|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Bahçe Ürünlerinde Derim Sonrası Fizyolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
BBP458 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ÖMÜR DÜNDAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Derim ve derim sonrası ile ilgili temel kavramları bilir. Büyüme, olgunlaşma, derim ve derim sonrası metabolik olayları bilir.
Derim sonrası görülen kimyasal değişmeler konusunu bilir. Olgunlaştırma ve Etilen mekanizmasını bilir. Üründe oluşan mantarsal ve fizyolojik bozulmaları tanır.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bahçe ürünlerinin derim sonrası fizyolojisi ve etkili olan faktörleri öğretmek. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bahçe ürünlerinde derim, derim sonrası ve büyüme, olgunlaşma ve yaşlanma devresindeki metabolik olaylar ve ön soğutmadır. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü derslik ve laboratuvarı |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dersin tanımı, içeriği ve işlenişi hakkında bilgiler, sebze ve meyvelerin önemi. |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
2 |
Meyve ve sebzelerde büyüme ve olgunlaşma sırasında meydana gelen morfolojik değişmeler, kaliteli üründe aranan koşullar
|
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
3 |
Kimyasal değişmeler (nişasta, şekerler, asitler, pektin, tanen, azotlu maddeler ve proteinler, vitaminler). |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
4 |
Solunum |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
5 |
solunuma etkili faktörler (sıcaklık,CO2 ve O2, etilen) |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
6 |
Solunum oranı, solunum ölçme yöntemleri, |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
7 |
Derim olgunluğunu saptamada kullanılan kriterler. |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
8 |
ARA SINAV |
Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak |
Yazılı sınav |
|
9 |
Derim zamanının doğru saptanmamasının oluşturacağı sakıncalar,
|
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
10 |
Derimde dikkat edilecek noktalar
|
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
11 |
Meyve ve sebzelerde kalitenin değerlendirilmesi
|
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
12 |
Meyve ve sebzelerde derim sonrası görülen bozulmalar
|
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
13 |
Farklı ürünlerde derim sonrası özel uygulamalar
|
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
14 |
Meyve ve Sebzelerde Etilen Biyosentezi |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
15 |
Klimakterik meyvelerde olgunlaştırma, klimakterik göstermeyen ürünlerde sarartma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
İşlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Wills R.B.H. et al., 1989. Postharvest .Avi Book. New York
-Kader, A.A. 1992. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Unıv.Calif. Publ. 3311
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve fotoğraflarla zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
80 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
20 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma |
3 |
|
2 |
Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma |
2 |
|
3 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
3 |
|
4 |
Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme |
5 |
|
5 |
Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme |
3 |
|
6 |
Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme |
2 |
|
7 |
Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme |
2 |
|
8 |
Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme |
3 |
|
9 |
Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme |
5 |
|
10 |
Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme |
3 |
|
11 |
Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma |
2 |
|
12 |
Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme |
4 |
|
13 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme |
4 |
|
14 |
Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme |
2 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
4 |
4 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
4 |
4 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
5 |
5 |
|
Toplam İş Yükü: | 69 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.76 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|