|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Serin İklim Sebzeleri |
|
Dersin Kodu |
: |
BBP407 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. NEBAHAT SARI Doç.Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Serin iklim isteyen kışlık sebzeleri bitkisel özellikleri ve ekolojik istekleri bakımından tanır, bilgi sahibi olur Serin iklim sebzelerinin yetiştiriciliğini bilir, sebzelerin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanmasını yapabilir, Serin iklim sebzeleri bahçesi kurabilir ve işletebilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Serin iklim veya kışlık sebzelerinin tanıtılması ve yetiştiriciliğinin öğretilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Serin iklim isteyen ülkemiz ve dünya sebzeciliğinde ekonomik olarak yetiştiriciliği en yaygın yapılan Amaryllidaceae, Apiaceae, Brassicaceae, Chenopodiaceae, Compositae familyaları sebzelerinden soğan, sarımsak, pırasa, havuç, lahana, karnabahar, brokoli, turp, ıspanak, havuç, marul vb türleri incelenmektedir. Her türde, dünyada ve ülkemizdeki üretim alanları ve miktarları, kullanılan çeşitler, bitkinin botanik yapısı, ekolojik istekleri, çoğunlukla açıkta yetiştirme teknikleri, bakım işlemleri ile hastalık ve zararlıları tanıtılması ve mücadele yöntemleri anlatılmaktadır. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Bahçe Bitkileri Bölümü´nün dersliği ve uygulama bahçesi |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Soğanın botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, su, toprak)
Uygulama : Öğrencilerin çalışma gruplarına ayrılması, her grup için farklı bir serin iklim veya kışlık sebze türü verilmesi
|
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır |
|
2 |
Soğan sebzesinin yetiştirme teknikleri
Uygulama: Tohum veya fidelerin öğrenciler tarafından ekilip, dikilmesi
|
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır |
|
3 |
Pırasanın botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, su, toprak) ve yetiştirme teknikleri
Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi; çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması |
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır |
|
4 |
Sarımsağın botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su), yetiştirme teknikleri
Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması
|
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır |
|
5 |
Beyaz baş lahana, kırmızı lahana ve Brüksel lahanasının botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) ve lahanaların yetiştirme teknikleri
Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması
|
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır |
|
6 |
Karnabahar ve brokkolinin botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) ve karnabahar ve brokoli yetiştirme teknikleri
Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması
|
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır |
|
7 |
Alabaş, şalgan ve turpun botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) ve alabaş, karnabahar ve turpun yetiştirme teknikleri
Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması
|
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır |
|
8 |
Ara sınav |
Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. |
Yazılı sınav |
|
9 |
Havuç sebzesinin botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su)
Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve hasat, çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması
|
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır |
|
10 |
Havuç sebzesinin yetiştirme teknikleri
Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve hasat, çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması
|
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Öğrencilerin sebze bahçesinde yetiştirdikleri sebzelerden hasat yaparak kısır partisi yapılması, hocaları da davet ederek, yetiştirdikleri sebzeleri tanıtmaları |
|
11 |
Enginarın botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) ve enginar yetiştirme teknikleri
Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması
|
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır |
|
12 |
Marulların botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su)
Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması
|
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır |
|
13 |
Marul sebzelerinin yetiştirme teknikleri
Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması
|
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır |
|
14 |
Ispanak sebzesinin botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) ve ıspanak yetiştirme teknikleri
Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması
|
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır |
|
15 |
Maydanoz sebzesinin botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) ve maydanoz yetiştirme teknikleri
Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması
|
Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması |
Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır |
|
16/17 |
Final sınavı |
Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Genel Sebzecilik, Prof. Dr. Vedat Şeniz, Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Ders notları No: 53, Bursa 20003
Sebze Yetiştiriciliği Cilt I, Prof. Dr. Atilla Günay, İzmir 2005
Producing Vegetable Crops, George W. Ware and J.P. McCollum, The Interstate Printers&Publishers, Inc., 1980
Özel Sebzecilik, Prof. Dr. Ahmet Şalk, Prof. Dr. Levent Arın, Yar. Doç. Dr. Murat Deveci, Yar. Doç. Dr. Serdar Polat, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bhçe Bitkileri Bölümü, Tekirdağ, 2008.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma |
4 |
|
2 |
Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma |
5 |
|
3 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
5 |
|
4 |
Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme |
5 |
|
5 |
Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme |
4 |
|
6 |
Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme |
3 |
|
7 |
Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme |
0 |
|
8 |
Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme |
3 |
|
9 |
Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme |
5 |
|
10 |
Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme |
4 |
|
11 |
Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma |
4 |
|
12 |
Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme |
5 |
|
13 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme |
5 |
|
14 |
Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
2 |
4 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
5 |
5 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
8 |
8 |
|
Toplam İş Yükü: | 87 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.48 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|