Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Yumurta Üretimi

Dersin Kodu : ZTP462

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ULVİYE KUMOVA

Dersin Öğrenme Kazanımları : Yumurtanın oluşum fizyolojisini öğrenir
Yumurtanın fiziksel, kimyasal yapısı ve besin madde içeriği hakkında bilgi edinir
Yumurtanın iç ve dış kalite özelliklerini belirlemede kullanılan yöntemleri öğrenir
Yöntemlere dayanılarak yumurtanın kırılmadan önce (kan lekeleri, kabuktaki gizli çatlaklar, renk bozuklukları, hava boşluğunun durumu) ve kırıldıktan sonra (dış kalite özellikleri: şekil, kabuk yoğunluğu, özgül ağırlık ve iç kalite özellikleri: ak indeksi, sarı indeksi, sarı rengi) hangi kalite özelliklerinin tespit edilebileceğini öğrenir
Yumurta iç ve dış kalite özelliklerini pazarlamaya elverişlilik açısından değerlendirerek yumurtanın kalite sınıflandırılmasını öğrenir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Yumurta üretimi ile ilgili teknik bilgiye, yumurtanın besin değeri ve pazarlamaya elverişlilik açısından iç ve dış kalite kriteri yöntemlerinin incelenmesi konularında temel bilgiye sahip olabileceklerdir

Dersin İçeriği : Dünya ve Türkiye Yumurta Üretimi, Türkiye Yumurta Üretim İşletmeleri ve Yapıları, Yumurtanın Kimyasal ve Fiziksel Yapısı, Yumurtanın Dış Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler, Yumurtanın İç Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler, Yumurta Kalite Ölçüm Ekipmanları, Yumurtanın Kalıtımı, Yumurta Veriminin Artırılması Çalışmaları, Yumurta Verimine Etkili Olan Çevre Etmenleri, Yumurtanın Teknolojik Özellikleri, Yumurta Ürünleri, Yumurta Saklanması ve Depolanması, Yumurta İşletmeleri Kayıtları ve Değerlendirme.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Zootekni derslikleri, tavukçuluk


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Dünya ve Türkiye Yumurta Üretimi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım, powerpoint sunum
2 Türkiye Yumurta Üretim İşletmeleri ve Yapıları Konu ilgili anahtar kelimeleri arama motorlarından araştırma, okuma ve soru çıkarma Sözlü anlatım
3 Yumurtanın Kimyasal ve Fiziksel Yapısı Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
4 Yumurtanın Dış Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
5 Yumurtanın İç Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması, ödevlerin verilmesi Sözlü anlatım
6 Yumurta Kalite Ölçüm Ekipmanları Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
7 Yumurtanın Kalıtımı Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
8 Arasınav Arasınav hazırlığı Yazılı sınav
9 Yumurta Veriminin Artırılması Çalışmaları Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
10 Yumurta Verimine Etkili Olan Çevre Etmenleri Konu ilgili anahtar kelimeleri arama motorlarından araştırma, okuma ve soru çıkarma Sözlü anlatım
11 Yumurtanın Teknolojik Özellikleri Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması, ödevlerin sunulması Sözlü anlatım
12 Yumurta Saklanması ve Depolanması Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
13 Yumurtaların farklı ürünlere işlenmesi (sıvı yumurta akı, sıvı yumurta sarısı, karışk sıvı yumurta, yumurta kabuğu, yumurta tozu vs.) Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
14 Yumurta oluşum ve fizyolojisini belirlemek amacıyla hayvan kesimi sonrası dişi üreme sisteminin incelenmesi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
15 Yumurta verim kayıtları ve değerlendirme Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
16/17 Final sınavı Final sınavı hazırlığı Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  1. Tavukçuluk Bilimi, Mesut TÜRKOĞLU, 2009, Musa SARICA, Sayfa 600. 2. Geflügel, Siegfried Scholtyssek, 1987, 4 sayfa 495. 3. Yeni Tavukçuluk Bilimi, Cemal ERENSAYIN
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 3 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. 4
2 Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir 5
3 Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir 3
4 Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. 3
5 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma 3
6 Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme 4
7 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 4
8 —Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek, 4
9 Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme 3
10 Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma 1
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 8 24
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 3 3
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 3 3
Toplam İş Yükü: 72
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.88
Dersin AKTS Kredisi: 3