|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Örtüaltı Yetiştiriciliği |
|
Dersin Kodu |
: |
BBP354 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN Prof.Dr. NURGÜL TÜREMİŞ |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Farklı örtüaltı sistemlerini tanır ve ayrımlar Sera kurarken etkili olan ekolojik ve sosyal faktörleri öğrenir Seraların yapısal özelliklerini bilir ve tanımlar Seralarda bitki yetiştirme prensiplerini genel olarak öğrenir Meyvecilikte örtüaltına almanın meyvelerde erkencilik ve kaliteye katkılarını bilir Örtüaltında kültürel önlemlerle meyve yetiştirme tekniklerini bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Örtüaltı yetiştiriciliği sistemlerinin tanıtılması, örtüaltı yetiştiriciliği prensiplerinin öğretilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Farklı örtüaltı sistemlerinin tanımlanması ve birbirlerinden ayırt edilmesi, sera kurulumuna etkili olan ekolojik, ekonomik ve sosyal faktörler, sera kurulmasında etkili teknik faktörler, serada sebze yetiştiriciliğinin genel prensipleri (bitki dikim yoğunluğu, budama ve askıya alma, tozlanma ve döllenmeye yardım, sulama, gübreleme ve hasat) |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Bahçe bitkileri Bölümünün sınıf ve seraları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Örtüaltı yetiştiriciliğinin tanımının yapılması, tarımda bitkisel üretimde ayrılan farklı yanları, sağladığı faydalar |
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
2 |
Örtüaltında bitki yetiştirme sistemlerinin sınıflandırılması |
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
3 |
Örtüaltı tarımının tarihçesi, Türkiye ve dünyada örtüaltı tarımının genel durumu (istatistikler). |
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
4 |
Seraların sınıflandırılması 1
|
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
5 |
Seraların sınıflandırılması 2 |
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
6 |
Sera kurulması sırasında etkili olan ekolojik, ekonomik ve sosyal faktörler. |
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
7 |
Seranın kurulumunda etkili teknik faktörler. |
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
8 |
Vize sınavı |
Bu haftaya kadar incelenen konuları önerilen kaynakları ve ders notlarından çalışarak sınava hazırlanma |
Yazılı Sınav |
|
9 |
Serada meyveciliğin ekonomik önemi, meyvelerin ekolojik istekleri |
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
10 |
Sera meyvelerinde döllenme biyolojisi ve erkencilik |
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
11 |
Serada kültürel uygulamalar, hasat ve hasat kriterleri |
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
12 |
Serada muz yetiştiriciliği |
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
13 |
Örtü altında çilek yetiştiriciliği |
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
14 |
Örtü altında ahududu ve böğürtlen yetiştiriciliği |
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
15 |
Örtü altında sert ve yumuşak çekirdekli meyve türleri yetiştiriciliği (kiraz, erik, elma) |
Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma |
Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme |
|
16/17 |
Final sınavı |
Dönem boyunca incelenen konuları önerilen kaynakları ve ders notlarından çalışarak sınava hazırlanma |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Greenhouses: Advanced Technology for Protected Horticulture, 1997, Joe. G. HANAN
Wien, H.C., 1997. The Physiology of Vegetable Crops, CAB International.
Anonymus,2013. http://www.muz.gen.tr
Nelson, P.V., 1998. Greenhouse Operation and Management, Ball Publishing.
ÖZÇAĞIRAN, R.,ÜNAL, A., ÖZEKER, E., İSFERDİYAROĞLU, M., 2011. Ilıman İklim Meyveleri, (Sert Çekirdekli Meyveler) Cilt 1. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 553. Ege Üniv. Basımevi. Bornova İzmir. 213 s
TÜREMİŞ, N. ve REHBER, Y., 2011. Çilek Yetiştiriciliği. Bazı Yeni Çilek Çeşitlerinin Kıbrıs Koşullarına Adaptasyonları. TAGEP Proje No. 5.2.3.4. KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı. T.C. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi. 52s
SEVGİCAN, Ayten, 1998. Örtüaltı Sebzeciliği Cilt I, E.Ü. Basımevi İzmir
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı alanlarında bilgi sahibi olma.
|
3 |
|
2 |
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında problemleri saptama, tanımlama ve çözme. |
3 |
|
3 |
Tarla bitkileri ile ilgili temel kavramları sentezleme becerisi kazanma. |
1 |
|
4 |
Ziraat mühendisliği ile ilgili sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanma. |
5 |
|
5 |
Sürdürülebilir tarım, çevre ve doğal kaynakların korunması, biyolojik çeşitlilik ve bitki gen kaynaklarının muhafazası konularında bilinç kazanma. |
5 |
|
6 |
İklim ve toprağı en iyi şekilde kullanabilecek, bitkisel üretim sağlama yeteneği kazanma. |
5 |
|
7 |
Tarla bitkileri ıslahı ve biyoteknolojisi konularının temel esaslarını öğrenme. |
2 |
|
8 |
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma. |
5 |
|
9 |
Amaca uygun araştırma denemesi kurabilme ve sonuçları bilimsel yöntemlerle yorumlayabilme özelliği kazanma. |
3 |
|
10 |
Bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanma. |
5 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini benimseme. |
5 |
|
12 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurmak ve iletişim teknolojilerini kullanma. |
4 |
|
13 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
5 |
|
14 |
Meslek etiğine saygılı olma. |
5 |
|
15 |
Ziraat mühendisliği ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma. |
5 |
|
16 |
Ziraat Mühendisliği alanında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek, yönetebilecek ve izleyebilecek yetkinliğe sahip olma. |
5 |
|
17 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
5 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
20 |
20 |
|
Toplam İş Yükü: | 96 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.84 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|