Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Organik Kimya

Dersin Kodu : G 138

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. RAMAZAN BİLGİN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Organik Kimya bilimindeki gelişmeleri öğrenir.
Kimyasal bağları öğrenir
Stereoizomeriyi öğrenir
Organik bileşikleri sınıflandırır ve özelliklerini öğrenir.
Alifatik bileşikleri, reaksiyonlarını ve sentezini öğrenir.
Aromatik bileşikleri,reaksiyonlarını ve sentezini öğrenir.
Karbohidrat, lipid, amino asitler ve proteinleri öğrenir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Organik Kimya ile ilgili temel kavram ve ilkeleri açıklamak.

Dersin İçeriği : Doymuş Hidrokarbonlar Doymamış hidrokarbonlar Aromatik hidrokarbonlar Organik halojen bileşkleri Alkoller, fenoller eterler Aldehitler ve ketonlar Karboksilli asitler yağlar mumlar, deterjanlar stereoizomeri Aminler ve diğer azot bileşikleri Karbohidratlar Amino asitler, proteinler heterosiklik bileşikler- doğal ürünler

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Anfi 1


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Doymuş Hidrokarbonlar Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
2 Doymamış hidrokarbonlar Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
3 Aromatik hidrokarbonlar Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
4 Organik halojen bileşkleri Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
5 Alkoller, fenoller eterler Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
6 Aldehitler ve ketonlar Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
7 Karboksilli asitler Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
8 Ara sınav Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
9 yağlar mumlar, deterjanlar Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
10 stereoizomeri Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
11 Aminler ve diğer azot bileşikleri Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
12 Karbohidratlar Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
13 Amino asitler, proteinler Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
14 heterosiklik bileşikler- doğal ürünler Kitapta ilgili bölümü çalışır Teorik dersler
15 final Kitapta ilgili bölümü çalışır
16/17 final Kitapta ilgili bölümü çalışır


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Hart, H, Hart D.J, Craine L.E. organik kimya, Çeviri.Tahsin uyar, Ankara 1998, palme yayıncılı
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 1 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 4
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 3
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 3
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 4
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 3
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 3
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 4
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 4
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 3
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 3
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 3
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 4
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 3
15 Meslek etiğine saygılı olur 3
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 3
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 3
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü: 88
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.52
Dersin AKTS Kredisi: 4