Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Basic Processes İn Food Engineering And Deontology

Dersin Kodu : IG 104

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : İngilizce konuşma konusunda kendine güven duyar
Gıda Bilim ve Teknolojisi alanını ilgilendire temel kavramları öğrenir.
Günlük tükettikleri ürünlerin üretimi ile ilgili bilgi edinir
Sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda eğitilmiş olur.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Öğrencilerin Gıda Bilimi ve Teknolojisi alanında, İngilizce okuma/konuşma yeteneği ve deneyimi kazanmalarını sağlamaktır.

Dersin İçeriği : Çeşitli bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimine yönelik proseslerin değerlendirilmesi, başlıca gıda proseslerinden konservecilik, kurutma, koyulaştırma, fermentasyon, dondurma, beslenme ve kalite kontrol konularını örnek oluşturacak materyallerin incelenmesini içerir.

Dersin Dili : İngilizce

Dersin Yeri : Bölüm derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
2 Yiyecek ve içeceklerin insan yaşamındaki önemi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
3 Temel besin öğeleri ve fonksiyonları Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
4 Meyve sebzelerin konserve edilerek dayandırılmaları Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
5 Gıdaların kurutularak dayandırılması Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
6 Gıdaların dondurularak dayandırılması Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
7 Fermentasyon teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Koyulaştırarak dayandırma Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
10 Bitkisel ve hayvansal yağ teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
11 Süt ürünleri teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
12 Gıdalarda kalite kontrolün önemi ve yöntemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
13 Gıdalarda kalite kontrolün önemi ve yöntemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
14 Çikolata ve çay üretim teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
15 Etik Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
16/17 Final Sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Çeşitli kaynaklardan hazırlanan ders materyali.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 2 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 3
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 2
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 3
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 3
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 3
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 2
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 1
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 2
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 1
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 2
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 5
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 2
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 4
15 Meslek etiğine saygılı olur 4
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 2
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 2
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 10 20
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 90
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.6
Dersin AKTS Kredisi: 4