Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Tarım İşletmelerinin Analizi Ve Planlama

Dersin Kodu : TEP455

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 5

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HAYDAR ŞENGÜL

Dersin Öğrenme Kazanımları : Bir tarım işletmesinin faaliyetlerinin ekonomik analizini yapabilir.
İşletmelerin ekonomik başarısını işletme ve üretim dalları düzeyinde ölçen temel ölçütleri kavrar ve hesaplayabilir.
Bir tarım işletmesinin çevresel, yasal, teknik ve ekonomik sınırlılıklarını belirleyebilir.
Sınırlı koşullar altında bir tarım işletmesinin en uygun üretim desenini planlayabilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : TEP455 Tarım İşletmelerinin Analizi Ve Planlama

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Öğrencilerin tarim işletmesinin faaliyetlerinin ekonomik analizini yapmaları ve işletmenin çevresel, yasal, teknik ve ekonomik sınırlılıklarını belirleyecek kapasitede bilgi sahibi olmaları amaçlanır.

Dersin İçeriği : Tarım işletmelerinin ekonomik faaliyet sonuçları, başarı ölçütleri; İşletme bazında analiz; Üretim dallarının analizi (brüt marj ve tam maliyet analizi), Tarımsal işletme planlaması için gerekli veriler, Tarımsal işletme planlamasının temel ilkeleri ve yöntemleri, Kısmi bütçeleme Tam bütçeleme, Program planlama ve Doğrusal planlama yöntemiyle tarım işletmelerinin planlanması

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Tarım işletmelerinin ekonomik faaliyet sonuçları Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
2 Başarı ölçütleri; İşletme bazında analiz Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
3 Üretim dallarının analizi (brüt marj ve tam maliyet analizi) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
4 Üretim dallarının analizi (brüt marj ve tam maliyet analizi) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
5 Tarımsal işletmecilikte planlamanın gereği Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
6 Tarımsal işletme planlaması için gerekli veriler Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
7 Ekonomik ve teknik veriler, verilerin toplanması ve düzenlenmesi Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
8 Tarımsal işletme planlamasının temel ilkeleri Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
9 Planlama yöntemleri Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
10 Ara Sınavı Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Yazılı Sınav
11 Kısmi bütçeleme yöntemiyle tarım işletmelerinin planlanması Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
12 Tam bütçeleme yöntemiyle tarım işletmelerinin planlanması Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
13 Program planlama yöntemiyle tarım işletmelerinin planlanması Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
14 Program planlama yöntemiyle tarım işletmelerinin planlanması Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
15 Doğrusal planlama yöntemiyle tarım işletmelerinin planlanması Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
16/17 Final Sınavı Tüm ders notları ve kaynaklar Yazılı Sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Yayınlanmamış Tarımsal işletmelerin Analizi ve Planlaması Ders Notlarıı (Prof. Dr. Haydar Şengül)
 Rehber, E., Tipi, T., Tarımsal İşletmecilik ve Planlama. Uludağ Üniversitesi yayınları ISBN:975-6149-06-X Bursa, 2005.
 Erkuş, A., Tarımsal İşletmecilik ve Planlama, AÜZF yay.no:944, Ankara, 1985.
 Kay, R:D., Edwards, W.M., Farm Management, 3rd. Ed. McGraw-Hill Inc., 1994.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 0 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Mesleğiyle ilgili ileri düzeyde konuları anlayabilmesine olanak sağlayacak bir altyapı oluşturmak üzere temel bilim ve temel mühendislik dersleriyle ilgili başlıca kuramları açıklayabilme ve uygulayabilme 0
2 Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini, bu alanda kullanılan araç-gereçler ile yararlanılan teknolojileri tanımlayabilme, tanıtabilme ve değerlendirebilme; tarımın ulusal ekonomi ve dünya ekonomisindeki yerini, önemini ve gelişimini açıklayabilme 0
3 Tarım sektöründe üretimden tüketime kadar yer alan tüm aşamaların karakteristik özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayabilme, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliği ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme, bu amaçla yararlanılan temel ekonomik ilkeleri açıklayabilme ve uygulayabilme 0
4 Tarım sektörü ve kırsal alanlardaki faaliyetler üzerinde etkili olan başlıca ekonomik, sosyal, doğal, kültürel, kurumsal, örgütsel ve yasal faktörleri, ulusal ve uluslararası güçleri ve aralarındaki etkileşimi, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, ilgili kavram, düşünce, kuram ve yöntemleri açıklayabilme 0
5 Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayabilme 4
6 Tarımsal üretim karar sürecinde kullanılacak ekonomik ve sosyal verileri çizelgeler, şekiller ve matematiksel semboller ile gösterebilme ve sözel olarak ifade edebilme 3
7 Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama süreçlerine uygulayabilme 4
8 Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların analizine ilişkin gerekli verileri belirleme, toplama, eleştirel gözle inceleme, kullanma, uygun çerçeve, model ve yöntem seçme, verileri analiz etme, analiz sonuçlarını değerlendirebilme 4
9 Ekonomik ve sosyal verilerin analizinde temel bilgi teknolojilerinden ve bu amaçla hazırlanmış yazılımlardan yararlanma ve sonuçları yorumlama 0
10 Alanıyla ilgili çalışmaları yasal mevzuata uygun ve bağımsız bir şekilde yürütebilme; bu alanlarda danışmanlık, denetim, bilirkişilik yapabilme; disiplinler arası çalışmalara, ekip çalışmalarına katılabilme 0
11 Alanıyla ilgili güncel bilgilere erişebilme, edindiği bilgileri sorgulayabilme ve amaca uygun değerlendirerek kamu yararına kullanabilme 0
12 Sözlü ve yazılı olarak uzman ve uzman olmayan kişilerle iletişim kurabilme, bu amaçla en uygun iletişim yöntemlerini seçebilme; üretici ve örgüt bazında paydaşlarla işbirliği geliştirebilme 0
13 Mesleki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla ilişki kurabilecek düzeyde genel ve mesleki yabancı dil bilgisinin kazanılması, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilmesi 0
14 Tarım sektöründe karşılaşılabilecek sorunları tanıyabilme, kapsamını belirleyebilme, bu konuda uygulanan çözüm, proje ve politikaların etkilerini değerlendirebilme; çözüm, proje ve politika alternatifleri üretebilme, ürettiği veya önerilen alternatiflerin olası etkilerini öngörebilme, alternatifler arasından belirlenen amaca en uygununu seçebilme; proje uygulayabilme, yönetebilme ve izleyebilme 5
15 Mesleğinin tarihsel gelişimi ve geçirdiği aşamaları, mesleğinin uygulanmasında uyulması zorunlu etik ilkeleri tanımlayabilme ve bu ilkeleri titizlikle uygulama bilincine sahip olma 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 16 4 64
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü: 116
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.64
Dersin AKTS Kredisi: 5