Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Mesleki Uygulama

Dersin Kodu : MU 202

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 2

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. EBRUYAŞA KAFKAS
Prof.Dr. TURGUT YEŞİLOĞLU
Prof.Dr. ÖMER GEZEREL
Prof.Dr. SİNAN ETİ
Prof.Dr. SEMİH TANGOLAR
Prof.Dr. SEVGİ PAYDAŞ
Prof.Dr. AYZİN KÜDEN
Prof.Dr. AHSEN IŞIK ÖZGÜVEN
Prof.Dr. ALİ KÜDEN
Prof.Dr. ÖMÜR DÜNDAR
Prof.Dr. NEBAHAT SARI
Prof.Dr. NURGÜL TÜREMİŞ
Prof.Dr. SAADET BÜYÜKALACA
Prof.Dr. SALİH KAFKAS
Doç.Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
Doç.Dr. NESLİHAN YEŞİM YALÇIN MENDİ
Prof.Dr. YILDIZAKA KAÇAR
Doç.Dr. BİLGE YILMAZ
Dr.Öğr. ÜyesiDr. NEZİHE KÖKSAL
Doç.Dr. OKAN ÖZKAYA
Doç.Dr. SERPİL GÖK TANGOLAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Sebze yetiştiriciliği hakkında bilgi verilerek bahar dönemine ilişkin arazi ve laboratuvar uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunması
Meyve yetiştiriciliği hakkında bilgi verilerek bahar dönemine ilişkin arazi ve laboratuvar uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunması
Bağ yetiştiriciliği hakkında bilgi verilerek bahar dönemine ilişkin arazi ve laboratuvar uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunması
Süs bitkileri yetiştiriciliği hakkında bilgi verilerek bahar dönemine ilişkin arazi ve laboratuvar uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunması

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bahçe bitkileri alanında bahar döneminde arazide ve laboratuvarlarda yapılan teknik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olunması

Dersin İçeriği : Bahar döneminde bahçe bitkilerinde yapılan arazi ve laboratuvar uygulamaları

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Laboratuvarlar ve uygulama alanları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Arazide sert çekirdekli ve yumuşak çekirdekli meyvelerde bahar döneminde yapılan uygulamaların yapılması Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
2 Arazide sert kabuklu ve üzümsü meyvelerde bahar döneminde yapılan uygulamaların yapılması Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
3 Arazide turunçgil ve subtropik meyvelerde bahar döneminde yapılan uygulamaların yapılması Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
4 Arazide baharda yetişen sebzelerin tanıtılarak döneme ilişkin uygulamaların yapılması Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
5 Arazide seralar hakkında bilgi verilerek bahar dönemine ilişkin uygulamaların yapılması Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
6 Arazide bağcılık bölümünde bahar dönemine ilişkin uygulamaların yapılması Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
7 Arazide bağcılık bölümünde bahar dönemine ilişkin uygulamaların yapılması Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
8 Sitoloji ve histoloji laboratuarlarında bahar döneminde açan çiçeklerin detaylı incelemesinin yapılması. Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
9 Doku kültürü laboratuvarında ortam hazırlanması ve bazı tekniklerin yapılması. Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
10 Fizyoloji laboratuarında kuru madde miktarı ölçümü, hesaplanması ve yaprak alanı ölçümünün ve kullanım alanlarının anlatılması. Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
11 Pomoloji laboratuarında sebzelerin pomolojik analizinin yapılması. Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
12 Moleküler genetik laboratuarında DNA izolasyonunun yapılması. Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
13 Derim sonrası fizyolojisi laboratuvarında depoların tanıtılarak depodan çıkmış meyvelerde uygulamaların yapılması Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
14 Genetik kaynaklar hakkında bilgi verilmesi. Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
15 Genetik kaynaklar hakkında bilgi verilmesi. Uygulama hakkında bilgi edinilmesi Yüz yüze uygulamalı eğitim
16/17 Öğrencilerin hazırladığı staj defterlerinin ilgili öğretim üyesi ve öğretim elemanına kontrol ettirilerek imzalatılması ve dönem sonu sınavı Bu zamana kadar yapılan uygulamalar hakkında bilgi edinilmesi Sözlü fnal sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Uygulama notları
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 0 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma 5
2 Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma 5
3 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 5
4 Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme 5
5 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme 5
6 Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme 5
7 Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme 5
8 Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme 5
9 Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme 5
10 Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme 5
11 Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma 5
12 Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme 5
13 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme 5
14 Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 1 4 4
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 0 0 0
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 61
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.44
Dersin AKTS Kredisi: 2