|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Basic Processes İn Food Engineering And Deontology |
|
Dersin Kodu |
: |
IG 104 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
İngilizce konuşma konusunda kendine güven duyar Gıda Bilim ve Teknolojisi alanını ilgilendire temel kavramları öğrenir. Günlük tükettikleri ürünlerin üretimi ile ilgili bilgi edinir Sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda eğitilmiş olur.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Öğrencilerin Gıda Bilimi ve Teknolojisi alanında, İngilizce okuma/konuşma yeteneği ve deneyimi kazanmalarını sağlamaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Çeşitli bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimine yönelik proseslerin değerlendirilmesi, başlıca gıda proseslerinden konservecilik, kurutma, koyulaştırma, fermentasyon, dondurma, beslenme ve kalite kontrol konularını örnek oluşturacak materyallerin incelenmesini içerir. |
|
Dersin Dili |
: |
İngilizce |
|
Dersin Yeri |
: |
Bölüm derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
2 |
Yiyecek ve içeceklerin insan yaşamındaki önemi |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
3 |
Temel besin öğeleri ve fonksiyonları |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
4 |
Meyve sebzelerin konserve edilerek dayandırılmaları |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
5 |
Gıdaların kurutularak dayandırılması |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
6 |
Gıdaların dondurularak dayandırılması |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
7 |
Fermentasyon teknolojisi |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
8 |
Ara Sınav |
|
|
|
9 |
Koyulaştırarak dayandırma |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
10 |
Bitkisel ve hayvansal yağ teknolojisi |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
11 |
Süt ürünleri teknolojisi |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
12 |
Gıdalarda kalite kontrolün önemi ve yöntemleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
13 |
Gıdalarda kalite kontrolün önemi ve yöntemleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
14 |
Çikolata ve çay üretim teknolojisi |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
15 |
Etik |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
16/17 |
Final Sınavı |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Çeşitli kaynaklardan hazırlanan ders materyali.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
3 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
2 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
3 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
3 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
3 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
2 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
1 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
2 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
1 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
2 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
5 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
2 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
4 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
4 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
2 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
2 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
10 |
20 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 90 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.6 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|