Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Gıda Analizleri 2

Dersin Kodu : G 336

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. SERKAN SELLİ
Dr.Öğr. ÜyesiDr. ASİYE AKYILDIZ
Dr.Öğr. ÜyesiDr. MEHMET SERTAÇ ÖZER
Prof.Dr. NURAY GÜZELER

Dersin Öğrenme Kazanımları : Gıda Mühendisliği Bölümünde bulunan süt ürünleri, meyve-sebze, tahıl ve fermantasyon ürünleri laboratuvarlarını tanır
Farklı gıda ürünlerinde (süt ürünleri, meyve-sebze, tahıl ve fermantasyon ürünleri) hassas gıda analiz yöntemlerini uygular
Gıda analizleri sırasında ortaya çıkabilecek sorunları ve bunların çözümlerini kavrar ve uygular
Analiz sonuçlarının değerlendirilmesini yapar ve yorumlar
Analizlerden elde edilen sonuçlar hakkında uygun rapor hazırlar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Gıdalara uygulanan genel analizler ve enstrümental analiz konularında temel bilgiler vererek bu konuda uygulamaların yapılması, sonuçların değerlendirilmesi ve rapor hazırlanması için gerekli altyapıyı oluşturmak

Dersin İçeriği : Gıda Analiz Laboratuvarlarının Tanıtımı, fermente süt ürünlerinin kalite kontrolu, Beyaz peynir kalite standartlarının belirlenmesi, dondurma kalite standartlarının belirlenmesi. Alkollü içeceklerde renk analizleri, enzim aktivitesi tayini, etil alkol, uçar asit tayini. Metot validasyonunun ilkeleri, gıdalarda HMF tayini, gıdalarda askorbik asit tayini, gıdalarda şeker analizi. Düşme sayısı, ekstensograf değerleri, farinograf değerleri.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik, laboratuvar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Gıda Analiz Laboratuvarlarının Tanıtımı Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
2 Fermente süt ürünlerinin kalite kontrolu Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
3 Beyaz peynir kalite standartlarının belirlenmesi Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
4 Dondurma kalite standartlarının belirlenmesi Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
5 Alkollü içeceklerde renk analizleri Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
6 Enzim aktivitesi tayini Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
7 Etil alkol, uçar asit tayini Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
8 Metot Validasyonunun İlkeleri Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
9 Ara sınav Konuyla ilgili ders notları Yazılı sınav
10 Gıdalarda HMF tayini Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
11 Gıdalarda Askorbik asit tayini Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
12 Gıdalarda şeker analizi Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
13 Düşme sayısı Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
14 Ekstensograf değerleri Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
15 Farinograf değerleri Konuyla ilgili ders notları Anlatım, laboratuvar çalışması
16/17 Final sınavı Konuyla ilgili ders notları Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Food Analysis Theory and Practice 1994- Y. Pomeranz and C.E. Meloan
 Gıda Analizleri 2007 - Prof. Dr. Bekir Cemeroğlu
Diğer Kaynaklar  Gıdalarda Enstrümental Analizler-Prof. Dr. Yaşar HIŞIL


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 4 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 4
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 1
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 3
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 4
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 4
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 5
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 1
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 5
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 5
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 2
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 1
15 Meslek etiğine saygılı olur 4
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 1
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 5
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 4 4 16
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü: 108
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.32
Dersin AKTS Kredisi: 4