Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Bahçe Ürünlerinde Derim Sonrası Fizyolojisi

Dersin Kodu : BBP458

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ÖMÜR DÜNDAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Derim ve derim sonrası ile ilgili temel kavramları bilir. Büyüme, olgunlaşma, derim ve derim sonrası metabolik olayları bilir.
Derim sonrası görülen kimyasal değişmeler konusunu bilir. Olgunlaştırma ve Etilen mekanizmasını bilir. Üründe oluşan mantarsal ve fizyolojik bozulmaları tanır.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bahçe ürünlerinin derim sonrası fizyolojisi ve etkili olan faktörleri öğretmek.

Dersin İçeriği : Bahçe ürünlerinde derim, derim sonrası ve büyüme, olgunlaşma ve yaşlanma devresindeki metabolik olaylar ve ön soğutmadır.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü derslik ve laboratuvarı


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Dersin tanımı, içeriği ve işlenişi hakkında bilgiler, sebze ve meyvelerin önemi. Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
2 Meyve ve sebzelerde büyüme ve olgunlaşma sırasında meydana gelen morfolojik değişmeler, kaliteli üründe aranan koşullar Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
3 Kimyasal değişmeler (nişasta, şekerler, asitler, pektin, tanen, azotlu maddeler ve proteinler, vitaminler). Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
4 Solunum Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
5 solunuma etkili faktörler (sıcaklık,CO2 ve O2, etilen) Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
6 Solunum oranı, solunum ölçme yöntemleri, Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
7 Derim olgunluğunu saptamada kullanılan kriterler. Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
8 ARA SINAV Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak Yazılı sınav
9 Derim zamanının doğru saptanmamasının oluşturacağı sakıncalar, Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
10 Derimde dikkat edilecek noktalar Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
11 Meyve ve sebzelerde kalitenin değerlendirilmesi Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
12 Meyve ve sebzelerde derim sonrası görülen bozulmalar Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
13 Farklı ürünlerde derim sonrası özel uygulamalar Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
14 Meyve ve Sebzelerde Etilen Biyosentezi Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
15 Klimakterik meyvelerde olgunlaştırma, klimakterik göstermeyen ürünlerde sarartma Ders notları ve kaynak kitaplar Düz anlatım, gösterim ve tartışma
16/17 Yıl sonu sınavı İşlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Wills R.B.H. et al., 1989. Postharvest .Avi Book. New York
 -Kader, A.A. 1992. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Unıv.Calif. Publ. 3311
Diğer Kaynaklar  Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve fotoğraflarla zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 80
    Ödev/Proje/Diğer 1 20
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma 3
2 Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma 2
3 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 3
4 Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme 5
5 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme 3
6 Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme 2
7 Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme 2
8 Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme 3
9 Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme 5
10 Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme 3
11 Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma 2
12 Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme 4
13 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme 4
14 Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme 2
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü: 69
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.76
Dersin AKTS Kredisi: 3