Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Design Of Food Processing Machinery

Dersin Kodu : MES403

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. İBRAHİM DENİZ AKÇALI

Dersin Öğrenme Kazanımları : Temel tasarım kavramları ve tasarım morfolojisini öğrenmek
Tasarım sürecindeki yaklaşımları özümsemek
Gıda hammadesine ilişkin fiziksel özelliklerin belirlenmesini öğrenmek
Temizleme, sınıflandırma makinalarının tasarımını yapmak
Titreşimli ve titreşimsiz sistemleri öğrenmek
Tasarımda başarı ölçültlerini öğrenmek
Kırma ve ayırma makinalarını açıklamak
Tasarımda fizikomekanik özellikleri belirlemek
Yerfıstığının işlenmesine ilişkin uygulamalar yapmak

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : AI 101 Atatürk İlk. Ve İnk. Tari

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Gıda üretiminin temizleme, sınıflandırma, kırma ve ayırma gibi ön işlemlerinde kullanılan makinaların tasarımı konusundaki yaklaşımı, başarı ölçültleri ve uygulamalarına ilişkin gerekli bilgiyi kazanmak.

Dersin İçeriği : Temel Kavramlar; Tasarım Morfolojisi; Tasarım Sürecine Yaklaşımlar; Gıda Materyalinin Fiziksel Özelliklerinin Bulunması; Temizleyen,Sınıflandıran ve Derecelendiren Makinaların Tasarımı; Titreşimli ve Titreşimsiz Sistemler; Tasarım Ölçütleri; Kırma ve Ayırma Makinaları;Tasarımda Fiziko-Mekanik Özellikler; Yerfıstığı İşleme Makinalarına Uygulamalar.

Dersin Dili : İngilizce

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Temel Kavramlar İlgili kaynaklar Sistematik Planlama
2 Tasarım Yaklaşımları İlgili kaynaklar Süreç Açıklamaları
3 Gıda Hammaddesinin Geometrik Özellikleri İlgili kaynaklar Kuramsal, Deneysel Yöntemler
4 Diğer Fiziksel Özelliklerin Saptanması İlgili kaynaklar Yöntem Açıklamaları
5 Temizleme ve Sınıflandırma Makinaları İlgili kaynaklar Tasarım Geliştirme
6 Uygulamalar İlgili kaynaklar Tasarım Örnekleme
7 Titreşimli Sistemler İlgili kaynaklar Kuramsal İnceleme
8 Arasınav
9 Titreşimsiz Sistemler İlgili kaynaklar Kuramsal Yaklaşım
10 Tasarım Ölçültlerinin İfade Edilmesi İlgili kaynaklar Tasarım Süreci Açıklamaları
11 Uygulamalar İlgili kaynaklar Problem Çözümü
12 Tasarımda Fiziko-Mekanik Özellikler İlgili kaynaklar Deneysel Yöntemler
13 Kırma Makinaları İlgili kaynaklar Kuramsal Yaklaşım
14 Ayırma Makinaları İlgili kaynaklar Yaklaşım Geliştirme
15 Yerfıstığı Uygulamaları İlgili kaynaklar Örneklemeler
16/17 Final Sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Food Processing Technology, Fellows, P., 2nd Ed., Cambridge, England, 200.
 Tarım Makinaları Tasarımı, İ.D. Akçalı, Ç.Ü. Müh.-Mim. Fak. Yayın No:30, Adana, 1995.
 Post-harvest Handling and Preparation of Foods for Processing, Grandison, A.S., Brennan, J.G. (Ed.) Food Processing Handbook (p.21), Weinheim, Germany, 2006.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Makine mühendisliğinin temel kavram, kuram ve prensiplerine hâkim olma 5
2 Matematik, fen ve mühendislik temel bilgisi ile donanımlı olma 5
3 Makine mühendisliği temel alanlarında deney tasarlayıp, yapabilme; çıkan sonuçları ve elde edilen verileri irdeleyip yorumlayabilme 5
4 Çeşitli mühendislik teknikleri ve becerileri ile donanımlı olma 5
5 Teknik, ekonomik, çevresel, üretilebilirlik, sürdürülebilirlik sınırlamaları dâhilinde çeşitli mühendislik ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir sistem, bileşen veya süreç tasarlayabilme 5
6 Bir işletmede karşılaşabileceği uygulamaları bağımsızca inceleyip öğrenebilme; gördüğü problemlerinin kritik değerlendirmesini yapabilme; problemleri formüle edebilme ve uygun tekniği seçerek çözüm getirebilme 5
7 Bir ürünün veya üretim yönteminin tanımlanması, tasarlanması, geliştirilmesi ve kullanıma alınmasına öncülük edebilme 5
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin farkında olma ve kendini devamlı yenileyebilme 5
9 İngilizceyi teknik veya teknik olmayan konularda yazılı ve sözlü etkin kullanabilme 4
10 Çok etkin bir biçimde bilgisayar kullanabilme; bilgisayar destekli çizim, tasarım, çözümleme ve sunum yapabilme 5
11 Takım çalışmasına yatkın olma, çevresiyle iyi iletişim kurabilme; çok yönlü ve disiplinler arası çalışan bir takımın üyesi olarak verimli çalışabilme 5
12 Teknik ve etik sorumluluklarının farkında, meraklı ve yenilikçi olma 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 3 3
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 3 3
Toplam İş Yükü: 104
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.16
Dersin AKTS Kredisi: 4