Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Serin İklim Sebzeleri

Dersin Kodu : BBP407

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. NEBAHAT SARI
Doç.Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Serin iklim isteyen kışlık sebzeleri bitkisel özellikleri ve ekolojik istekleri bakımından tanır, bilgi sahibi olur
Serin iklim sebzelerinin yetiştiriciliğini bilir, sebzelerin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanmasını yapabilir,
Serin iklim sebzeleri bahçesi kurabilir ve işletebilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Serin iklim veya kışlık sebzelerinin tanıtılması ve yetiştiriciliğinin öğretilmesi

Dersin İçeriği : Serin iklim isteyen ülkemiz ve dünya sebzeciliğinde ekonomik olarak yetiştiriciliği en yaygın yapılan Amaryllidaceae, Apiaceae, Brassicaceae, Chenopodiaceae, Compositae familyaları sebzelerinden soğan, sarımsak, pırasa, havuç, lahana, karnabahar, brokoli, turp, ıspanak, havuç, marul vb türleri incelenmektedir. Her türde, dünyada ve ülkemizdeki üretim alanları ve miktarları, kullanılan çeşitler, bitkinin botanik yapısı, ekolojik istekleri, çoğunlukla açıkta yetiştirme teknikleri, bakım işlemleri ile hastalık ve zararlıları tanıtılması ve mücadele yöntemleri anlatılmaktadır.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bahçe Bitkileri Bölümü´nün dersliği ve uygulama bahçesi


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Soğanın botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, su, toprak) Uygulama : Öğrencilerin çalışma gruplarına ayrılması, her grup için farklı bir serin iklim veya kışlık sebze türü verilmesi Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır
2 Soğan sebzesinin yetiştirme teknikleri Uygulama: Tohum veya fidelerin öğrenciler tarafından ekilip, dikilmesi Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır
3 Pırasanın botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, su, toprak) ve yetiştirme teknikleri Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi; çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır
4 Sarımsağın botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su), yetiştirme teknikleri Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır
5 Beyaz baş lahana, kırmızı lahana ve Brüksel lahanasının botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) ve lahanaların yetiştirme teknikleri Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır
6 Karnabahar ve brokkolinin botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) ve karnabahar ve brokoli yetiştirme teknikleri Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır
7 Alabaş, şalgan ve turpun botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) ve alabaş, karnabahar ve turpun yetiştirme teknikleri Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır
8 Ara sınav Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Yazılı sınav
9 Havuç sebzesinin botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve hasat, çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır
10 Havuç sebzesinin yetiştirme teknikleri Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve hasat, çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Öğrencilerin sebze bahçesinde yetiştirdikleri sebzelerden hasat yaparak kısır partisi yapılması, hocaları da davet ederek, yetiştirdikleri sebzeleri tanıtmaları
11 Enginarın botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) ve enginar yetiştirme teknikleri Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır
12 Marulların botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır
13 Marul sebzelerinin yetiştirme teknikleri Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır
14 Ispanak sebzesinin botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) ve ıspanak yetiştirme teknikleri Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır
15 Maydanoz sebzesinin botanik özellikleri ve ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, nem, toprak, su) ve maydanoz yetiştirme teknikleri Uygulama : Öğrencilerin her hafta bitkilerinin yetiştiriciliğini takip etmesi ve çapalama, gübreleme, hastalık-zararlı teşhisi ve gerekirse ilaçlama gibi bakım işlemlerini kendisinin yapması Ders notları, sunuşlar, ilgili makale ve kitapların okunması Teorik bilgiler sınıf ortamında öğrencilerle interaktif şekilde tartışılarak verilir, sebze bahçesinde her hafta uygulaması yaptırılır
16/17 Final sınavı Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Genel Sebzecilik, Prof. Dr. Vedat Şeniz, Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Ders notları No: 53, Bursa 20003
  Sebze Yetiştiriciliği Cilt I, Prof. Dr. Atilla Günay, İzmir 2005
 Producing Vegetable Crops, George W. Ware and J.P. McCollum, The Interstate Printers&Publishers, Inc., 1980
 Özel Sebzecilik, Prof. Dr. Ahmet Şalk, Prof. Dr. Levent Arın, Yar. Doç. Dr. Murat Deveci, Yar. Doç. Dr. Serdar Polat, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bhçe Bitkileri Bölümü, Tekirdağ, 2008.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 2 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma 4
2 Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma 5
3 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 5
4 Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme 5
5 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme 4
6 Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme 3
7 Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme 0
8 Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme 3
9 Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme 5
10 Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme 4
11 Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma 4
12 Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme 5
13 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme 5
14 Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 2 4
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü: 87
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.48
Dersin AKTS Kredisi: 3