|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
İç Ve Dış Mekan Süs Bitk. |
|
Dersin Kodu |
: |
BBP312 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. NEZİHE KÖKSAL Doç.Dr. NESLİHAN YEŞİM YALÇIN MENDİ |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Bilim, teknoloji ve yeniliğin kazanımıyla ilgili temel bilgi Divan edebiyatı döneminde yazılmış mensur eser türlerini tanıma.
İç ve Dış mekan süs bitkileri serası kurabilir, bakım işlemlerini gerçekleştirebilir, sorunlarını çözebilir. İç ve dış mekan süs bitkileri ile ilgili temel kavramları öğrenir. İç ve Dış mekan süs bitkilerinde yetiştirme tekniklerini bilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Süs bitkileri çoğaltımı konusundaki temel kavram ve konuları öğretmektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu ders; Süs bitkileri üretim yapıları (Sera, sıcak ve soğuk yastıklar ve sisleme üniteleri), üretim ortamları, hazırlık aşamaları, üretim materyalleri (tohum, spor, çelik, aşı, toprak altı organlar) ve bunlar ile ilgili çoğaltma yöntemleri (çelik aşı, daldırma, ayırma, toprak altı organlar, doku kültürü ile üretim.) konularını içermektedir. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü.Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dünyada ve Türkiye’de İç ve Dış mekan süs bitkilerinin durumu ve bu bitkilerin ülke ekonomisindeki yeri |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
2 |
İç ve Dış mekan süs bitkilerinde üretim |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
3 |
Dış mekan süs bitkileri (Ağaçlar ve Ağaçcıklar) |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
4 |
Dış mekan süs bitkileri (Ağaçlar ve Ağaçcıklar) |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
5 |
Dış mekan süs bitkileri (Çalılar, Sarılıcılar ve Tırmanıcılar) |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
6 |
Dış mekan süs bitkileri (Çalılar, Sarılıcılar ve Tırmanıcılar) |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
7 |
ARA SINAV |
Ara sınav hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
8 |
İç mekan süs bitkileri |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
9 |
İç mekan süs bitkileri |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
10 |
İç mekan süs bitkileri |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
11 |
Mevsimlik Bitkiler |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
12 |
Çim Yetiştiriciliği, Hastalık ve Mücadelesi |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
13 |
Süs Bitkilerinde Hastalık ve Zararlılar |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
14 |
Süs Bitkilerinde Hastalık ve Zararlılar |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
15 |
YIL SONU SINAVI |
Final sınavına hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve fotoğraflarla zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu
Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları, Necati Güvenç Mamıkoğlu
Kesme Çiçekçilik, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Çiçekçilik, HASAD
Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları, E.Özzambak, M.İsfendiyaroğlu, E.Zeybekoğlu, Ö.Kahraman
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma |
4 |
|
2 |
Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma |
4 |
|
3 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
5 |
|
4 |
Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme |
4 |
|
5 |
Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme |
5 |
|
6 |
Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme |
5 |
|
7 |
Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme |
2 |
|
8 |
Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme |
3 |
|
9 |
Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme |
4 |
|
10 |
Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme |
2 |
|
11 |
Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma |
4 |
|
12 |
Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme |
4 |
|
13 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme |
5 |
|
14 |
Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
13 |
2 |
26 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
13 |
3 |
39 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
10 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 79 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.16 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|