|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Budama Tekniği |
|
Dersin Kodu |
: |
BBP453 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ALİ KÜDEN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1) Meyve ağaçlarındaki dalları tanır. 2) Budamanın amaçlarını kavrar. 3) Klasik budama sistemlerini öğrenir. 4) Yeni budama sistemlerinin takip eder. 5) Bitki türüne, çeşidine, kullanılacak anaca ve amaca göre uygun budamanın belirlenmesi ve uygulanması.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Budamanın meyve ağaçlarındaki fizyolojik etkilerinin öğretilmesi, yetiştiricilikte budamanın öneminin anlatılması, edinilen bilgilerin nasıl pratiğe aktarılması amaçlanmaktadır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Meyve ağaçlarında budama ve amaçları, budamanın fizyolojik esasları, yaz budaması ve verimlilik ilişkileri, ABA birikimi ve budama ilişkileri, anaçlar ve budama, klasik budama şekilleri, modern budama teknikleri, dikim sistemleri ve buna uygun budama şekilleri, anaç kalem ilişkileri, alternatif budama sistemleri, meyve türlerine göre uygun budama şekilleri konuları işlenmektedir. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Çukurova üniversitesi, ziraat fakültesi derslikleri ve araştırma bahçeleri. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Meyve ağaçlarının organları ve işlevleri |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
2 |
Kökler ve Gövde |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
3 |
Dallar; Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarındaki dallar |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
4 |
Sert çekirdekli meyve ağaçlarındaki dallar |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
5 |
Yumuşak ve sert çekirdekli, diğer meyve türlerinin meyve gözleri |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
6 |
Meyve yetiştiriciliğinde kullanılan anaçlar ve özellikleri |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
7 |
ARA SINAV |
Bu haftaya kadar anlatılankonuların, ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Yazılı Sınav |
|
8 |
Budamanın tanımı ve amaçları |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
9 |
Budamanın fizyolojik esasları |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
10 |
Budama zamanı; yaz, kış budaması |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
11 |
Meyve ağaçlarına verilecek şekiller 1 |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
12 |
Meyve ağaçlarına verilecek şekiller 2 |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
13 |
Yeni budama teknikleri ve budamaya alternatif kullanılan teknikler |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
14 |
Hormonlar ve budama arasındaki ilişki |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
15 |
Uygulama |
Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Düz anlatım ve uygulama |
|
16/17 |
Dönem sonu sınavı |
Dönem sonuna kadar anlatılankonuların, ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması |
Yazılı Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Meyve Ağaçlarında Budama, Muhsin Yılmaz. Tarımsal Enerji ve Mekanizasyon Araştırma ve Eğitim Vakfı Yayınları, 2002.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
80 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
20 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma |
5 |
|
2 |
Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma |
4 |
|
3 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
5 |
|
4 |
Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme |
4 |
|
5 |
Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme |
4 |
|
6 |
Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme |
4 |
|
7 |
Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme |
4 |
|
8 |
Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme |
4 |
|
9 |
Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme |
4 |
|
10 |
Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme |
5 |
|
11 |
Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma |
4 |
|
12 |
Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme |
5 |
|
13 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme |
5 |
|
14 |
Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
4 |
4 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
4 |
4 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
8 |
8 |
|
Toplam İş Yükü: | 86 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.44 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|