Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Keyf Bitkileri

Dersin Kodu : TBP407

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. MENŞURE ÖZGÜVEN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Tütünün Dünya ve Türkiye’deki durumunu bilir
Dünya tütün ticaretinde geçerli olan sınıflandırmayı ve bu sınıflardaki tütün tiplerinin botanik, tarımsal ve teknolojik özelliklerini bilir
Tütünlerin kalitesi ile ilişkili morfolojik, kimyasal ve fiziksel özelliklerini bilir
Tütün tiplerine özgü yetiştirme teknikleri, farklı kurutma ve fermantasyon şekilleri, tütün teknolojisini bilir. Sigara harmanları konusunda bilgi sahibidir
Bölge tütünlerimizi ve özelliklerini bilir
Çay, kahve, kakao ve Kola gibi bitkiler hakkında temel bilgilere sahiptir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Tütünün dünya ve Türkiye için ekonomik önemi, Dünya tütün (Nicotiana tabacum L.) ticaretinde önemli tütün tiplerinin özellikleri, tarımı, kalitesi, teknolojisi ve ülkemiz tütüncülüğü konuları ile çay (Camellia sinensis L.), kahve (Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea liberica), kakao (Theobroma cacao) ve Kola (Cola acuminata, Cola nitida, cola verticillata) gibi keyf bitkileri hakkında temel bilgiler vermektir

Dersin İçeriği : Tütünün Dünya ve Türkiye için ekonomik önemi, tarihçesi, Dünya tütün ticaretinde geçerli olan sınıflandırma şekli ve bu sınıflandırmaya giren farklı tütün tiplerinin özellikleri, tütün tarımı ve teknolojisi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler, tütünün Dünya ve Türkiye için ekonomik önemi, tarihçesi uygulama: Serada tütün fideliklerinin hazırlanması Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
2 Dünya tütün ticaretinde geçerli olan sınıflandırma şekli ve bu sınıflandırmaya giren farklı tütün tiplerinin (Virjinya, Burley, Şark tipi, puroluk, diğer açık ve koyu renkli tütünler) özellikleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma.
3 Tütünün sistematiği, botanik özellikleri, tütünde kalite tanımı ve kalite ile ilişkili morfolojik, kimyasal ve fiziksel özellikleri uygulama: Tütün örnekleri ve denemelerden çekilmiş resimlerle tütün tiplerinin uygulamalı tanıtımı Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
4 Yabancı tütün tiplerinin yetiştirme teknikleri uygulama: Laboratuarda tütün analizleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
5 Şark tipi tütünlerin tarımı uygulama: Laboratuarda tütün analizleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma.
6 Tütünlerin kurutulması ve fermantasyonu uygulama: Kurutma sistemlerinin tanıtılması Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
7 Tütün teknolojisi, tütün tiplerinin sigara harmanlarındaki yeri uygulama: Tütün yaprak bakım ve işleme yerinde incelemeler Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
8 Bölge tütünlerimiz ve özellikleri uygulama: Tütün dikimi için tarla hazırlığı Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma.
9 Ara sınav Ara sınav hazırlığı Düz anlatım, gösterim ve tartışma.
10 Tütün hastalık ve zararlıları, tütün tiplerinde ıslah amaçları ve bu konu hakkında ödev verilecektir Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
11 Çay (Camellia sinensis L.) bitkisi hakkında temel bilgiler uygulama: Çay tarımı konusunda film ya da görsel sunu Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma.
12 Kahve (Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea liberica) bitkisi hakkında temel bilgiler Uygulama: Kahve tarımı konusunda film ya da görsel sunu Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
13 Kakao (Theobroma cacao) bitkisi hakkında temel bilgiler Uygulama: Kakao konusunda film yada görsel sunu Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
14 Kola (Cola acuminata, Cola nitida, Cola verticillata) ve Mate (Ilex paraguarensis) bitkileri hakkında temel bilgiler-1 uygulama: Kola ve Mate konusunda film ya da görsel sunu Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
15 Kola (Cola acuminata, Cola nitida, Cola verticillata) ve Mate (Ilex paraguarensis) bitkileri hakkında temel bilgiler-2 uygulama: Kola ve Mate konusunda film ya da görsel sunu Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
16/17 Yıl sonu sınavı Final sınavına hazırlık Düz anlatım, gösterim ve tartışma


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  B.C.AKEHURST: Tobacco,Longman,1981
 W.K.COLLİNS,S.N.HAWKS: Principles of Flue-cured Tobacco Production, Raleigh,1993
 G.FRANKE: Nutzpflanzen der Tropen und Subtropen. Leipzig, 1975
 W. FRANKE: Nutzpflanzenkunde
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı alanlarında bilgi sahibi olma. 3
2 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında problemleri saptama, tanımlama ve çözme. 3
3 Tarla bitkileri ile ilgili temel kavramları sentezleme becerisi kazanma. 3
4 Ziraat mühendisliği ile ilgili sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanma. 2
5 Sürdürülebilir tarım, çevre ve doğal kaynakların korunması, biyolojik çeşitlilik ve bitki gen kaynaklarının muhafazası konularında bilinç kazanma. 0
6 İklim ve toprağı en iyi şekilde kullanabilecek, bitkisel üretim sağlama yeteneği kazanma. 3
7 Tarla bitkileri ıslahı ve biyoteknolojisi konularının temel esaslarını öğrenme. 0
8 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma. 0
9 Amaca uygun araştırma denemesi kurabilme ve sonuçları bilimsel yöntemlerle yorumlayabilme özelliği kazanma. 0
10 Bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanma. 1
11 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini benimseme. 1
12 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurmak ve iletişim teknolojilerini kullanma. 1
13 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 1
14 Meslek etiğine saygılı olma. 3
15 Ziraat mühendisliği ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma. 2
16 Ziraat Mühendisliği alanında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek, yönetebilecek ve izleyebilecek yetkinliğe sahip olma. 3
17 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme. 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 2 4
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 78
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.12
Dersin AKTS Kredisi: 3