|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Bahçe Ürünlerinin Muhafazası Vepazara Hazırlanması |
|
Dersin Kodu |
: |
BBP409 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ÖMÜR DÜNDAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Muhafaza ile ilgili temel kavramları bilir. Büyüme, olgunlaşma, derim ve derim sonrası metabolik olayları bilir. Farklı muhafaza sistemleri ve ekipmanlarını bilir. Paketleme ve taşıma tekniklerini bilir. Üründe oluşan mantarsal ve fizyolojik bozulmaları tanır.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bahçe ürünlerinin muhafazasını ve etkili olan faktörleri öğretmek. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bahçe ürünlerinde derim, derim sonrası ve büyüme, olgunlaşma ve yaşlanma devresindeki metabolik olaylar, muhafaza sistemleri ve ekipmanları, farklı depolama teknikleri ve ön soğutmadır. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü derslik ve laboratuvarı |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dersin tanımı, içeriği ve işlenişi hakkında bilgiler, sebze ve meyvelerin önemi, muhafazanın sağladığı faydalar, Bahçe ürünlerinde görülen doku ve organlar |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
2 |
Meyve ve sebzelerde büyüme ve olgunlaşma sırasında meydana gelen morfolojik değişmeler, kaliteli üründe aranan koşullar |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
3 |
Kimyasal değişmeler (nişasta, şekerler, asitler, pektin, tanen, azotlu maddeler ve proteinler, vitaminler). |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
4 |
Solunum, solunuma etkili faktörler (sıcaklık,CO2 ve O2, etilen) Solunum oranı, solunum ölçme yöntemleri, derim olgunluğunu saptamada kullanılan kriter |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
5 |
Laboratuarda meyve eti sertliği, kuru madde, asit miktarı, pH, saptanması. |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
6 |
Soğutma işlemini etkileyen faktörler, mekanik yoldan soğuk üretimi, bazı önemli soğutucu akışkan maddelerin özellikleri, soğutucu maddelerde aranan özellikler |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
7 |
Modern soğutma sistemi- Soğutma sistemini oluşturan parçaların çalışma sistemi ve özellikleri, İzolasyon ve İzolasyon maddelerinin özellikleri, Ön soğ |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
8 |
ARA SINAV |
Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. |
Yazılı sınav |
|
9 |
Yumuşak çekirdekliler, Sert çekirdekliler, üzümsü meyveler ve turunçgil ürünlerinin derimi, seçimi ambalajlanması, pazara hazırlanması |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
10 |
Meyve ve Sebzelerin Modifiye Atmosferde Paketlenmesi (MAP), MAPta depolamada dikkat edilecek hususlar, Aktif MAP ve Pasif MAP da muhafaza |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
11 |
Meyve ve Sebzelerin Kontrollü Atmosferde Muhafazası (KA), KA da muhafazada dikkat edilmesi gereken noktalar, avantajlar ve dezavantajlar |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
12 |
Meyve ve Sebzelerde Etilen Biyosentezi, Etilenin meyve ve sebze muhafazasındaki önemi, Klimakterik meyvelerde olgunlaştırma, klimakterik göstermeyen t |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
13 |
Meyve ve Sebzelerde kullanılan ambalaj malzemeleri, ambalaj malzemesi seçiminde dikkat edilecek hususlar. Buz ile veya Su ile Soğutulan ürünlerde amba |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
14 |
Meyve ve Sebzelerde mekanik ve elle derimin avantaj ve dezavantajları, derimde dikkat edilmesi gerekli hususlar, taze ve sanayiye işlenecek ürünlerin |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
15 |
4. Gam, taze doğranmış sebze ve meyvelerin fizyolojisi, kesilmesi, pazara sunumu ve muhafazası. Sıvı ve şuruplu taze doğranmış ürün hazırlanması. |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
16/17 |
YIL SONU SINAVI |
Final sınavına hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
-Kader, A.A. 1992. Postharvest Technology of Horticultural Crops. Unıv.Calif. Publ. 3311
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve resimlerle zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu
-Wills, R.B.H. et al., 1989. Postharvest .Avi Book. New York
-Karaçalı, I. 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. E.Ü. Basımevi İzmir
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma |
2 |
|
2 |
Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma |
5 |
|
3 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
3 |
|
4 |
Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme |
5 |
|
5 |
Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme |
5 |
|
6 |
Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme |
4 |
|
7 |
Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme |
2 |
|
8 |
Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme |
3 |
|
9 |
Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme |
5 |
|
10 |
Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme |
3 |
|
11 |
Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma |
2 |
|
12 |
Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme |
4 |
|
13 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme |
4 |
|
14 |
Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 106 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.24 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|