, sunum, soru-cevap |
|
13 |
Meyve sebzelerin soğukta depolanması |
İlgili kitaplar |
Grup çalışması, sunum, soru-cevap |
|
14 |
Meyve sebze ürünlerinin soğukta depolanması |
İlgili kitaplar |
Grup çalışması, sunum, soru-cevap |
|
15 |
Ara sınav |
İlgili kitaplar |
Yazılı sınav |
|
16/17 |
Final sınavı |
İlgili kitaplar |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Uygulamalı Soğutma Tekniği (Özkol, N., 1985. Maya Matbaacılık, Ankara, 464 s.)
Besinleri Soğukta Saklama Teknolojisi (Suntur, S. R., 1982. Çağlayan Kitabevi, İstanbul, 518s.)
Soğutma Makinaları (Aybers, N., 1992. Bayrak Matbaacılık, İstanbul, 292 s.)
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
5 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
4 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
4 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
4 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
4 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
3 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
4 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
3 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
3 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
3 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
2 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
2 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
2 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
2 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
2 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
12 |
24 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 84 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.36 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|