|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Turunçgiller I |
|
Dersin Kodu |
: |
BBP405 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. BİLGE YILMAZ Prof.Dr. TURGUT YEŞİLOĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1)Turunçgillerin dünyada ve Türkiye’deki ekonomik önemini bilir 2)Turunçgillerin dünyada ve Türkiye’deki yetiştiği bölge ve illeri bilir 3)Turunçgillerin anavatanı ve tarihçesini bilir 4) Turunçgillerin sistematikteki yerini bilir. 5) Turunçgil tür ve çeşitlerinin tanılanmasındaki gerekli karakterlerini bilir. 6) Turunçgilleri tür ve çeşit bazında teşhisini bilir. 7) Önemli turunçgil cins, tür ve çeşitlerinin özelliklerini bilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Turunçgillerin endüstrisini tanımaya yönelik olarak ekonomik önemi; dünyadaki ve Akdeniz ülkelerindeki üretim ve ihracat olanakları; cins tür ve çeşitlerin teşhis edilme yöntemlerini ve özelliklerini öğretmek. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Turunçgillerin endüstrisini tanımaya yönelik olarak ekonomik önemi; dünyadaki ve Akdeniz ülkelerindeki üretim ve ihracat olanakları; cins, tür ve çeşitlerin teşhis edilmesi ve özelliklerinin bilinmesi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü derslik ve turunçgil bahçeleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Turunçgillerin anavatanı, tarihçesi ve coğrafik dağılımı |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
2 |
Turunçgil meyvelerinin kullanım alanları ve önemli özellikleri |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
3 |
Turunçgillerin dünyadaki üretimi, ihracatı ve ekonomik önemi |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
4 |
-Türkiye’nin turunçgil üretim ve ihracatı
-Dünya ve Akdeniz Ülkeleri arasındaki yeri ve önemi |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
5 |
Turunçgillerin sistematikteki yerleri |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
6 |
Turunçgiller içerisindeki önemli cinsler ve bu cinslerin özellikleri |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
7 |
Turunçgiller içerisindeki önemli cinsler ve bu cinslerin özellikleri |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
8 |
Portakalların gruplandırılması, her grup içerisinde yer alan önemli çeşitler ve özellikleri |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
9 |
Portakalların gruplandırılması, her grup içerisinde yer alan önemli çeşitler ve özellikleri |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
10 |
ARA SINAVI |
Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak |
Yazılı sınav |
|
11 |
Mandarinlerin gruplandırılması, her grup içerisinde yer alan önemli çeşitler ve özellikleri |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
12 |
Mandarinlerin gruplandırılması, her grup içerisinde yer alan önemli çeşitler ve özellikleri |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
13 |
Limonların gruplandırılması, her grup içerisinde yer alan önemli çeşitler ve özellikleri |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
14 |
-Altıntopların gruplandırılması, her grup içerisinde yer alan önemli çeşitler ve özellikleri
-Turunç, Ağaç kavunu, Laym türlerinin gruplandırılması ve önemli çeşitlerin özellikleri |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
15 |
Turunçgillerde kullanılan anaçlar, özellikleri |
Turunçgiller ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
16/17 |
YIL SONU SINAVI |
Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ve resimlerle zenginleştirilmiş ders notlarının elektronik ortama aktarılmış sunusu
• The Citrus Industry. Vol: 1,2,3,4,5, Walter Reuther, H.J. Webber, L.D. Batchelor, University of California, California, 1969
• Citrus. F.S. Davies ve L.G. Albrigo, Crop Protection Science in Horticulture, No: 2, CAB International, Redwood Books, Trowbridge, Wiltshire, UK.,1994.
• Citrus Varieties of the World. James Saunt, Sinclair International, Hungerford. UK, 2000.
• Citrus, S. Mukhopadhyay, Science Publishers, Inc., USA, 2004
• Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Turunçgil Çeşitleri. Ö. Tuzcu. Akdeniz İhraçatçı Birlikleri. Nurol Matbaası. Ankara. Türkiye. 74 s.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma |
4 |
|
2 |
Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma |
3 |
|
3 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
4 |
|
4 |
Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme |
3 |
|
5 |
Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme |
5 |
|
6 |
Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme |
3 |
|
7 |
Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme |
1 |
|
8 |
Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme |
3 |
|
9 |
Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme |
1 |
|
10 |
Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme |
3 |
|
11 |
Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma |
3 |
|
12 |
Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme |
4 |
|
13 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme |
3 |
|
14 |
Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme |
2 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
4 |
4 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 86 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.44 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|