Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Konaklama İşletmeleri Yönetimi

Dersin Kodu : KON205

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Öğr.Gör. DİĞDEM TECER ESKİYÖRÜK

Dersin Öğrenme Kazanımları : Yönetim ve yöneticilik kavramlarını yorumlar.
Yönetim teorilerini açıklar ve yorumlar.
Konaklama işletmeciliği alanındaki temel sorunları yakından tanır ve bu sorunlara çözüm önerileri getirebilir.
Yönetici türlerini ve yöneticinin rollerini tanır.
Yöneticinin sahip olması gereken yönetsel yetenekleri değerlendirir.
Yönetim teorilerini tanır.
Yönetim işlevlerini detaylı olarak öğrenir.
Motivasyon ve liderlik kavramlarını ve teorilerini tanır ve iş yaşamında kullanması için sağlam bir temel oluşturur.
Beşeri ilişkilerin çok önemli olduğu hizmet sektöründe faaliyet gösteren konaklama işletmelerindeki iletişim süreçlerini, örgütsel iletişimi tanır.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Öğrencilerin konaklama işletmelerinin yönetimini ve işleyişini kavramalarını sağlamak Öğrencilere iş yaşamında kullanacakları yönetim becerileri kazandırmak

Dersin İçeriği : Otelcilik endüstrisi, otel işletmelerinin özellikleri, otel işletmelerinde yönetim, otel işletmelerinde insan kaynakları yönetimi, otel işletmelerinde pazarlama, otel işletmelerinde müşteri ilişkileri yönetimi, otel işletmelerinde halkla ilişkiler, otel işletmelerinde muhasebe, otel işletmelerinde finansal yönetim, önbüro, rezervasyon, otel işletmelerinde kat hizmetleri, otel işletmelerinde yiyecek içecek hizmetleri yönetimi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik 102


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Otelcilik endüstrisinin gelişimi, otel işletmelerinin tanımı ve sınıflandırılması İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
2 Otel işletmelerinin özellikleri, Türkiye´de otelcilik endüstrisi İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
3 Türkiye´de otel işletmelerinin sınıflandırılması, kuruluş yerinin belirlenmesii otel işletmelerinin faaliyete açılması İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
4 Otel işletmelerinde yönetim İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
5 Otel işletmelerinde insan kaynakları yönetimi İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
6 Otel işletmelerinde pazarlama İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
7 Otel işletmelerinde müşteri ilişkileri yönetimi İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
8 ARA SINAV İlgili bölümleri tekrar etme Yazılı sınav
9 Otel işletmelerinde halkla ilişkiler İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
10 Otel işletmelerinde muhasebe İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
11 Otel işletmelerinde finansal yönetim İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
12 Önbüro ve rezervasyon İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
13 Otel işletmelerinde kat hizmetleri İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
14 Yiyecek içecek hizmetleri yönetimi İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
15 Dünya´da otel işletmeciliği yaklaşımları İlgili konu hakkında bilgi edinme Sözel anlatım, Tartışma, Soru-cevap tekniği,
16/17 Final sınavı İlgili konuları tekrar etme Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  KOZAK, Meryem Akoğlan(Editör), Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara, 2012
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 1 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 İşletmecilik temel kavramlarını anlama, anlatma ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutları ile yerel, ulusal, uluslar arası ve küresel boyutlarını kavrama 5
2 İş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile doğal ve kültürel çevrenin korunması gibi toplumu da ilgilendiren konularda yeterli bilgi ve bilince sahip olma 5
3 Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrama, anlatma ve uygulama 5
4 Sayısal ve istatistiksel araştırma becerisine ve düşünme yeteneğine sahip, alınacak kararların sonuçlarını öngörebilen ve doğru tahminlerde bulunabilen, sebep-sonuç ilişkilerini göz önünde bulunduran, analitik düşünce yapısına sahip ve stratejik yaklaşım geliştirebilen 5
5 Yenilik ve değişime açık, girişimci, yaşam boyu öğrenme davranışı kazanmış, analitik düşünen, bilişim teknolojileri başta olmak üzere işletmeciliğin çağdaş yöntem ve teknolojilerini kullanma 4
6 Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olma 0
7 Kalite bilincine sahip olma, kaliteli iş yapma ve sonuçlandırma ve sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilme 5
8 Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme 5
9 Eleştirel düşünebilen, alternatif çözümler üretebilen ve farklı kaynaklardan bilgi elde edebilme ve analiz etme becerisine sahip, elde edilen sonuçların yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olmak 5
10 İş yaşamının hukuki, toplumsal ve ahlaki sorumluluklarını kavrama ve toplumsal dönüşümü algılama 0
11 Türkçe yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip doğru ve etkili konuşabilen, bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde konuşarak iletebilen, yorumlama ve eleştirebilme yeteneğine sahip, ikna gücü yüksek 4
12 Takım çalışmasına yatkın, liderlik özelliklerine sahip ve diğer alanlardaki uzmanlarla iletişim kurabilme yeterliliğine sahip olan ve bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmanın yanı sıra diğer bölümler hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olma 5
13 Turizm işletmeciliği alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık sorun ve konuları belirleme ve analiz edebilme, öneriler geliştirebilme 5
14 Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke açısından önemini iyi anlamış olma ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarım becerisi 5
15 Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı sürekli dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde sektörel şartları tanıyan ve bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edebilecek araçları kullanma ve değerlendirme bilgisine sahip olma 5
16 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 16 2 32
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 10 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü: 68
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.72
Dersin AKTS Kredisi: 3