|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Serada Sebze Yetiştiriciliği |
|
Dersin Kodu |
: |
BBP462 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. NEBAHAT SARI Doç.Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Sera sebzelerinin bitkisel özelliklerini fizyolojik ve morfolojik yönleriyle öğrenir, bitkilerin sera içi ekolojik isteklerini bilir Sera sebze türlerini ve popüler güncel ticari çeşitleri öğrenir, tanır Sera sebzelerinin modern yetiştirme tekniklerini öğrenir ve uygular (aşılı fide kullanımı, dikim, sulama, gübreleme, budama, tozlanma-döllenme, iklim kontrolü, hastalık ve zararlılar) Sebze serası kurulmasını teknik olarak denetleyebilir Serada sebze yetiştiriciliğini sürdürülebilir tekniklerle yönetebilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Serada modern yetiştirme tekniklerini domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, kabak vb türlerinde işleyerek uygulamalı olarak öğretmektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Ülkemiz ve dünya seracılığında ekonomik önemi en fazla olan domates, hıyar, biber, patlıcan ve kavun türlerinin serada yetiştiriciliği anlatılmaktadır. Seralarda tek ve çift ürün yetiştiricilik dönemlerinin özellikleri, sera yetiştiriciliğine uygun çeşitlerde aranılan özellikler, güncel ticari çeşitler, her sebze türünün serada istediği iklim kontrolü için gerekli parametreler (sıcaklık, nem, ışıklanma vb), seraya dikim, bitki yoğunluğu, farklı türlerde budama ve askıya alma teknikleri, her tür için özel fertigasyon programı, her türün su gereksinimi, farklı sera sebzelerinde tozlanma ve döllenmeye yardım, CO2 gübrelemesi, topraksız yetiştirme teknikleri, hastalık - zararlılar ve hasat aşaması her türe özel detaylı anlatılmaktadır. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Bahçe Bitkileri Bölümü’nün sınıf ve seralarında |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Sera sebzelerinde çeşit seçimine etki yapan faktörler, |
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik sınıfta öğrenme |
|
2 |
Seralarda farklı yetiştiricilik dönemlerine uygun çeşitler, güncel, popüler sera sebze çeşitlerinin özelliklerinin incelenmesi |
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, serada uygulaması yaptırılır. |
|
3 |
Sera sebzelerinde aşılı fide kullanımı, |
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, serada uygulaması yaptırılır. |
|
4 |
Sera için geliştirilen aşılı fide için anaç çeşitleri, uygun anaçların seçimi |
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik sınıfta öğrenme |
|
5 |
Aşılı fide eldesinde farklı sebzelerde kullanılan farklı teknik ve yöntemler |
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, serada uygulaması yaptırılır. |
|
6 |
Sera sebzelerinde dikim yoğunlukları, farklı sıra arası ve üzeri mesafeler kullanımı |
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, serada uygulaması yaptırılır. |
|
7 |
Seralarda farklı sebze türlerinde dikim sistemlerinin incelenmesi |
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik sınıfta öğrenme ve serada uygulamalı görme |
|
8 |
Ara sınav |
Sınav hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
9 |
Sera sebzelerinde budama teknikleri ve askıya alma, bitki destek sistemlerinin öğretilmesi, |
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, serada uygulaması yaptırılır. |
|
10 |
Sera sebzelerinde tozlanma ve döllenmeye yardım konularının incelenmesi |
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, serada uygulaması yaptırılır. |
|
11 |
Sera sebzelerinde farklı bitki aşaması ve sezona bağlı olarak sulama yapılması |
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik sınıfta öğrenme |
|
12 |
Sera sebzelerinin besin maddesi gereksinimleri |
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, serada uygulaması yaptırılır. |
|
13 |
Sera sebzelerinde farklı türlerde, bitki aşaması ve sezona bağlı olarak fertigasyon |
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, serada uygulaması yaptırılır. |
|
14 |
Sera sebzelerinde karbondioksit (CO2) gübrelemesi |
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, serada uygulaması yaptırılır. |
|
15 |
Sera sebzelerinde topraksız yetiştiricilik sistemlerinin incelenmesi
|
Ders notları, kaynak kitaplar ve ilgili makalelerin okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, serada uygulaması yaptırılır. |
|
16/17 |
Final sınavı |
Sınav hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Greenhouse Operation and Management, Nelson, P.V., Ball Publishing, 1998.
Örtüaltı Sebzeciliği Cilt I, Prof. Dr. Ayten Sevgican, E.Ü. Basımevi İzmir, 1999.
The Physiology of Vegetable Crops, CAB International, Wien, H.C., 1997.
Hydroponic Production of Vegetables and Ornementals, D. Savvas and H. Passam, Embriyo publications, Athens, 2002.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
80 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
20 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma |
5 |
|
2 |
Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma |
5 |
|
3 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
5 |
|
4 |
Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme |
5 |
|
5 |
Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme |
3 |
|
6 |
Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme |
3 |
|
7 |
Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme |
0 |
|
8 |
Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme |
3 |
|
9 |
Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme |
5 |
|
10 |
Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme |
4 |
|
11 |
Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma |
4 |
|
12 |
Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme |
5 |
|
13 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme |
4 |
|
14 |
Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
8 |
16 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
5 |
5 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 87 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.48 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|