|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Bal Arısı Hastalık Ve Zararlıları |
|
Dersin Kodu |
: |
ZTP466 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ULVİYE KUMOVA |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Bal arısı hastalıklarını bilir, Bal arısı zararlılarını bilir, Bal arısı hastalık ve zararlılarını koloni ve laboratuar koşullarında teşhis etmesini bilir, Bal arısı hastalık ve zararlılardan korunma yollarını ve savaşım yöntemlerini uygulamayı bilir, Arı sağlığı konusunda yasal düzenlemelerii uygulamaları ve yaptırımları bilir, Arı sağlığı konusunda kullanılan ilaçları ve etki mekanizmalarını bilir,
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bal arısı hastalık ve zararlıları konusunda temel bilgi ve uygulamayı alarak, arıcılık alanında bu bilgi ve becerisini aktarma, uygulama bilincine sahip olarak sahada üretimin sağlıklı ve verimli olmasını sağlamak. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bal arısı hastalık ve zararlılarının tanımı, sınıflandırılması, bakteriyel, protozoan, fungal, viral hastalıklar, parazitler, zararlı böcekler, bulaşıcı olmayan hastalıklar ve rahatsızlıklar, bitkilerden kaynaklanan zehirlenmeler, kalıtsal bozukluklar, nedeni belli olmayan hastalıklar; arı hastalıklarının bulaşma şekli, klinik belirtileri, laboratuvar ortamında teşhis, korunma ve savaşım yöntemleri; arı zararlılarının yayılma ve bulaşma yolları, morfolojisi, biyolojisi ve ekolojisi, zarar şekli, salgın yapma durumu, savaşım yöntemleri. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik, Laboratuvar, Uygulama Alanı Arılık |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Arı sağlığının önemi, tarihçesi ve sorunları |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu |
Teorik ve görsel bilgi |
|
2 |
Bal arısı hastalık ve zararlılarının sınıflandırılması. |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu |
Teorik ve görsel bilgi |
|
3 |
Bal Arısının Zararlıları I; morfolojisi, belirtieri, çoğalması, yayılışı |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu |
Teorik ve görsel bilgi, Ödev |
|
4 |
Bal Arısı Zararlıları II; biyolojisi ve ekolojisi |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu |
Teorik ve görsel bilgi |
|
5 |
Bal Arısı Zararlıları III; teşhis, korunma yolları. |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu, arılıkta koloni hazırlığı |
Teorik, görsel ve uygulamalı bilgi |
|
6 |
Bal Arısı Zararlıları IV; savaşım yöntemleri |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu, arılıkta koloni hazırlığı |
Teorik, görsel ve uygulamalı bilgi |
|
7 |
Ara sınav |
Soruların hazırlanması |
Yazılı |
|
8 |
Bal Arısı Hastalıkları I: Yavru Hastalıkları; belirtileri, yayılımı, bulaşma şekli, |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu |
Teorik, görsel ve uygulamalı bilgi, Ödev |
|
9 |
Bal Arısı Hastalıkları II: Yavru Hastalıkları; kolonide ve laboratuarda teşhis yöntemleri, |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu, arılıkta ve laboratuarda hazırlık |
Teorik, görsel ve uygulamalı bilgi |
|
10 |
Bal Arısı Hastalıkları III: Yavru Hastalıkları; korunma ve savaşım yöntemleri, |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu, arılıkta koloni hazırlığı |
Teorik, görsel ve uygulamalı bilgi |
|
11 |
Bal Arısı Hastalıkları I: Ergin Arı Hastalıkları I; yayılımı, bulaşma şekli, belirtileri, |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu |
Teorik, görsel ve uygulamalı bilgi |
|
12 |
Bal Arısı Hastalıkları II: Ergin Arı Hastalıkları; kolonide ve laboratuarda teşhis yöntemleri, |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu, arılıkta ve laboratuarda hazırlık |
Teorik, görsel ve uygulamalı bilgi |
|
13 |
Bal Arısı Hastalıkları III: Ergin Arı Hastalıkları; korunma ve savaşım yöntemleri, |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu, arılıkta koloni hazırlığı |
Teorik, görsel ve uygulamalı bilgi |
|
14 |
Arılara zararlı böcekler, bulaşıcı olmayan hastalıklar ve rahatsızlıklar, bitkilerden kaynaklanan zehirlenmeler, kalıtsal bozukluklar, diğer hastalıklar |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu, arılıkta koloni hazırlığı |
Teorik, görsel ve uygulamalı bilgi |
|
15 |
Arı sağlığı ile ilgili yasal düzenlemeler, tebliğler, yönetmelikler, arı ilaçları kalıntı düzeyleri. |
Ders notu, projeksiyon, tepegöz sunumu |
Teorik, görsel ve uygulamalı bilgi |
|
16/17 |
Final sınav |
Soruların hazırlanması |
Yazılı ve ödev sonuçlarının değerlendirilmesi |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Dr. Ertaç TUTKUN., Prof. Dr. Ayşe BOŞGELMEZ. 2003. Bal Arısı Zararlıları ve Hastalıkları Teşhis ve Tedavi Yöntemleri. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm, Ekoloji ABD. Beytepe. Ankara.
Kumova, U. Bal Arısı Hastalık ve Zararlıları, Ders Notu, 85 sayfa
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. |
4 |
|
2 |
Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir
Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir
|
3 |
|
3 |
Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir |
3 |
|
4 |
Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. |
4 |
|
5 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma |
5 |
|
6 |
Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme |
5 |
|
7 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
5 |
|
8 |
—Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek,
|
5 |
|
9 |
Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme |
5 |
|
10 |
Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama
kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama
yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
6 |
12 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 86 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.44 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|