Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Örtüaltı Yetiştiriciliği

Dersin Kodu : BBP354

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
Prof.Dr. NURGÜL TÜREMİŞ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Farklı örtüaltı sistemlerini tanır ve ayrımlar
Sera kurarken etkili olan ekolojik ve sosyal faktörleri öğrenir
Seraların yapısal özelliklerini bilir ve tanımlar
Seralarda bitki yetiştirme prensiplerini genel olarak öğrenir
Meyvecilikte örtüaltına almanın meyvelerde erkencilik ve kaliteye katkılarını bilir
Örtüaltında kültürel önlemlerle meyve yetiştirme tekniklerini bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Örtüaltı yetiştiriciliği sistemlerinin tanıtılması, örtüaltı yetiştiriciliği prensiplerinin öğretilmesi

Dersin İçeriği : Farklı örtüaltı sistemlerinin tanımlanması ve birbirlerinden ayırt edilmesi, sera kurulumuna etkili olan ekolojik, ekonomik ve sosyal faktörler, sera kurulmasında etkili teknik faktörler, serada sebze yetiştiriciliğinin genel prensipleri (bitki dikim yoğunluğu, budama ve askıya alma, tozlanma ve döllenmeye yardım, sulama, gübreleme ve hasat)

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bahçe bitkileri Bölümünün sınıf ve seraları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Örtüaltı yetiştiriciliğinin tanımının yapılması, tarımda bitkisel üretimde ayrılan farklı yanları, sağladığı faydalar Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
2 Örtüaltında bitki yetiştirme sistemlerinin sınıflandırılması Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
3 Örtüaltı tarımının tarihçesi, Türkiye ve dünyada örtüaltı tarımının genel durumu (istatistikler). Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
4 Seraların sınıflandırılması 1 Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
5 Seraların sınıflandırılması 2 Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
6 Sera kurulması sırasında etkili olan ekolojik, ekonomik ve sosyal faktörler. Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
7 Seranın kurulumunda etkili teknik faktörler. Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
8 Vize sınavı Bu haftaya kadar incelenen konuları önerilen kaynakları ve ders notlarından çalışarak sınava hazırlanma Yazılı Sınav
9 Serada meyveciliğin ekonomik önemi, meyvelerin ekolojik istekleri Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
10 Sera meyvelerinde döllenme biyolojisi ve erkencilik Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
11 Serada kültürel uygulamalar, hasat ve hasat kriterleri Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
12 Serada muz yetiştiriciliği Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
13 Örtü altında çilek yetiştiriciliği Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
14 Örtü altında ahududu ve böğürtlen yetiştiriciliği Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
15 Örtü altında sert ve yumuşak çekirdekli meyve türleri yetiştiriciliği (kiraz, erik, elma) Önerilen kaynakları ve ders notlarına derse gelmeden önce hazırlanma Öğrencilerle tartışarak karşılıklı interaktif olarak ders işleme
16/17 Final sınavı Dönem boyunca incelenen konuları önerilen kaynakları ve ders notlarından çalışarak sınava hazırlanma Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Greenhouses: Advanced Technology for Protected Horticulture, 1997, Joe. G. HANAN
 Wien, H.C., 1997. The Physiology of Vegetable Crops, CAB International.
 Anonymus,2013. http://www.muz.gen.tr
 Nelson, P.V., 1998. Greenhouse Operation and Management, Ball Publishing.
 ÖZÇAĞIRAN, R.,ÜNAL, A., ÖZEKER, E., İSFERDİYAROĞLU, M., 2011. Ilıman İklim Meyveleri, (Sert Çekirdekli Meyveler) Cilt 1. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 553. Ege Üniv. Basımevi. Bornova İzmir. 213 s
 TÜREMİŞ, N. ve REHBER, Y., 2011. Çilek Yetiştiriciliği. Bazı Yeni Çilek Çeşitlerinin Kıbrıs Koşullarına Adaptasyonları. TAGEP Proje No. 5.2.3.4. KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı. T.C. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi. 52s
 SEVGİCAN, Ayten, 1998. Örtüaltı Sebzeciliği Cilt I, E.Ü. Basımevi İzmir
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 2 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı alanlarında bilgi sahibi olma. 3
2 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında problemleri saptama, tanımlama ve çözme. 3
3 Tarla bitkileri ile ilgili temel kavramları sentezleme becerisi kazanma. 1
4 Ziraat mühendisliği ile ilgili sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanma. 5
5 Sürdürülebilir tarım, çevre ve doğal kaynakların korunması, biyolojik çeşitlilik ve bitki gen kaynaklarının muhafazası konularında bilinç kazanma. 5
6 İklim ve toprağı en iyi şekilde kullanabilecek, bitkisel üretim sağlama yeteneği kazanma. 5
7 Tarla bitkileri ıslahı ve biyoteknolojisi konularının temel esaslarını öğrenme. 2
8 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma. 5
9 Amaca uygun araştırma denemesi kurabilme ve sonuçları bilimsel yöntemlerle yorumlayabilme özelliği kazanma. 3
10 Bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanma. 5
11 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini benimseme. 5
12 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurmak ve iletişim teknolojilerini kullanma. 4
13 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 5
14 Meslek etiğine saygılı olma. 5
15 Ziraat mühendisliği ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma. 5
16 Ziraat Mühendisliği alanında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek, yönetebilecek ve izleyebilecek yetkinliğe sahip olma. 5
17 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 5 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü: 96
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.84
Dersin AKTS Kredisi: 4