|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Organik Kimya |
|
Dersin Kodu |
: |
G 138 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. RAMAZAN BİLGİN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Organik Kimya bilimindeki gelişmeleri öğrenir. Kimyasal bağları öğrenir Stereoizomeriyi öğrenir Organik bileşikleri sınıflandırır ve özelliklerini öğrenir. Alifatik bileşikleri, reaksiyonlarını ve sentezini öğrenir. Aromatik bileşikleri,reaksiyonlarını ve sentezini öğrenir. Karbohidrat, lipid, amino asitler ve proteinleri öğrenir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Organik Kimya ile ilgili temel kavram ve ilkeleri açıklamak. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Doymuş Hidrokarbonlar
Doymamış hidrokarbonlar
Aromatik hidrokarbonlar
Organik halojen bileşkleri
Alkoller, fenoller eterler
Aldehitler ve ketonlar
Karboksilli asitler
yağlar mumlar, deterjanlar
stereoizomeri
Aminler ve diğer azot bileşikleri
Karbohidratlar
Amino asitler, proteinler
heterosiklik bileşikler- doğal ürünler
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Anfi 1 |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Doymuş Hidrokarbonlar
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
2 |
Doymamış hidrokarbonlar
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
3 |
Aromatik hidrokarbonlar
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
4 |
Organik halojen bileşkleri
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
5 |
Alkoller, fenoller eterler
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
6 |
Aldehitler ve ketonlar
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
7 |
Karboksilli asitler
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
8 |
Ara sınav
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
9 |
yağlar mumlar, deterjanlar
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
10 |
stereoizomeri
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
11 |
Aminler ve diğer azot bileşikleri
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
12 |
Karbohidratlar
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
13 |
Amino asitler, proteinler
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
14 |
heterosiklik bileşikler- doğal ürünler
|
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
Teorik dersler |
|
15 |
final |
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
|
|
16/17 |
final |
Kitapta ilgili bölümü çalışır |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Hart, H, Hart D.J, Craine L.E. organik kimya, Çeviri.Tahsin uyar, Ankara 1998, palme yayıncılı
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
3 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
3 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
4 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
3 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
3 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
4 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
4 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
3 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
3 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
3 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
4 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
4 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
3 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
3 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
3 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
3 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
2 |
2 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
15 |
15 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
15 |
15 |
|
Toplam İş Yükü: | 88 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|