|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Sığır Besiciliği |
|
Dersin Kodu |
: |
ZTP458 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. SERAP GÖNCÜ KARAKÖK |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Büyüme ve gelişmenin tanımı, telafi edici büyüme, et ırkı sığırlar, besiye alınacak sığırda aranan özellikler, büyümeyi uyarıcı maddeler, beside karşılaşılaşılabilecek hastalıklar, yapılan aşı ve mücadele takvimi, beside kullanılan başlıca yemler, yerli ırkların ve kültür ırkı ile melezlerinin Türkiye koşullarında besi performansları, ebside performansı etkileyen faktörler, yaz aylarında besi yapılabilirmi ? beside maliyeti artıran faktörler, optimum besi süresi,
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Büyüme ve gelişmenin tanımı, telafi edici büyüme, et ırkı sığırlar, besiye alınacak sığırda aranan özellikler, büyümeyi uyarıcı maddeler, beside karşılaşılaşılabilecek hastalıklar, yapılan aşı ve mücadele takvimi, beside kullanılan başlıca yemler, yerli ırkların ve kültür ırkı ile melezlerinin Türkiye koşullarında besi performansları, ebside performansı etkileyen faktörler, yaz aylarında besi yapılabilirmi ? beside maliyeti artıran faktörler, optimum besi süresi, |
|
Dersin İçeriği |
: |
Büyüme ve gelişmenin tanımı, telafi edici büyüme, et ırkı sığırlar, besiye alınacak sığırda aranan özellikler, büyümeyi uyarıcı maddeler, beside karşılaşılaşılabilecek hastalıklar, yapılan aşı ve mücadele takvimi, beside kullanılan başlıca yemler, yerli ırkların ve kültür ırkı ile melezlerinin Türkiye koşullarında besi performansları, ebside performansı etkileyen faktörler, yaz aylarında besi yapılabilirmi ? beside maliyeti artıran faktörler, optimum besi süresi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
İşletme |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Türkiye genel sırğı yetiştriciliği |
yok |
görsel sunum |
|
2 |
Sığırın anatomik yapısı ve avantajları |
yok |
görsel sunum |
|
3 |
Büyüme ve besi |
yok |
görsel sunum |
|
4 |
Besiyi etkileyen faktörler |
yok |
görsel sunum |
|
5 |
Besiye hayvan seçimi |
yok |
görsel sunum |
|
6 |
Besi perfromans takibi ve karşıalştırması |
yok |
görsel sunum |
|
7 |
Ara sınav |
3 saat |
yazılı sınav |
|
8 |
Besi perfromans takibi ve karşıalştırması |
yok |
görsel sunum |
|
9 |
Besi perfromans takibi ve karşıalştırması |
yok |
görsel sunum |
|
10 |
Beside tartım ve vücut kondüsyon puanlaması |
yok |
görsel sunum |
|
11 |
Beside tartım ve vücut kondüsyon puanlaması |
yok |
görsel sunum |
|
12 |
Besi sonu karar verme kriterleri |
yok |
görsel sunum |
|
13 |
Besi çalışması |
yok |
işletmede |
|
14 |
Besi çalışması |
yok |
işletmede |
|
15 |
Besi çalışması |
yok |
işletmede |
|
16/17 |
genel değerlendirme |
yok |
işletmede |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
1. Roche, J.F., O’callaghan, D., 1984. Manipulation of growth in farm animals. Kluwer Boston INC., 190 Old Derby Street Hingham MA 02043 USA, ISBN 0 89838 617 8
2. Jones, M., 1995. Quality and Grading of Carcasses of meat animals. CRC Press, ISBN 0 8493 5023-9
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
14 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. |
4 |
|
2 |
Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir
Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir
|
4 |
|
3 |
Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir |
4 |
|
4 |
Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. |
4 |
|
5 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma |
5 |
|
6 |
Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme |
3 |
|
7 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
3 |
|
8 |
—Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek,
|
4 |
|
9 |
Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme |
3 |
|
10 |
Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama
kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama
yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
14 |
1 |
14 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 74 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.96 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|