|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda Analizleri 2 |
|
Dersin Kodu |
: |
G 336 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. SERKAN SELLİ Dr.Öğr. ÜyesiDr. ASİYE AKYILDIZ Dr.Öğr. ÜyesiDr. MEHMET SERTAÇ ÖZER Prof.Dr. NURAY GÜZELER |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Gıda Mühendisliği Bölümünde bulunan süt ürünleri, meyve-sebze, tahıl ve fermantasyon ürünleri laboratuvarlarını tanır Farklı gıda ürünlerinde (süt ürünleri, meyve-sebze, tahıl ve fermantasyon ürünleri) hassas gıda analiz yöntemlerini uygular Gıda analizleri sırasında ortaya çıkabilecek sorunları ve bunların çözümlerini kavrar ve uygular Analiz sonuçlarının değerlendirilmesini yapar ve yorumlar Analizlerden elde edilen sonuçlar hakkında uygun rapor hazırlar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Gıdalara uygulanan genel analizler ve enstrümental analiz konularında temel bilgiler vererek bu konuda uygulamaların yapılması, sonuçların değerlendirilmesi ve rapor hazırlanması için gerekli altyapıyı oluşturmak |
|
Dersin İçeriği |
: |
Gıda Analiz Laboratuvarlarının Tanıtımı, fermente süt ürünlerinin kalite kontrolu, Beyaz peynir kalite standartlarının belirlenmesi, dondurma kalite standartlarının belirlenmesi. Alkollü içeceklerde renk analizleri, enzim aktivitesi tayini, etil alkol, uçar asit tayini. Metot validasyonunun ilkeleri, gıdalarda HMF tayini, gıdalarda askorbik asit tayini, gıdalarda şeker analizi. Düşme sayısı, ekstensograf değerleri, farinograf değerleri. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik, laboratuvar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Gıda Analiz Laboratuvarlarının Tanıtımı |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
2 |
Fermente süt ürünlerinin kalite kontrolu |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
3 |
Beyaz peynir kalite standartlarının belirlenmesi |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
4 |
Dondurma kalite standartlarının belirlenmesi |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
5 |
Alkollü içeceklerde renk analizleri |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
6 |
Enzim aktivitesi tayini |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
7 |
Etil alkol, uçar asit tayini |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
8 |
Metot Validasyonunun İlkeleri |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
9 |
Ara sınav |
Konuyla ilgili ders notları |
Yazılı sınav |
|
10 |
Gıdalarda HMF tayini |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
11 |
Gıdalarda Askorbik asit tayini |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
12 |
Gıdalarda şeker analizi |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
13 |
Düşme sayısı |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
14 |
Ekstensograf değerleri |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
15 |
Farinograf değerleri |
Konuyla ilgili ders notları |
Anlatım, laboratuvar çalışması |
|
16/17 |
Final sınavı |
Konuyla ilgili ders notları |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Food Analysis Theory and Practice 1994- Y. Pomeranz and C.E. Meloan
Gıda Analizleri 2007 - Prof. Dr. Bekir Cemeroğlu
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Gıdalarda Enstrümental Analizler-Prof. Dr. Yaşar HIŞIL
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
4 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
1 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
3 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
4 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
4 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
1 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
5 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
4 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
5 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
4 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
2 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
1 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
4 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
1 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
5 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
4 |
4 |
16 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
4 |
4 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
4 |
4 |
|
Toplam İş Yükü: | 108 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.32 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|