|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Üretim Ekonomisi |
|
Dersin Kodu |
: |
TEP304 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
5 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. TUNA ALEMDAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Tarımsal üretimin ekonomik analizinde kuramsal çerçeve ve varsayımlar seti oluşturabilir Üretim, maliyet, gelir ve kar fonksiyonları oluşturabilir Tarımsal üretimin ekonomik analizinde matematiksel araçları kullanabilir, analiz sonuçlarını yorumlayabilir Tarımsal üretimle ilgili ekonomik analizlerde kullanılan başlıca üretim fonksiyonlarının özelliklerini kavrar;
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Tarım ve doğal kaynaklarla ilgili sorunların statik analizinde sözel, grafiksel ve matematiksel araçların kullanılması, analiz sonuçlarının yorumlanması; tarımsal üretim ekonomisi çalışmalarında yararlanılan başlıca matematiksel fonksiyonların özelliklerinin açıklanması; üretim ekonomisi ilkelerinin tarımsal üretimde karşılaşılan sorunlara uygulanması |
|
Dersin İçeriği |
: |
Üretim ekonomisinin amaçları; Tarımsal üretim ekonomisinin dayandığı teori ve varsayımlar (tam belirlilik, statik analiz, sabit teknoloji, kar maksimizasyonu ve rasyonel davranış, girdi ve ürün yeknesaklığı, bölünebilirlik); Üretim ve maliyet fonksiyonları; Tarımsal üretimde verimler (azalan verimler kanunu, toplam, ortalama ve marjinal ürün hesaplamaları); Tarımsal üretim ekonomisinde yapılan analizler; Faktör-ürün analizi ( gerekli ve yeterli koşul prensipleri, optimum noktanın belirlenmesi, işletmelerde girdi talebi ve ürün arzının belirlenmesi); Faktör-faktör analizi (kaynaklar arasındaki ilişkiler ve analizin önemi, en düşük maliyetli girdi bileşiminin bulunması, eş ürün eğrileri ve marjinal ikame oranı); Ürün-ürün analizi (üretim olanakları eğrisi, tarımsal ürünler arasındaki ilişkiler). |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Üretim ekonomisi; genel tanıtım, varsayımlar, başlıca analizler |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
2 |
Fonksiyon kavramı, üretim fonksiyonları, maksimizasyon, minimizasyon |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
3 |
Başlıca verimlilik ölçüleri (toplam, ortalama ve marjinal ürün) ve aralarındaki ilişkiler |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
4 |
En uygun girdi ve ürün miktarının bulunması (matematiksel analiz) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
5 |
Masraflar ve maliyet fonksiyonları (kar maksimizasyonu, maliyet minimizasyonu) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
6 |
Girdiler arası ikame ilişkileri ve faktör-faktör analizi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
7 |
En düşük maliyetli girdi bileşiminin bulunması (matematiksel analiz) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
8 |
Dolaylı girdi talebi, işletmenin arz fonksiyonu |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
9 |
Genişleme yolu, ikame ve genişleme etkileri |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
10 |
ARA SINAV |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Yazılı Sınav |
|
11 |
Başlıca tarımsal üretim fonksiyonları ve özellikleri |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
12 |
Tarımsal ürünler arası ilişkiler ve ürün-ürün analizi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
13 |
En uygun ürün bileşiminin bulunması (matematiksel analiz) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
14 |
En uygun ürün bileşiminin bulunması (matematiksel analiz) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
15 |
Genel Tekrar |
Tüm ders notları ve kaynaklar |
Anlatım |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Tüm ders notları ve kaynaklar |
Yazılı Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Öğretim üyesince hazırlanan ve sürekli güncellenen ders notları ve slaytlar
