|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Çayır-mera Ve Yem Bitkileri |
|
Dersin Kodu |
: |
ZTP216 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HASAN GÜLCAN Prof.Dr. VEYİS TANSI Prof.Dr. RÜŞTÜ HATİPOĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Yem Bitkilerinin tarımsal üretimdeki yeri ve önemini bilir Yetiştirilecek yembitkisi türlerinin sınıflandırılması ve bitkisel özelliklerini bilir
Yem Bitkilerinin yetiştirilmesi ve amenajmanınını bilir Çayır ve mera kavramlarını bilir Çayır-meralarının sürdürülebilir kullanım esaslarını bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Yem bitkilerinin önemi, vejetatif ve generatif özellikleri ve teşhisi, adaptasyonu, ülkemiz için önemli olanlarının yetiştiriciliği ve çayır-mera ekosistemlerinin sürüdürülebilir kullanım esaslarını öğretmek.. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Dersi içeriği üç aşamada özetlenebilir
1. buğdaygil yem bitkilerini önemi, tanıtımı ve yetiştiriciliğine ilişkin konular
2. baklagil yem bitkilerini önemi, tanıtımı ve yetiştiriciliğne ilişkin konular
3. çayır- meraların rolü ve amenajmanına ilişkin konular
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Buğdaygil yembitkileri kültürünün önemi, tarihçesi |
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
2 |
Buğdaygil yembitkilerinin bitkisel özelliklerinin tanıtılması ve sınıflandırılması |
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
3 |
Buğdaygil yembitkilerinin yetiştirme tekniği |
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
4 |
Önemli serin iklim buğdaygil yembitkileri |
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
5 |
önemli sıcak mevsim buğdaygil yembitkileri |
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
6 |
Baklagil yembitkileri kültürünün önemi, tarihçesi |
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
7 |
baklagil yem bitkileri üretiminde çevresel konular
|
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
8 |
baklagil yem bitkilerinin tanınması
|
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
9 |
Önemli baklagil yem bitkilerinin yetiştirilme teknikleri
|
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
10 |
Yarıyıl sınavı |
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
11 |
Doğal Kaynaklar İçersinde Çayır-Mera Ekosistemlerinin Yeri ve önemi |
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
12 |
Çayır ve Mera Ekosistemlerinim Yapı ve İşlevleri |
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
13 |
Çayır-Mera Ekosistemlerinin Hayvansal Üretimdeki ve Doğal Çevrenin Korunmasındaki Yeri ve Önemi |
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
14 |
Meraların sürdürülebilir kullanım esasları |
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
15 |
Çayırların sürdürülebilir kullanım esasları ve ot muhafaza teknikleri |
Ön okuma |
Ders anlatımı ve tartışma |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Sınava hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Sağlamtimur, T., Tansı, V. Baytekin H. (1988) Yembitkileri Yetiştirme, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı. Yayın No: 74. 238 s.,
Açıkgöz, E. ( 2001)Yem Bitkileri.3.Baskı, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı yayın No.182.Vip Aş. Yayın No.58, s:94-105, Bursa.,
Yembitkileri. Buğdaygil ve Diğer Familyalardan Yem Bitkileri 2009. (Editörler R.Avcıoğlu, Hatipoğlu,R., Karadağ, Y.). Cilt III. 737–738. TC Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı. Yayınları İzmir. Ekim, 2009. ISBN:978–606–60864–1–0 (3.c).843 Sayfa.
Tükel, T, ve Hatipoğlu, R. 1997. Çayır-Mer´a Amenajmanı. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 191 Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: A-59
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. |
5 |
|
2 |
Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir
Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir
|
2 |
|
3 |
Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir |
2 |
|
4 |
Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. |
3 |
|
5 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma |
4 |
|
6 |
Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme |
4 |
|
7 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
3 |
|
8 |
—Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek,
|
0 |
|
9 |
Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme |
1 |
|
10 |
Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama
kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama
yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma |
2 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
5 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
5 |
5 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 109 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.36 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|