|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Tarım Muhasebesi |
|
Dersin Kodu |
: |
TEP351 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HAYDAR ŞENGÜL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
İşletme yönetimine yardımcı olacak basit muhasebe kayıtlarını tutabilir ve yorumlayabilir. Tarım işletmesinin ekonomik başarısını işletme bütünü ve üretim dalları düzeyinde ölçebilir. Temel ürünlerin üretim maliyetini hesaplayabilir. İşletmenin planlanması için gerekli olan verileri sağlayıp düzenleyebilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
TEP351 Tarım Muhasebesi
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bir tarım işletmesinde, akılcı ve yerinde yönetim kararlarının alınabilmesine yardımcı olacak fiziksel, envanter, üretim ve finansal kayıtları tutma, bu kayıtları analiz edip yorumlama ve işletmenin ekonomik başarısını ölçen bazı ölçütlerin hesaplama bilgilerini kazandırmak. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Tarım Muhasebesinin tanımı, amaçları önemi; Çiftlikte tutulacak yardımcı kayıtlar, Çiftlik envanteri, Bilânço, Finansal kayıtlar; kayıtların tutulmasında temel kurallar, gelir ve gider kavramı, Muhasebe kayıtlarının analizi, işletme bazında analiz, üretim dallarının analizi, brüt marj ve üretim maliyeti analizi. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Tarım Muhasebesinin tanımı, amaçları ve önemi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
2 |
Çiftlikte tutulacak yardımcı kayıtlar |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
3 |
Üretim ve iş kayıtları |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
4 |
Çiftlik envanteri ve bilanço |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
5 |
Değerleme yöntemleri ve amortisman |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
6 |
Finanssal kayıtlar, temel ilkeler |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
7 |
Gelir ve gider kavramları |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
8 |
Muhasebe kayıtlarının analize hazırlanması |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
9 |
Ara sınav |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Yazılı Sınav |
|
10 |
İşletme bazında analiz |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
11 |
İşletme bazında analiz (devam) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
12 |
Üretim dallarının analizi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
13 |
Tek ve çok yıllık ürünlerde maliyet |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
14 |
Tek ve çok yıllık ürünlerde maliyet |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
15 |
Bütçe düzenleme ve planlama |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Tüm ders notu ve kaynaklar |
Yazılı Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Ali Aras, Tarım Muhasebesi (ders kitabı) E.Ü. Ziraat Fakültesi yay. no: 486, İzmir, 1988.
Metin Talim, Tarımsal basit, geliştirilmiş ve yönetim muhasebe tekniğinin mukayeseli olarak uygulanmasıyla ilgili bir araştırma. E.Ü.Z.F. yay. no:200, Bornova.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Mesleğiyle ilgili ileri düzeyde konuları anlayabilmesine olanak sağlayacak bir altyapı oluşturmak üzere temel bilim ve temel mühendislik dersleriyle ilgili başlıca kuramları açıklayabilme ve uygulayabilme |
0 |
|
2 |
Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini, bu alanda kullanılan araç-gereçler ile yararlanılan teknolojileri tanımlayabilme, tanıtabilme ve değerlendirebilme; tarımın ulusal ekonomi ve dünya ekonomisindeki yerini, önemini ve gelişimini açıklayabilme |
0 |
|
3 |
Tarım sektöründe üretimden tüketime kadar yer alan tüm aşamaların karakteristik özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayabilme, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliği ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme, bu amaçla yararlanılan temel ekonomik ilkeleri açıklayabilme ve uygulayabilme |
3 |
|
4 |
Tarım sektörü ve kırsal alanlardaki faaliyetler üzerinde etkili olan başlıca ekonomik, sosyal, doğal, kültürel, kurumsal, örgütsel ve yasal faktörleri, ulusal ve uluslararası güçleri ve aralarındaki etkileşimi, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, ilgili kavram, düşünce, kuram ve yöntemleri açıklayabilme |
0 |
|
5 |
Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayabilme |
0 |
|
6 |
Tarımsal üretim karar sürecinde kullanılacak ekonomik ve sosyal verileri çizelgeler, şekiller ve matematiksel semboller ile gösterebilme ve sözel olarak ifade edebilme |
3 |
|
7 |
Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama süreçlerine uygulayabilme |
3 |
|
8 |
Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların analizine ilişkin gerekli verileri belirleme, toplama, eleştirel gözle inceleme, kullanma, uygun çerçeve, model ve yöntem seçme, verileri analiz etme, analiz sonuçlarını değerlendirebilme |
4 |
|
9 |
Ekonomik ve sosyal verilerin analizinde temel bilgi teknolojilerinden ve bu amaçla hazırlanmış yazılımlardan yararlanma ve sonuçları yorumlama |
0 |
|
10 |
Alanıyla ilgili çalışmaları yasal mevzuata uygun ve bağımsız bir şekilde yürütebilme; bu alanlarda danışmanlık, denetim, bilirkişilik yapabilme; disiplinler arası çalışmalara, ekip çalışmalarına katılabilme |
0 |
|
11 |
Alanıyla ilgili güncel bilgilere erişebilme, edindiği bilgileri sorgulayabilme ve amaca uygun değerlendirerek kamu yararına kullanabilme |
0 |
|
12 |
Sözlü ve yazılı olarak uzman ve uzman olmayan kişilerle iletişim kurabilme, bu amaçla en uygun iletişim yöntemlerini seçebilme; üretici ve örgüt bazında paydaşlarla işbirliği geliştirebilme |
0 |
|
13 |
Mesleki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla ilişki kurabilecek düzeyde genel ve mesleki yabancı dil bilgisinin kazanılması, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilmesi |
0 |
|
14 |
Tarım sektöründe karşılaşılabilecek sorunları tanıyabilme, kapsamını belirleyebilme, bu konuda uygulanan çözüm, proje ve politikaların etkilerini değerlendirebilme; çözüm, proje ve politika alternatifleri üretebilme, ürettiği veya önerilen alternatiflerin olası etkilerini öngörebilme, alternatifler arasından belirlenen amaca en uygununu seçebilme; proje uygulayabilme, yönetebilme ve izleyebilme |
2 |
|
15 |
Mesleğinin tarihsel gelişimi ve geçirdiği aşamaları, mesleğinin uygulanmasında uyulması zorunlu etik ilkeleri tanımlayabilme ve bu ilkeleri titizlikle uygulama bilincine sahip olma |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 74 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.96 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|