Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Ruminant Besleme

Dersin Kodu : ZTP403

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı :

Dersin Öğrenme Kazanımları : 1.Süt sığırlarının besleme esaslarını bilir.
2.Süt sığırcılığında uygulanan yemleme sistemlerini bilir.
3.Kasaplık hayavanların beslenme stratejisini ve besi yöntemlerini bilir.
4.Küçükbaşlarda besleme yönünden kritik periyotlar ve yemleme bakımından dikkat edilecek konuları bilir.
5.Büyük ve küçükbaş hayvanlarda verim ve kaliteli üretim bakımından besleme konularını ve bu hayvanlar için rasyon hazırlamayı bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı öğrencilerin damızlık ve besideki büyük ve küçükbaş hayvanların besleme bakımından kritik dönemlerini, bu dönemlerdeki besleme yaklaşımlarını, pratik koşullarda karşılaşılan problemleri, karşılaşılan problemlere karşı alınabilecek önlemleri öğrenmesini sağlamaktır.

Dersin İçeriği : ruminantların beslenmesindeki kritik dönemler, bu dönemlerdeki besleme yaklaşımlarıı, pratik koşullarda karşılaşılan metabolik problemler, problemlere karşı alınabilecek önlemler , ruminnatların yemleri ve rasyon hazırlama

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Laktasyon ve Gebelik Siklusu, Laktasyonun Değişik Dönemlerindeki Süt Sığırlarının Beslenmesi yok Görsel sunum
2 Laktasyonun Değişik Aşamalarında Optimum Kondisyon Skoru ve Çiftlikte Uygulamalı Değerlendirme yok Görsel sunum
3 Süt Sığırlarının Besin Madde Gereksinmelerinin Belirlenmesi yok Görsel sunum
4 Süt Sığırcılığında Uygulanan Yemleme Sistemleri, Rasyon Hazırlama yok Görsel sunum
5 Büyükbaş Rasyonlarında Kullanılan Yemler ve Özellikleri yok Görsel sunum
6 Buzağı Büyütme ve Düvelerin Beslenmesi yok Görsel sunum
7 Sığır Besisi: Büyüme, Semirtme, Besi, Besi performansı ve Karkas Kalitesini Etkileyen Etmenler, Telafi Edici Büyüme yok Görsel sunum
8 Ara Sınavı 5 saatlik çalışma yazılı sınav
9 Kasaplık Sığırların Besin Madde Gereksinmeleri ve Rasyon Hazırlama yok Görsel sunum
10 Pratik Koyun Besleme, Kuzu büyütme yok Görsel sunum
11 Kuzu Besisi yok Görsel sunum
12 Sütçü Keçilerin Beslenmesi ve Oğlak Büyütme yok Görsel sunum
13 Öğlak Besisi yok Görsel sunum
14 Küçükbaş Rasyonlarında Kullanılan Yemler ve Özellikleri, Ruminantlarda Gözlenen Metabolik Problemler Nedenleri ve Önlemleri yok Görsel sunum
15 Genel değerlendirme yok yok
16/17 Final sınavı 5 saatlik çalışma yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Ders Kitabı: Büyük ve Küçükbaş Hayvan Besleme (Prof.Dr. Murat GÖRGÜLÜ) Nutrient Requirments of Dairy Cattle: Seventh Revised Edition, 2001 Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids and New World Camelids, National Academy Press, Washington, DC, 2007
Diğer Kaynaklar  www.muratgorgulu.com.tr


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 5 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. 5
2 Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir 5
3 Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir 5
4 Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. 2
5 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma 5
6 Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme 4
7 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 4
8 —Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek, 4
9 Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme 5
10 Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 5 2 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 82
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.28
Dersin AKTS Kredisi: 3