|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Keyf Bitkileri |
|
Dersin Kodu |
: |
TBP407 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. MENŞURE ÖZGÜVEN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Tütünün Dünya ve Türkiye’deki durumunu bilir Dünya tütün ticaretinde geçerli olan sınıflandırmayı ve bu sınıflardaki tütün tiplerinin botanik, tarımsal ve teknolojik özelliklerini bilir Tütünlerin kalitesi ile ilişkili morfolojik, kimyasal ve fiziksel özelliklerini bilir Tütün tiplerine özgü yetiştirme teknikleri, farklı kurutma ve fermantasyon şekilleri, tütün teknolojisini bilir. Sigara harmanları konusunda bilgi sahibidir Bölge tütünlerimizi ve özelliklerini bilir Çay, kahve, kakao ve Kola gibi bitkiler hakkında temel bilgilere sahiptir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Tütünün dünya ve Türkiye için ekonomik önemi, Dünya tütün (Nicotiana tabacum L.) ticaretinde önemli tütün tiplerinin özellikleri, tarımı, kalitesi, teknolojisi ve ülkemiz tütüncülüğü konuları ile çay (Camellia sinensis L.), kahve (Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea liberica), kakao (Theobroma cacao) ve Kola (Cola acuminata, Cola nitida, cola verticillata) gibi keyf bitkileri hakkında temel bilgiler vermektir |
|
Dersin İçeriği |
: |
Tütünün Dünya ve Türkiye için ekonomik önemi, tarihçesi, Dünya tütün ticaretinde geçerli olan sınıflandırma şekli ve bu sınıflandırmaya giren farklı tütün tiplerinin özellikleri, tütün tarımı ve teknolojisi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler, tütünün Dünya ve Türkiye için ekonomik önemi, tarihçesi
uygulama: Serada tütün fideliklerinin hazırlanması
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
2 |
Dünya tütün ticaretinde geçerli olan sınıflandırma şekli ve bu sınıflandırmaya giren farklı tütün tiplerinin (Virjinya, Burley, Şark tipi, puroluk, diğer açık ve koyu renkli tütünler) özellikleri |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma. |
|
3 |
Tütünün sistematiği, botanik özellikleri, tütünde kalite tanımı ve kalite ile ilişkili morfolojik, kimyasal ve fiziksel özellikleri
uygulama: Tütün örnekleri ve denemelerden çekilmiş resimlerle tütün tiplerinin uygulamalı tanıtımı
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
4 |
Yabancı tütün tiplerinin yetiştirme teknikleri
uygulama: Laboratuarda tütün analizleri
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
5 |
Şark tipi tütünlerin tarımı
uygulama: Laboratuarda tütün analizleri
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma. |
|
6 |
Tütünlerin kurutulması ve fermantasyonu
uygulama: Kurutma sistemlerinin tanıtılması
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
7 |
Tütün teknolojisi, tütün tiplerinin sigara harmanlarındaki yeri
uygulama: Tütün yaprak bakım ve işleme yerinde incelemeler
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
8 |
Bölge tütünlerimiz ve özellikleri
uygulama: Tütün dikimi için tarla hazırlığı
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma. |
|
9 |
Ara sınav |
Ara sınav hazırlığı |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma. |
|
10 |
Tütün hastalık ve zararlıları, tütün tiplerinde ıslah amaçları ve bu konu hakkında ödev verilecektir |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
11 |
Çay (Camellia sinensis L.) bitkisi hakkında temel bilgiler
uygulama: Çay tarımı konusunda film ya da görsel sunu
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma. |
|
12 |
Kahve (Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea liberica)
bitkisi hakkında temel bilgiler
Uygulama: Kahve tarımı konusunda film ya da görsel sunu
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
13 |
Kakao (Theobroma cacao) bitkisi hakkında temel bilgiler
Uygulama: Kakao konusunda film yada görsel sunu
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
14 |
Kola (Cola acuminata, Cola nitida, Cola verticillata) ve Mate
(Ilex paraguarensis) bitkileri hakkında temel bilgiler-1
uygulama: Kola ve Mate konusunda film ya da görsel sunu
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
15 |
Kola (Cola acuminata, Cola nitida, Cola verticillata) ve Mate
(Ilex paraguarensis) bitkileri hakkında temel bilgiler-2
uygulama: Kola ve Mate konusunda film ya da görsel sunu
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Final sınavına hazırlık |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
B.C.AKEHURST: Tobacco,Longman,1981
W.K.COLLİNS,S.N.HAWKS: Principles of Flue-cured Tobacco Production, Raleigh,1993
G.FRANKE: Nutzpflanzen der Tropen und Subtropen. Leipzig, 1975
W. FRANKE: Nutzpflanzenkunde
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı alanlarında bilgi sahibi olma.
|
3 |
|
2 |
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında problemleri saptama, tanımlama ve çözme. |
3 |
|
3 |
Tarla bitkileri ile ilgili temel kavramları sentezleme becerisi kazanma. |
3 |
|
4 |
Ziraat mühendisliği ile ilgili sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanma. |
2 |
|
5 |
Sürdürülebilir tarım, çevre ve doğal kaynakların korunması, biyolojik çeşitlilik ve bitki gen kaynaklarının muhafazası konularında bilinç kazanma. |
0 |
|
6 |
İklim ve toprağı en iyi şekilde kullanabilecek, bitkisel üretim sağlama yeteneği kazanma. |
3 |
|
7 |
Tarla bitkileri ıslahı ve biyoteknolojisi konularının temel esaslarını öğrenme. |
0 |
|
8 |
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma. |
0 |
|
9 |
Amaca uygun araştırma denemesi kurabilme ve sonuçları bilimsel yöntemlerle yorumlayabilme özelliği kazanma. |
0 |
|
10 |
Bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanma. |
1 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini benimseme. |
1 |
|
12 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurmak ve iletişim teknolojilerini kullanma. |
1 |
|
13 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
1 |
|
14 |
Meslek etiğine saygılı olma. |
3 |
|
15 |
Ziraat mühendisliği ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma. |
2 |
|
16 |
Ziraat Mühendisliği alanında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek, yönetebilecek ve izleyebilecek yetkinliğe sahip olma. |
3 |
|
17 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme. |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
2 |
4 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 78 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.12 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|