Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Sert Kabuklu Meyveler

Dersin Kodu : BBP403

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. AHSEN IŞIK ÖZGÜVEN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Sert kabuklu meyve türlerinin ekolojik isteklerini öğrenir.
Sert kabuklu meyve türlerinin yetiştirme tekniklerini kavrar.
Sert kabuklu meyve türleri ile bahçe tesisi kurabilir.
Türkiye´de ve Dünya´da sert kabuklu meyvelerdeki güncel gelişmeleri takip eder.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Badem, fındık, antep fıstığı, ceviz, gibi sert kabuklu meyvelerin tarımsal yönden önemi, sert kabuklu meyvelerin yetiştiricilğinin temel prensipleri ve fizyolojisi öğretilmektedir.

Dersin İçeriği : Badem, Fındık, antep fıstığı, gibi sert kabuklu meyve türlerinin ekolojik istekleri, çeşitleri, anaçları ve türlere özgü yetiştirme teknikleri ile kültürel uygulamalar ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Sert kabuklu meyvelerin sistematiği, dünyadaki ve Türkiye’deki üretim ve ekonomisi, pomolojik bakımından sınıflandırılması, morfolojik ve biyolojik özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, derim ve meyvelerin muhafazası konularına değinilmektedir.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Cukurova ünicersitesi Ziraat fakültesi derslikleri ile uygulama alanları.


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Sert Kabuklu Meyve Türleri Önemi Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
2 Sert Kabuklu Meyvelerin Dünyada ve Türkiye’de Yetiştiricilik Alanları Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
3 Fındık türünün ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
4 Fındık türünün anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
5 Badem türünün ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
6 Badem anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
7 Antepfısığı türünün ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
8 Antepfıstığı anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
9 Ara Sınav Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Yazılı sınav
10 Ceviz ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
11 Ceviz anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
12 Kestanenin ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi, anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
13 Diğer Sert Kabuklu Meyveler Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
14 Diğer Sert Kabuklu Meyveler Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
15 Sert kabuklu Meyvelerin Endüstrisi Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma
16/17 Yıl Sonu Sınavı Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Özel Meyvecilik. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı S. Özbek, 1978.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 2 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma 4
2 Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma 3
3 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 4
4 Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme 3
5 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme 5
6 Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme 3
7 Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme 1
8 Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme 3
9 Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme 3
10 Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme 3
11 Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma 4
12 Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme 4
13 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme 3
14 Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 5 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü: 70
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.8
Dersin AKTS Kredisi: 3