|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Ruminant Besleme |
|
Dersin Kodu |
: |
ZTP403 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
|
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1.Süt sığırlarının besleme esaslarını bilir. 2.Süt sığırcılığında uygulanan yemleme sistemlerini bilir. 3.Kasaplık hayavanların beslenme stratejisini ve besi yöntemlerini bilir. 4.Küçükbaşlarda besleme yönünden kritik periyotlar ve yemleme bakımından dikkat edilecek konuları bilir. 5.Büyük ve küçükbaş hayvanlarda verim ve kaliteli üretim bakımından besleme konularını ve bu hayvanlar için rasyon hazırlamayı bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı öğrencilerin damızlık ve besideki büyük ve küçükbaş hayvanların besleme bakımından kritik dönemlerini, bu dönemlerdeki besleme yaklaşımlarını, pratik koşullarda karşılaşılan problemleri, karşılaşılan problemlere karşı alınabilecek önlemleri öğrenmesini sağlamaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
ruminantların beslenmesindeki kritik dönemler, bu dönemlerdeki besleme yaklaşımlarıı, pratik koşullarda karşılaşılan metabolik problemler, problemlere karşı alınabilecek önlemler , ruminnatların yemleri ve rasyon hazırlama
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Laktasyon ve Gebelik Siklusu, Laktasyonun Değişik Dönemlerindeki Süt Sığırlarının Beslenmesi |
yok |
Görsel sunum |
|
2 |
Laktasyonun Değişik Aşamalarında Optimum Kondisyon Skoru ve Çiftlikte Uygulamalı Değerlendirme |
yok |
Görsel sunum |
|
3 |
Süt Sığırlarının Besin Madde Gereksinmelerinin Belirlenmesi |
yok |
Görsel sunum |
|
4 |
Süt Sığırcılığında Uygulanan Yemleme Sistemleri, Rasyon Hazırlama |
yok |
Görsel sunum |
|
5 |
Büyükbaş Rasyonlarında Kullanılan Yemler ve Özellikleri |
yok |
Görsel sunum |
|
6 |
Buzağı Büyütme ve Düvelerin Beslenmesi |
yok |
Görsel sunum |
|
7 |
Sığır Besisi: Büyüme, Semirtme, Besi, Besi performansı ve Karkas Kalitesini Etkileyen Etmenler, Telafi Edici Büyüme |
yok |
Görsel sunum |
|
8 |
Ara Sınavı |
5 saatlik çalışma |
yazılı sınav |
|
9 |
Kasaplık Sığırların Besin Madde Gereksinmeleri ve Rasyon Hazırlama |
yok |
Görsel sunum |
|
10 |
Pratik Koyun Besleme, Kuzu büyütme |
yok |
Görsel sunum |
|
11 |
Kuzu Besisi |
yok |
Görsel sunum |
|
12 |
Sütçü Keçilerin Beslenmesi ve Oğlak Büyütme |
yok |
Görsel sunum |
|
13 |
Öğlak Besisi |
yok |
Görsel sunum |
|
14 |
Küçükbaş Rasyonlarında Kullanılan Yemler ve Özellikleri,
Ruminantlarda Gözlenen Metabolik Problemler Nedenleri ve Önlemleri |
yok |
Görsel sunum |
|
15 |
Genel değerlendirme |
yok |
yok |
|
16/17 |
Final sınavı |
5 saatlik çalışma |
yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Ders Kitabı: Büyük ve Küçükbaş Hayvan Besleme (Prof.Dr. Murat GÖRGÜLÜ)
Nutrient Requirments of Dairy Cattle: Seventh Revised Edition, 2001
Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids and New World Camelids, National Academy Press, Washington, DC, 2007
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
www.muratgorgulu.com.tr
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
5 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. |
5 |
|
2 |
Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir
Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir
|
5 |
|
3 |
Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir |
5 |
|
4 |
Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. |
2 |
|
5 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma |
5 |
|
6 |
Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme |
4 |
|
7 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
4 |
|
8 |
—Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek,
|
4 |
|
9 |
Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme |
5 |
|
10 |
Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama
kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama
yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
5 |
2 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
1 |
1 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
|
Toplam İş Yükü: | 82 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.28 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|