|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Ana Arı Yetitirme Teknikleri |
|
Dersin Kodu |
: |
ZTP468 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ULVİYE KUMOVA |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Ana arı yetiştirmenin önemini ve biyolojik esaslarını bilir, Teknik ana arı yetiştirme yöntemlerini bilir, Yapay tohumlama tekniğini bilir, Ana arı üretim işletme modelini ve organizasyonu bilir, Ana arılarda kalite kontrolünü bilir, Ana arıları pazara hazırlama ve muhafaza tekniklerini bilir,
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Ülkemiz arıcılığının en önemli sorunlarından olan ana arı yetiştirmenin temel kavram, ilke ve prensiplerinin teorik ve uygulamalı temel ağitimini alarak, teknik düzeyde ana arı yetiştirme misyonuna ve beceresine sahip olarak; bu alandaki açığı kapatmaya yönelik çalışmaları yürüterek ve yön vererek işletmelerde verimliliğe katkı sağlamak. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Ana arı yetiştiriciliğinin tarihçesi ve önemi; ana arının kolonideki rolü, üreme sistemi, yumurtlama etkinliği, ana arı oluşumuna etki eden faktörler, ana arı kalitesini etkileyen faktörler, ana arının orijini, sınıflandırılması, ana arının performansının saptanması; ana arı yetiştiriciliğinin biyolojik esaslari, ana arıların davranışı, ana arı üretim yöntemleri,Miller, Alley, Smith, Doolittle Methodları, ana arı üretim takvimi ve kayıt tutma, ana arı üretim işletmesinin özellikleri ve sürekli üretim organizasyonu; ana arının çiftleşmesi, doğal ve yapay çiftleştirme; ana arıların pazara hazırlanması, ana arıda kalite kontrolü; paket arıcılığının gelişimi, önemi, kullanılma amaçları ve özellikleri, paket arı üretim sistemi, Türkiye´ de paket arıcılığının geleceği ve önemi; yapay tohumlamanın önemi ve kuralları, yapay tohumlama tekniği, yapay tohumlamanın kazandırdığı üstünlükler ve olanaklar, ana arılarda görülen hastalıklar. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik, Labaratuvar, Uygulama Alanı (Arılık) |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Ana Arı Yetiştiriciliğinin Tarihçesi |
Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu hazırlığı |
Teorik, görsel bilgi |
|
2 |
Ana ve Erkek Arının Üreme Sistemleri |
Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu hazırlığı |
Teorik ve görsel bilgi, Ödev |
|
3 |
Ana Arının biyolojisi ve davranışları, |
Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu hazırlığı |
Teorik ve görsel bilgi |
|
4 |
Ana Arıların Üretimi |
Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu hazırlığı |
Teorik ve görsel bilgi |
|
5 |
Ana Arı YetiştirmeYöntemleri; Miller, Alley, Smith, Doolittle Methods |
Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu hazırlığı |
Teorik, pratik ve görsel bilgi |
|
6 |
Ana arı yetiştirme: UYGULAMA I |
Arılıkta uygulama hazırlığı |
Teorik, görsel ve uygulamalı bilgi |
|
7 |
Ara Sınav |
Soruların hazırlanması |
Yazılı |
|
8 |
Ana arı yetiştirme: UYGULAMA II |
Arılıkta uygulama hazırlığı |
Teorik, görsel ve uygulamalı bilgi, Proje |
|
9 |
Doolittle Yöntemi ile Ana Arı Yetiştirme; Uygulama III. |
Arılıkta ve kolonilerde uygulama hazırlığı |
Teorik, görsel bilgi, arılıkta uygulama |
|
10 |
Ana arı Çiftleştirme Kolonileri |
Arılıkta ve kolonilerde uygulama hazırlığı |
Teorik, görsel bilgi, arılıkta uygulama |
|
11 |
Ana arıların Bakımı |
Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu hazırlığı, Laboratuarda hazırlık |
Teorik ve görsel bilgi, laboratuarda uygulama |
|
12 |
Yetiştirme ve Stok Geliştirme
|
Ders notları, projeksiyon ve tepegöz sunumu hazırlığı, arlıkta hazırlık |
Teorik, görsel ve uygulamalı bilgi |
|
13 |
Ana arı yetiştirme: UYGULAMA IV |
Arılıkta ve kolonilerde uygulama hazırlığı, |
Arılıkta ve laboratuarda uygulama |
|
14 |
Kontrollü Çiftleştirme |
Arılıkta ve kolonilerde uygulama hazırlığı, Laboratuarda hazırlık |
Arılıkta ve laboratuarda uygulama |
|
15 |
Ana arıların Hastalıkları |
Arılıkta ve kolonilerde uygulama hazırlığı, |
Teorik ve görsel bilgi, Arılıkta uygulama |
|
16/17 |
Final Sınav |
Soruların hazırlanması |
Yazılı, ödev, proje ve uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Ahmet İnci. 1999. Ana Arı Üretimi. Önder Matbaacılık Ltd. Şti. İzmir Cad. 34/2-3. Kızılay-Ankara.319 sayfa.
Ulviye KUMOVA. 2001. Ana Arı Yetiştirme. Ders notu. Adana. 75 sayfa.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. |
5 |
|
2 |
Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir
Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir
|
5 |
|
3 |
Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir |
5 |
|
4 |
Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. |
5 |
|
5 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma |
5 |
|
6 |
Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme |
4 |
|
7 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
4 |
|
8 |
—Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek,
|
4 |
|
9 |
Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme |
5 |
|
10 |
Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama
kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama
yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
4 |
8 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 82 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.28 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|