Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Bitki Patolojen Bakterilerinin Tanımı İçin Teknikler I |
|
Dersin Kodu |
: |
BK-511 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. YEŞİM AYSAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Bitki patojen bakterilerin oluşturduğu belirtileri bilmek Bitki patojen bakteri cinslerini öğrenir Bitki patojen bakterilerin hastalık yapma mekanizmalarını öğrenir Hastalıklı bitkiden patojen bakterinin izolasyon yöntemlerini öğrenir Patojen bakterilerin morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal yöntemlerle tanısını öğrenir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Kültür bitkilerinde hastalık nedeni olan bakterilerin belirtilerini tanımak, izolasyonda izlenecek yolları öğrenmek ve elde edilen bakteri izolatlarının geleneksel yöntemlerle (morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal) tanısının yapılması |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bakteri hücre yapısının tanıtılması, topraktan ve hasta bitki materyalinden izolasyon yöntemlerinin öğrenilmesi, izole edilen bakterilerin patojenitesi ve morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal yöntemlerle tanısı |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
derslik ve laboratuvar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Bitki patojen bakterilerin hücre yapılarının genel tanıtımı
Ödevlerin verilmesi |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım |
|
2 |
Bitki patojen bakterilerin bitkiye girişi ve hastalık oluşturma mekanizmaları |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım |
|
3 |
Bitki patojen bakterilerin kültür bitkilerinde oluşturduğu belirtiler |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım |
|
4 |
Bitki patojen bakterileri cinsleri ve genel özellikleri |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım |
|
5 |
Fitobakteriyoloji laboratuarının tanıtımı ve kullanılan aletler |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım ve laboratuar uygulaması |
|
6 |
Besi yeri (genel, yarı seçici ve seçici) hazırlama ve sterilizasyon tipleri |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım ve laboratuar uygulaması |
|
7 |
Asitler, bazlar, ayıraçlar, antibiyotiklerin tanıtımı, konsantrasyon hesaplamaları |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım ve laboratuar uygulaması |
|
8 |
Ara sınav |
ders kitapları, kaynak kitaplar ve ders sunularından hazırlanılması |
yazılı ve sözlü sınav |
|
9 |
Yanıklık belirtisine neden olan bakterilerin hasta bitkilerden izolasyonu |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım ve laboratuar uygulaması |
|
10 |
Nekroz, kloroz ve su emmiş leke belirtisine neden olan bakterilerin hasta bitkilerden izolasyonu |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım ve laboratuar uygulaması |
|
11 |
Ur belirtisine neden olan bakterilerin hasta bitkilerden izolasyonu |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım ve laboratuar uygulaması |
|
12 |
Solgunluk belirtisine neden olan bakterilerin hasta bitkilerden izolasyonu |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım ve laboratuar uygulaması |
|
13 |
Hastalık belirtisi göstermeyen bitkilerden hedef patojeni izole etme yolları |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım ve laboratuar uygulaması |
|
14 |
Tohumda veya üretim materyalinde patojen bakterilerin varlığını belirleme yöntemleri
Topraktan total bakteri izolasyonu |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım ve laboratuar uygulaması |
|
15 |
Ödevler hakkında tartışma ve ödevlerin sunumu |
ders kitaplarının ve kaynak kitapların incelenerek derse hazırlıklı gelinmesi |
görsel anlatım ve laboratuar uygulaması |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
ders kitapları, kaynak kitaplar ve ders sunularından hazırlanılması |
yazılı ve sözlü sınav |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel bilim, genel ziraat mühendisliği, bitkisel üretimle ilgili temel konularda bilgi sahibi olur |
5 |
|
2 |
Kültür bitkilerinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların biyolojisi, ekolojisi, sistematiği ve mücadele yöntemlerini öğrenir |
5 |
|
3 |
Kültür bitkilerinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların tanısı, biyolojisi ve mücadelesini uygulamalı olarak öğrenir |
4 |
|
4 |
Bitki koruma problemlerini kavrar, bilimsel yöntemlerle çözümü için gerekli beceriyi kazanır |
5 |
|
5 |
Bitki koruma problemlerine karşı uygun mücadele yöntemlerini seçerek, pratikte doğru kullanımını sağlar |
3 |
|
6 |
Laboratuvar kullanma, analiz yapma ve sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor yazma becerisi kazanır |
5 |
|
7 |
Gerekli teknolojileri kullanarak bilgiye ulaşır, bunları sentezleyerek sözlü sunumlar yapar |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|