Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Heat And Mass Transfer

Dersin Kodu : IG 206

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. ARİF ÖZBEK

Dersin Öğrenme Kazanımları : 1) iletimle ısı transferinde diferansiyel denklemleri ve sınır şartlarını kavrayabilme 2) düzlem, silindirik ve küresel cisimlerden ısı iletimini hesaplayabilme;3) kanatçıklardan ısı iletimini hesaplayabilme 4) serbest ve zorlanmış taşınımla ısı transferinde boyutsuz sayılarıın önemini kavrayabilme 5) ısı ve kütle transferi arasındaki berzerlikleri kavrayabilme

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Öğrencileri ısı transferi konusunda bilgi ile donatarak çeşitli uygulamalı problemleri çözebilme kabiliyetini kazandırma

Dersin İçeriği : Temel tanımlamalar, iletimle ısı transferi, kanatçıklardan ısı transferi, taşınımla ısı transferi, taşınımla ısı transferinde boyutsuz sayılar, kütle transferi

Dersin Dili : İngilizce

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş ve temel tanımlar İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
2 İletimle ısı transferi İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
3 İletimle ısı transferinde sınır ve başlangıç koşulları İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
4 Isı enerjisi üretimi durumunda iletim İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
5 Kanatçıklarda ısı transferi İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
6 Taşınımla ısı transferi ve boyutsuz sayılar İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
7 Laminar ve türbülanslı akışta hız ve ısıl sınır tabaka İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
8 İzotermal plakada laminar ve türbülanslı akış İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
9 Arasınav
10 İç akışta ısı transferi İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
11 İç akışta sabit ısı akısı ve sabit yüzey sıcaklığı durumları İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
12 Serbest taşınımla ısı transferi İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
13 Serbest taşınımda boyutsuz sayılar İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
14 Kütle transferi İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
15 Kütle yayınımı İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
16/17 Final sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Isı ve Kütle Transferi Pratik Bir Yaklaşım,Yazar: Yunus A. ÇENGEL,Çeviri Editörü:Vedat TANYILDIZI, Basım Evi: İZMİR Güven Kitabevi , Üçüncü baskıdan çeviri 2011
 Isı transferine giriş 6. Basım, Yazarlar: Theodore L. Bergman, Adrienne S. Lavine, Frank P. Incropera, Davıd P. Dewitt, Copyright © 2011, by John Wiley & Sons, Inc.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 1 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 3
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 4
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 4
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 3
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 4
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 2
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 3
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 3
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 4
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 4
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 5
15 Meslek etiğine saygılı olur 4
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 3
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 3
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 100
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4
Dersin AKTS Kredisi: 4