|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Sert Kabuklu Meyveler |
|
Dersin Kodu |
: |
BBP403 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. AHSEN IŞIK ÖZGÜVEN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Sert kabuklu meyve türlerinin ekolojik isteklerini öğrenir. Sert kabuklu meyve türlerinin yetiştirme tekniklerini kavrar. Sert kabuklu meyve türleri ile bahçe tesisi kurabilir. Türkiye´de ve Dünya´da sert kabuklu meyvelerdeki güncel gelişmeleri takip eder.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Badem, fındık, antep fıstığı, ceviz, gibi sert kabuklu meyvelerin tarımsal yönden önemi, sert kabuklu meyvelerin yetiştiricilğinin temel prensipleri ve fizyolojisi öğretilmektedir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Badem, Fındık, antep fıstığı, gibi sert kabuklu meyve türlerinin ekolojik istekleri, çeşitleri, anaçları ve türlere özgü yetiştirme teknikleri ile kültürel uygulamalar ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Sert kabuklu meyvelerin sistematiği, dünyadaki ve Türkiye’deki üretim ve ekonomisi, pomolojik bakımından sınıflandırılması, morfolojik ve biyolojik özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, derim ve meyvelerin muhafazası konularına değinilmektedir. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Cukurova ünicersitesi Ziraat fakültesi derslikleri ile uygulama alanları. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Sert Kabuklu Meyve Türleri Önemi |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
2 |
Sert Kabuklu Meyvelerin Dünyada ve Türkiye’de Yetiştiricilik Alanları |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
3 |
Fındık türünün ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
4 |
Fındık türünün anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
5 |
Badem türünün ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
6 |
Badem anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
7 |
Antepfısığı türünün ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
8 |
Antepfıstığı anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
9 |
Ara Sınav |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Yazılı sınav |
|
10 |
Ceviz ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
11 |
Ceviz anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
12 |
Kestanenin ekolojik istekleri, çeşitleri, döllenme biyolojisi, anaçları, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, bakımı, meyve derimi ve muhafazası |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
13 |
Diğer Sert Kabuklu Meyveler |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
14 |
Diğer Sert Kabuklu Meyveler |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
15 |
Sert kabuklu Meyvelerin Endüstrisi |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum ve tartışma |
|
16/17 |
Yıl Sonu Sınavı |
Tavsiye edilen kaynaklardan ve ders notlarından ilgili konuya çalışma |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Özel Meyvecilik. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı S. Özbek, 1978.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma |
4 |
|
2 |
Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma |
3 |
|
3 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
4 |
|
4 |
Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme |
3 |
|
5 |
Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme |
5 |
|
6 |
Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme |
3 |
|
7 |
Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme |
1 |
|
8 |
Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme |
3 |
|
9 |
Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme |
3 |
|
10 |
Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme |
3 |
|
11 |
Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma |
4 |
|
12 |
Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme |
4 |
|
13 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme |
3 |
|
14 |
Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
1 |
14 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
5 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 70 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.8 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|