Tarımsal Üretim Ekonomisi, Prof. Dr. Şinasi Akdemir ve Yardımcı Doç. Dr. Tuna Alemdar, Adana, 2003
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Teorik ve Uygulamalı Üretim Ekonomisi, John. P. Doll, Frank Orazem, Seçkin Yayıncılık A.Ş. Ankara, 2005
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Mesleğiyle ilgili ileri düzeyde konuları anlayabilmesine olanak sağlayacak bir altyapı oluşturmak üzere temel bilim ve temel mühendislik dersleriyle ilgili başlıca kuramları açıklayabilme ve uygulayabilme |
3 |
|
2 |
Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini, bu alanda kullanılan araç-gereçler ile yararlanılan teknolojileri tanımlayabilme, tanıtabilme ve değerlendirebilme; tarımın ulusal ekonomi ve dünya ekonomisindeki yerini, önemini ve gelişimini açıklayabilme |
0 |
|
3 |
Tarım sektöründe üretimden tüketime kadar yer alan tüm aşamaların karakteristik özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayabilme, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliği ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme, bu amaçla yararlanılan temel ekonomik ilkeleri açıklayabilme ve uygulayabilme |
3 |
|
4 |
Tarım sektörü ve kırsal alanlardaki faaliyetler üzerinde etkili olan başlıca ekonomik, sosyal, doğal, kültürel, kurumsal, örgütsel ve yasal faktörleri, ulusal ve uluslararası güçleri ve aralarındaki etkileşimi, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, ilgili kavram, düşünce, kuram ve yöntemleri açıklayabilme |
5 |
|
5 |
Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayabilme |
3 |
|
6 |
Tarımsal üretim karar sürecinde kullanılacak ekonomik ve sosyal verileri çizelgeler, şekiller ve matematiksel semboller ile gösterebilme ve sözel olarak ifade edebilme |
5 |
|
7 |
Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama süreçlerine uygulayabilme |
0 |
|
8 |
Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların analizine ilişkin gerekli verileri belirleme, toplama, eleştirel gözle inceleme, kullanma, uygun çerçeve, model ve yöntem seçme, verileri analiz etme, analiz sonuçlarını değerlendirebilme |
0 |
|
9 |
Ekonomik ve sosyal verilerin analizinde temel bilgi teknolojilerinden ve bu amaçla hazırlanmış yazılımlardan yararlanma ve sonuçları yorumlama |
0 |
|
10 |
Alanıyla ilgili çalışmaları yasal mevzuata uygun ve bağımsız bir şekilde yürütebilme; bu alanlarda danışmanlık, denetim, bilirkişilik yapabilme; disiplinler arası çalışmalara, ekip çalışmalarına katılabilme |
0 |
|
11 |
Alanıyla ilgili güncel bilgilere erişebilme, edindiği bilgileri sorgulayabilme ve amaca uygun değerlendirerek kamu yararına kullanabilme |
0 |
|
12 |
Sözlü ve yazılı olarak uzman ve uzman olmayan kişilerle iletişim kurabilme, bu amaçla en uygun iletişim yöntemlerini seçebilme; üretici ve örgüt bazında paydaşlarla işbirliği geliştirebilme |
0 |
|
13 |
Mesleki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla ilişki kurabilecek düzeyde genel ve mesleki yabancı dil bilgisinin kazanılması, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilmesi |
0 |
|
14 |
Tarım sektöründe karşılaşılabilecek sorunları tanıyabilme, kapsamını belirleyebilme, bu konuda uygulanan çözüm, proje ve politikaların etkilerini değerlendirebilme; çözüm, proje ve politika alternatifleri üretebilme, ürettiği veya önerilen alternatiflerin olası etkilerini öngörebilme, alternatifler arasından belirlenen amaca en uygununu seçebilme; proje uygulayabilme, yönetebilme ve izleyebilme |
0 |
|
15 |
Mesleğinin tarihsel gelişimi ve geçirdiği aşamaları, mesleğinin uygulanmasında uyulması zorunlu etik ilkeleri tanımlayabilme ve bu ilkeleri titizlikle uygulama bilincine sahip olma |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 124 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.96 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 5 |
|
|
|