|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Design Of Food Processing Machinery |
|
Dersin Kodu |
: |
MES403 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. İBRAHİM DENİZ AKÇALI |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Temel tasarım kavramları ve tasarım morfolojisini öğrenmek Tasarım sürecindeki yaklaşımları özümsemek Gıda hammadesine ilişkin fiziksel özelliklerin belirlenmesini öğrenmek Temizleme, sınıflandırma makinalarının tasarımını yapmak Titreşimli ve titreşimsiz sistemleri öğrenmek Tasarımda başarı ölçültlerini öğrenmek Kırma ve ayırma makinalarını açıklamak Tasarımda fizikomekanik özellikleri belirlemek Yerfıstığının işlenmesine ilişkin uygulamalar yapmak
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
AI 101 Atatürk İlk. Ve İnk. Tari
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Gıda üretiminin temizleme, sınıflandırma, kırma ve ayırma gibi ön işlemlerinde kullanılan makinaların tasarımı konusundaki yaklaşımı, başarı ölçültleri ve uygulamalarına ilişkin gerekli bilgiyi kazanmak. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Temel Kavramlar; Tasarım Morfolojisi; Tasarım Sürecine Yaklaşımlar; Gıda Materyalinin Fiziksel Özelliklerinin Bulunması; Temizleyen,Sınıflandıran ve Derecelendiren Makinaların Tasarımı; Titreşimli ve Titreşimsiz Sistemler; Tasarım Ölçütleri; Kırma ve Ayırma Makinaları;Tasarımda Fiziko-Mekanik Özellikler; Yerfıstığı İşleme Makinalarına Uygulamalar. |
|
Dersin Dili |
: |
İngilizce |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Temel Kavramlar |
İlgili kaynaklar |
Sistematik Planlama |
|
2 |
Tasarım Yaklaşımları |
İlgili kaynaklar |
Süreç Açıklamaları |
|
3 |
Gıda Hammaddesinin Geometrik Özellikleri |
İlgili kaynaklar |
Kuramsal, Deneysel Yöntemler |
|
4 |
Diğer Fiziksel Özelliklerin Saptanması |
İlgili kaynaklar |
Yöntem Açıklamaları |
|
5 |
Temizleme ve Sınıflandırma Makinaları |
İlgili kaynaklar |
Tasarım Geliştirme |
|
6 |
Uygulamalar |
İlgili kaynaklar |
Tasarım Örnekleme |
|
7 |
Titreşimli Sistemler |
İlgili kaynaklar |
Kuramsal İnceleme |
|
8 |
Arasınav |
|
|
|
9 |
Titreşimsiz Sistemler |
İlgili kaynaklar |
Kuramsal Yaklaşım |
|
10 |
Tasarım Ölçültlerinin İfade Edilmesi |
İlgili kaynaklar |
Tasarım Süreci Açıklamaları |
|
11 |
Uygulamalar |
İlgili kaynaklar |
Problem Çözümü |
|
12 |
Tasarımda Fiziko-Mekanik Özellikler |
İlgili kaynaklar |
Deneysel Yöntemler |
|
13 |
Kırma Makinaları |
İlgili kaynaklar |
Kuramsal Yaklaşım |
|
14 |
Ayırma Makinaları |
İlgili kaynaklar |
Yaklaşım Geliştirme |
|
15 |
Yerfıstığı Uygulamaları |
İlgili kaynaklar |
Örneklemeler |
|
16/17 |
Final Sınavı |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Food Processing Technology, Fellows, P., 2nd Ed., Cambridge, England, 200.
Tarım Makinaları Tasarımı, İ.D. Akçalı, Ç.Ü. Müh.-Mim. Fak. Yayın No:30, Adana, 1995.
Post-harvest Handling and Preparation of Foods for Processing, Grandison, A.S., Brennan, J.G. (Ed.) Food Processing Handbook (p.21), Weinheim, Germany, 2006.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Makine mühendisliğinin temel kavram, kuram ve prensiplerine hâkim olma |
5 |
|
2 |
Matematik, fen ve mühendislik temel bilgisi ile donanımlı olma |
5 |
|
3 |
Makine mühendisliği temel alanlarında deney tasarlayıp, yapabilme; çıkan sonuçları ve elde edilen verileri irdeleyip yorumlayabilme |
5 |
|
4 |
Çeşitli mühendislik teknikleri ve becerileri ile donanımlı olma |
5 |
|
5 |
Teknik, ekonomik, çevresel, üretilebilirlik, sürdürülebilirlik sınırlamaları dâhilinde çeşitli mühendislik ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir sistem, bileşen veya süreç tasarlayabilme |
5 |
|
6 |
Bir işletmede karşılaşabileceği uygulamaları bağımsızca inceleyip öğrenebilme; gördüğü problemlerinin kritik değerlendirmesini yapabilme; problemleri formüle edebilme ve uygun tekniği seçerek çözüm getirebilme |
5 |
|
7 |
Bir ürünün veya üretim yönteminin tanımlanması, tasarlanması, geliştirilmesi ve kullanıma alınmasına öncülük edebilme |
5 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin farkında olma ve kendini devamlı yenileyebilme |
5 |
|
9 |
İngilizceyi teknik veya teknik olmayan konularda yazılı ve sözlü etkin kullanabilme |
4 |
|
10 |
Çok etkin bir biçimde bilgisayar kullanabilme; bilgisayar destekli çizim, tasarım, çözümleme ve sunum yapabilme |
5 |
|
11 |
Takım çalışmasına yatkın olma, çevresiyle iyi iletişim kurabilme; çok yönlü ve disiplinler arası çalışan bir takımın üyesi olarak verimli çalışabilme |
5 |
|
12 |
Teknik ve etik sorumluluklarının farkında, meraklı ve yenilikçi olma |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
3 |
3 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
3 |
3 |
|
Toplam İş Yükü: | 104 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.16 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|