Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Sığır Besiciliği

Dersin Kodu : ZTP458

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. SERAP GÖNCÜ KARAKÖK

Dersin Öğrenme Kazanımları : Büyüme ve gelişmenin tanımı, telafi edici büyüme, et ırkı sığırlar, besiye alınacak sığırda aranan özellikler, büyümeyi uyarıcı maddeler, beside karşılaşılaşılabilecek hastalıklar, yapılan aşı ve mücadele takvimi, beside kullanılan başlıca yemler, yerli ırkların ve kültür ırkı ile melezlerinin Türkiye koşullarında besi performansları, ebside performansı etkileyen faktörler, yaz aylarında besi yapılabilirmi ? beside maliyeti artıran faktörler, optimum besi süresi,

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Büyüme ve gelişmenin tanımı, telafi edici büyüme, et ırkı sığırlar, besiye alınacak sığırda aranan özellikler, büyümeyi uyarıcı maddeler, beside karşılaşılaşılabilecek hastalıklar, yapılan aşı ve mücadele takvimi, beside kullanılan başlıca yemler, yerli ırkların ve kültür ırkı ile melezlerinin Türkiye koşullarında besi performansları, ebside performansı etkileyen faktörler, yaz aylarında besi yapılabilirmi ? beside maliyeti artıran faktörler, optimum besi süresi,

Dersin İçeriği : Büyüme ve gelişmenin tanımı, telafi edici büyüme, et ırkı sığırlar, besiye alınacak sığırda aranan özellikler, büyümeyi uyarıcı maddeler, beside karşılaşılaşılabilecek hastalıklar, yapılan aşı ve mücadele takvimi, beside kullanılan başlıca yemler, yerli ırkların ve kültür ırkı ile melezlerinin Türkiye koşullarında besi performansları, ebside performansı etkileyen faktörler, yaz aylarında besi yapılabilirmi ? beside maliyeti artıran faktörler, optimum besi süresi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : İşletme


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Türkiye genel sırğı yetiştriciliği yok görsel sunum
2 Sığırın anatomik yapısı ve avantajları yok görsel sunum
3 Büyüme ve besi yok görsel sunum
4 Besiyi etkileyen faktörler yok görsel sunum
5 Besiye hayvan seçimi yok görsel sunum
6 Besi perfromans takibi ve karşıalştırması yok görsel sunum
7 Ara sınav 3 saat yazılı sınav
8 Besi perfromans takibi ve karşıalştırması yok görsel sunum
9 Besi perfromans takibi ve karşıalştırması yok görsel sunum
10 Beside tartım ve vücut kondüsyon puanlaması yok görsel sunum
11 Beside tartım ve vücut kondüsyon puanlaması yok görsel sunum
12 Besi sonu karar verme kriterleri yok görsel sunum
13 Besi çalışması yok işletmede
14 Besi çalışması yok işletmede
15 Besi çalışması yok işletmede
16/17 genel değerlendirme yok işletmede


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  1. Roche, J.F., O’callaghan, D., 1984. Manipulation of growth in farm animals. Kluwer Boston INC., 190 Old Derby Street Hingham MA 02043 USA, ISBN 0 89838 617 8 2. Jones, M., 1995. Quality and Grading of Carcasses of meat animals. CRC Press, ISBN 0 8493 5023-9
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 70
    Ödev/Proje/Diğer 14 30
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. 4
2 Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir 4
3 Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir 4
4 Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. 4
5 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma 5
6 Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme 3
7 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 3
8 —Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek, 4
9 Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme 3
10 Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 14 1 14
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 74
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.96
Dersin AKTS Kredisi: 3