Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Rasyon Hazırlama Teknikleri 1

Dersin Kodu : ZTP465

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı :

Dersin Öğrenme Kazanımları : 1.Çiftlik hayvanlarının besin madde gereksinmelerini bilir.
2. Yemlerin değişik çiftlik hayvanları için taşıdığı değer ve önemi bilir.
3. Farklı rasyon hazırlama tekniklerini bilir. Pratik Koşullarda rasyon hazırlayabilir.
4. Endüşük maliyetli rasyonları hazırlayabilir.
5.Etkin besin madde kullanımı ve çevreye duyarlı hayvan besleme yaklşımlarını ve buna uygun rasyon hazırlamayı bilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Çiftlik hayvanları için dengeli ve en düşük maliyetli rasyomnları hazırlamak

Dersin İçeriği : Besin Maddeleri, Kesif ve Kaba Yemler, Besin Madde İçerikleri, Yemlerin Farklı Türler İçin Rasyon Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler, Çiftlik Hayvanlarının Değişik Fizyolojik Koşullardaki Yemleri ve Bu Yemlerle İlgili Yem Yönetmeliği ve TSE standartları, Pearson kare Yöntemi, Cebirsel yöntem, Deneme Yanılma Yöntemi, Doğrusal Proglamlama, Doğrusal programlama Paket Programları ve Ticari Rasyon Hazırlama Programlarının Kullanılması ve Programlarla Rasyon Çözümü,

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Kesif ve Kaba Yemler, Besin Madde İçerikleri, Yemlerin Farklı Türler İçin Rayon Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikleri Yok Görsel sunu
2 Çiftlik Hayvanlarının Besin Madde Gereksinmleri Yok Görsel sunu
3 Yem Yönetmeliği ve Yemlerle İlgili TSE standartları Yok Görsel sunu
4 Rasyon Hazırlama Teknikleri Yok Practical study
5 Farklı Rasyon Hazırlama Tekniklerinin Öğrenciler Tarafından Uygulanması Yok Practical study
6 Kanatlı Rasyonları İçin Database Hazırlanması Yok Practical study
7 Ruminanat Rasyonları İçin Database Hazırlanması Yok Practical study
8 Doğrusal Programlanın Teorisi, Rasyon Hazırlanmasında Kullanımı Yok Practical study
9 EXCEL Kullanımı ve Uygulamaları yok Practical study
10 EXCEL’de Doğrusal Programlama Uygulaması ve Diğer Doğrusal Programlama Paket Programları yok Practical study
11 Ara Sınavı 5 saatlik çalışma Uygulamalı sınav
12 Karma Yem, Konsantre Yem ve Tüm Rasyon (Total mixed ration=TMR) Hazırlanması yok Practical study
13 EXCEL’de Kanatlı Rasyon Programının Hazırlanması ve Uygulama yok Practical study
14 EXCEL’de Ruminant Rasyon Programının Hazırlanması ve Uygulama yok Practical study
15 Genel Değerlendirme yok Practical study
16/17 Final Sınavı 5 saatlik çalışma Uygulamalı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Ders Kitabı: Büyük ve Küçükbaş Hayvan Besleme (Prof.Dr. Murat GÖRGÜLÜ) Nutrient Requirments of Dairy Cattle: Seventh Revised Edition, 2001 Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids and New World Camelids, National Academy Press, Washington, DC, 2007 Nutrient Requirements of Poultry, 9th revised edition, National Academy Press. Washington, D.C., 2004. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi (Prof.Dr. Hasan Rüştü KUTLU)
Diğer Kaynaklar  www.muratgorgulu.com.tr


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 2 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. 3
2 Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir 5
3 Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir 5
4 Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. 3
5 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma 5
6 Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme 4
7 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 5
8 —Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek, 5
9 Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme 4
10 Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 2 4
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 76
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.04
Dersin AKTS Kredisi: 3