Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Malt Ve Bira Teknolojisi

Dersin Kodu : GM 472

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HÜSEYİN ERTEN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Öğrenciler genel olarak malt ve bira üretimi konusunda bilgi sahibi olur.
Öğrenciler malt ve bira üretiminde kullanılan hammaddeler ve üretim tekniğiyle ilişkisini kavrar.
Öğrenciler malt ve bira üretiminde işleme süresince uygulanacak işlemleri bilir.
Öğrenciler sahip olduğu bilgileri malt ve bira üretiminde kullanma becerisine sahiptir.
Öğrenciler meslek etiğine saygılıdır, yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dersin amacı öğrencilere malt ve bira bilimi ve teknolojisi konusunda bilgi vermektir.

Dersin İçeriği : Bu dersin içeriğini bira hammaddeleri (Arpa, şerbetçiotu, su, malt tamamlayıları ve maya), malt yapımı (Islatma, çimlendirme, kurutma ve kavurma) ve bira üretimi (Öğütme, mayşeleme, kaynatma, fermantasyon ve dinlendirme, süzme, şişeleme ve pastörizasyon) kapsar.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Biranın tanımı, tarihçesi, ve ülkemizde bira sanayi Ders notu ve ilgili kitap bölümlerinin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
2 Bira hammaddeleri: Arpa, Ders notu ve ilgili kitap bölümlerinin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
3 Bira hammaddeleri: şerbetçiotu, Ders notu ve ilgili kitap bölümlerinin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
4 Bira hammaddeleri: su ve malt tamamlayıcıları, maya Ders notu ve ilgili kitap bölümlerinin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
5 Malt teknolojisi: Islatma, çimlendirme, Ders notu ve ilgili kitap bölümlerinin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
6 Malt teknolojisi: Çimlendirme, kurutma ve kavurma Ders notu ve ilgili kitap bölümlerinin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
7 Bira üretim aşamaları: Öğütme, Mayşeleme, kimyası ve biyokimyası, Ders notu ve ilgili kitap bölümlerinin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
8 Ara sınav
9 Bira üretim aşamaları: Mayşeleme, kimyası ve biyokimyası, Ders notu ve ilgili kitap bölümlerinin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
10 Bira üretim aşamaları: Kaynatma, Ders notu ve ilgili kitap bölümlerinin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
11 Bira üretim aşamaları: Fermantasyon ve dinlendirme Ders notu ve ilgili kitap bölümlerinin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
12 Bira üretim aşamaları: Fermantasyon ve dinlendirme Ders notu ve ilgili kitap bölümlerinin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
13 Bira üretim aşamaları: Berraklaştırma, Süzme, şişeleme ve pastörizasyon, Alkolsüz ve düşük alkollü bira üretimi Ders notu ve ilgili kitap bölümlerinin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
14 Bira İşletmesi ziyareti Teknik gezi
15 Bira tipleri ve bileşimi, bira teknolojisinde gelişmeler Ders notu ve ilgili kitap bölümlerinin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
16/17 Yarıyıl sonu sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Lewis, M. J, Young, T.W., 1995, Brewing, Chapman & Hall, London.
 Kunze, W., 1999, Technology Brewing and Malting, Translated by T. Wainwright, VLB Berlin, Verlagsabteilung.
 Türker, İ., Canbaş, A., 1995, Malt ve Bira Teknolojisi, Ç.Ü. Ziraat fakültesi Genel yayın No: 4, Adana
 Briggs, D.E., Hough, J.S., Stevens, R., Young, T.W., 1982, Malting and Brewing Science, Vols. 1 and 2, 2nd edn., Chapman & Hall, London.
 Priest, F.G., Stewart, G.G., (Eds.), 2006, Handbook of Brewing, 2nd edn., taylor and Francis, London.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 4
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 3
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 4
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 4
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 1
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 4
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 3
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 4
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 3
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 4
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 5
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 2
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 3
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 3
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 2
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 2 4
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü: 96
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.84
Dersin AKTS Kredisi: 4