Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Küçükbaş Hayv. Çevresel Denetim

Dersin Kodu : ZTP463

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 2

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. NAZAN KOLUMAN DARCAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : İklim koşullarını tanıma
Hayvanların tepki verdikleri iyi ve kötü koşulları öğrenme
adaptasyonu ölçme

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : hayvanların içinde bulundukları hertürlü çevre koşulları ile etkileşimi

Dersin İçeriği : Cevre tanmlamasi, iklim bilgisi, rahatlik bolgesi, barinak planlama, kuresel isinma, serinletme

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : deslik ve ağıllar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 ÇEVRE NEDİR, KAÇ ÇEŞİT ÇEVRE VARDIR HAYVANCILIK ÜZERİNE ETKİLERİ NELERDİR yok yok
2 HAYVANCILIKTA GÜNCEL ÜRETİM SİSTEMLERİ ve BARINAK PLANLAMA(ALET EKİPMAN DAHİL) yok yok
3 EKONOMİK UYGULAMALAR, GIDA GÜVENLİĞİ, HAYVAN SAĞLIĞI VE REFAHI yok yok
4 HAYVANCILIKTA SICAK VE SOĞUK STRESİ VE BUNLARI GİDERECEK ÖNLEMLERİN ALINMASI yok yok
5 HAYVANSAL ATIKLAR VE BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİMDE DEĞERLENDİRİLMESİ yok yok
6 BİTKİSEL ATIKLAR VE HAYVANCILIKTA DEĞERLENDİRİLMESİ yok yok
7 HAYVANCILIKTA ATIK YÖNETİMİ-1 SU KİRLİLİĞİ yok yok
8 HAYVANCILIKTA ATIK YÖNETİMİ-2 HAVA KİRLİLİĞİ yok yok
9 HAYVANCILIKTA ATIK YÖNETİMİ-3 TOPRAK KİRLİLİĞİ yok yok
10 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE HAYVANCILIKTA ÖNEMİ yok yok
11 KÜRESEL ISINMANIN HAYVANCILIK ÜZERİNE ETKİLERİ yok yok
12 HAYVANCILIĞIN KÜRESEL ISINMA ÜZERİNE ETKİLERİ yok yok
13 HAYVANCILIKTA BİYOÇEŞİTLİLİK VE YERLİ GEN KAYNAKLARININ KORUNMASI yok yok
14 Arazi calimsasi yok yok
15 Arazi calismasi yok yok
16/17 Yil sonu sinavi yok yok


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  ilgili literatür
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 14 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. 5
2 Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir 4
3 Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir 5
4 Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. 5
5 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma 5
6 Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme 5
7 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 5
8 —Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek, 4
9 Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme 5
10 Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 14 1 14
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 58
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.32
Dersin AKTS Kredisi: 2