|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Yumurta Üretimi |
|
Dersin Kodu |
: |
ZTP462 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ULVİYE KUMOVA |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Yumurtanın oluşum fizyolojisini öğrenir Yumurtanın fiziksel, kimyasal yapısı ve besin madde içeriği hakkında bilgi edinir Yumurtanın iç ve dış kalite özelliklerini belirlemede kullanılan yöntemleri öğrenir Yöntemlere dayanılarak yumurtanın kırılmadan önce (kan lekeleri, kabuktaki gizli çatlaklar, renk bozuklukları, hava boşluğunun durumu) ve kırıldıktan sonra (dış kalite özellikleri: şekil, kabuk yoğunluğu, özgül ağırlık ve iç kalite özellikleri: ak indeksi, sarı indeksi, sarı rengi) hangi kalite özelliklerinin tespit edilebileceğini öğrenir Yumurta iç ve dış kalite özelliklerini pazarlamaya elverişlilik açısından değerlendirerek yumurtanın kalite sınıflandırılmasını öğrenir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Yumurta üretimi ile ilgili teknik bilgiye, yumurtanın besin değeri ve pazarlamaya elverişlilik açısından iç ve dış kalite kriteri yöntemlerinin incelenmesi konularında temel bilgiye sahip olabileceklerdir
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Dünya ve Türkiye Yumurta Üretimi, Türkiye Yumurta Üretim İşletmeleri ve Yapıları, Yumurtanın Kimyasal ve Fiziksel Yapısı, Yumurtanın Dış Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler, Yumurtanın İç Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler, Yumurta Kalite Ölçüm Ekipmanları, Yumurtanın Kalıtımı, Yumurta Veriminin Artırılması Çalışmaları, Yumurta Verimine Etkili Olan Çevre Etmenleri, Yumurtanın Teknolojik Özellikleri, Yumurta Ürünleri, Yumurta Saklanması ve Depolanması, Yumurta İşletmeleri Kayıtları ve Değerlendirme.
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Zootekni derslikleri, tavukçuluk |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dünya ve Türkiye Yumurta Üretimi |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım, powerpoint sunum |
|
2 |
Türkiye Yumurta Üretim İşletmeleri ve Yapıları |
Konu ilgili anahtar kelimeleri arama motorlarından araştırma, okuma ve soru çıkarma |
Sözlü anlatım |
|
3 |
Yumurtanın Kimyasal ve Fiziksel Yapısı |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
4 |
Yumurtanın Dış Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
5 |
Yumurtanın İç Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması, ödevlerin verilmesi |
Sözlü anlatım |
|
6 |
Yumurta Kalite Ölçüm Ekipmanları |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
7 |
Yumurtanın Kalıtımı |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
8 |
Arasınav |
Arasınav hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
9 |
Yumurta Veriminin Artırılması Çalışmaları |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
10 |
Yumurta Verimine Etkili Olan Çevre Etmenleri |
Konu ilgili anahtar kelimeleri arama motorlarından araştırma, okuma ve soru çıkarma |
Sözlü anlatım |
|
11 |
Yumurtanın Teknolojik Özellikleri |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması, ödevlerin sunulması |
Sözlü anlatım |
|
12 |
Yumurta Saklanması ve Depolanması |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
13 |
Yumurtaların farklı ürünlere işlenmesi (sıvı yumurta akı, sıvı yumurta sarısı, karışk sıvı yumurta, yumurta kabuğu, yumurta tozu vs.) |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
14 |
Yumurta oluşum ve fizyolojisini belirlemek amacıyla hayvan kesimi sonrası dişi üreme sisteminin incelenmesi |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
15 |
Yumurta verim kayıtları ve değerlendirme |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
16/17 |
Final sınavı |
Final sınavı hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
1. Tavukçuluk Bilimi, Mesut TÜRKOĞLU, 2009, Musa SARICA, Sayfa 600.
2. Geflügel, Siegfried Scholtyssek, 1987, 4 sayfa 495.
3. Yeni Tavukçuluk Bilimi, Cemal ERENSAYIN
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. |
4 |
|
2 |
Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir
Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir
|
5 |
|
3 |
Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir |
3 |
|
4 |
Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. |
3 |
|
5 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma |
3 |
|
6 |
Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme |
4 |
|
7 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
4 |
|
8 |
—Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek,
|
4 |
|
9 |
Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme |
3 |
|
10 |
Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama
kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama
yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma |
1 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
8 |
24 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
3 |
3 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
3 |
3 |
|
Toplam İş Yükü: | 72 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.88 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|