Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Meyve - Sebze İşleme Teknolojisi

Dersin Kodu : GM 474

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. ASİYE AKYILDIZ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Dondurarak, kurutarak, konserve ederek meyve sebzelerin muhafazasını bilir
Domates salçası ve reçel ve marmelat işleme teknolojilerini bilir
Teknoloji konularına göre bazı analizlerin uygulanmasını bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Meyve ve sebze işleme teknolojisi prensipleri ve uygulama alanları hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği : meyve sebzelerin dondurarak, kurutarak, konserve ederek muhafazası Domates salçası ve reçel ve marmelat işleme teknolojileri Teknoloji konularına göre bazı analizlerin uygulanması

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölüm Derslik ve laboratuarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Meyve ve sebzelerin ön hazırlık işlemleri Kaynak Okuma Sunum, Düz anlatım, tartışma
2 Meyve ve sebzelerin ön hazırlık işlemleri Kaynak Okuma Sunum, Düz anlatım, tartışma
3 Dondurarak dayandırma ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Kaynak Okuma Analiz raporlarının hazırlanması Sunum, Düz anlatım, tartışma
4 Dondurarak dayandırma ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Kaynak Okuma Analiz raporlarının hazırlanması Sunum, Düz anlatım, tartışma
5 Konserve teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Kaynak Okuma Analiz raporlarının hazırlanması Sunum, Düz anlatım, tartışma
6 Konserve teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Kaynak Okuma Analiz raporlarının hazırlanması Sunum, Düz anlatım, tartışma
7 Konserve teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Kaynak Okuma Analiz raporlarının hazırlanması Sunum, Düz anlatım, tartışma
8 ARA SINAV Konuların çalışılması ARA SINAV
9 Konserve teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Kaynak Okuma Analiz raporlarının hazırlanması Sunum, Düz anlatım, tartışma
10 Domates salçası işleme teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Kaynak Okuma Analiz raporlarının hazırlanması Sunum, Düz anlatım, tartışma
11 Domates salçası işleme teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Kaynak Okuma Analiz raporlarının hazırlanması Sunum, Düz anlatım, tartışma
12 Reçel ve marmelat işleme teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Kaynak Okuma Analiz raporlarının hazırlanması Sunum, Düz anlatım, tartışma
13 Reçel ve marmelat işleme teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Kaynak Okuma Analiz raporlarının hazırlanması Sunum, Düz anlatım, tartışma
14 Kurutma teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Kaynak Okuma Analiz raporlarının hazırlanması Sunum, Düz anlatım, tartışma
15 Kurutma teknolojisi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Kaynak Okuma Analiz raporlarının hazırlanması Sunum, Düz anlatım, tartışma
16/17 YIL SONU SINAVI Tüm konuların çalışılması YIL SONU SINAVI


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Hışıl, Y.,1993. Enstümental Gıda Analizleri Laboratuar Kılavuzu, Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Çoğaltma Yayınları, No: 55, İzmir, 45s.
 Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:34, Ankara. s.168–171
 Acar, J., Alper, N., Gökmen, V., 1997. Meyve Ve Sebze Teknolojisi Kalite Kontrol Laboratuar Kılavuzu, Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Yayınları Ders Notları, No:32, Ankara, 156s.
 Cemeroğlu, B., Acar, J., 1986. Meyve Ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:6, Ankara, 512s
 Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolama, Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:24. Ankara, 328s
 Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., 2001. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:25. Ankara, 384s
 Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., 2003. Meyve Ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:28, Ankara, 690s
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 7 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 5
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 4
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 5
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 5
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 5
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 5
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 5
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 5
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 5
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 5
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 5
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 7 2 14
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 104
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.16
Dersin AKTS Kredisi: 4