Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Yumuşak Çekirdekli Meyveler

Dersin Kodu : BBP401

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ALİ KÜDEN

Dersin Öğrenme Kazanımları : 1) Yumuşak çekirdekli meyvelerin ılıman ve subtropik iklim koşullarında yetiştiriciliğini öğrenir.
2) Yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde kullanılan anaç ve çeşitleri tanır.
3) Yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde kullanılan buda sistemlerini bilir.
4) Yumuşak çekirdekli meyvelerin ülkemizde ve dünyada piyasa değerini tartışır.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Tropik ve subtropk bölgelerde yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinin anlatılması ve ekonomik öneminin kavranması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği : Bu derste, yumuşak çekirdekli meyvelerin sistematiği, yayılış alanları, yetiştiriciliği sınırlandıran faktörler, üretim, ihracatı, yumuşak çekirdekli meyve çeşitleri özellikleri. Tropik ve subtropik bölgelerde yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliği, anaçları, dikim sistemleri ve kültürel işlemler vurgulanmaktadır.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Çukurova üniversitesi, ziraat fakültesi, bahçe bitkileri derslikleri ve uygulama alanları.


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Ders hakkında genel bilgi ve dersin içeriğinin anlatılması Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Düz anlatım, sunum ve tartışma
2 Yumuşak çekirdekli meyvelerin sistematiği, yayılış alanları, yetiştiriciliği sınırlandıran faktörler. Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Düz anlatım, sunum ve tartışma
3 Türkiye’nin yumuşak çekirdekli meyve üretimi ihracatı, dünya pazarındaki yeri Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Düz anlatım, sunum ve tartışma
4 Yumuşak çekirdekli meyve çeşitleri özellikleri. Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Düz anlatım, sunum ve tartışma
5 Subtropik bölgelerde yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliği Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Düz anlatım, sunum ve tartışma
6 Ilıman iklim bölgelerinde yumuşak çekirdekli meyvelerin yetiştiriciliği Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Düz anlatım, sunum ve tartışma
7 Yumuşak çekirdekli meyve anaçları Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Düz anlatım, sunum ve tartışma
8 ARA SINAVI Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Yazılı sınav
9 Yumuşak çekirdekli meyve anaçları Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Düz anlatım, sunum ve tartışma
10 Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde dikim sistemleri Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Düz anlatım, sunum ve tartışma
11 Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde dikim sistemleri Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Düz anlatım, sunum ve tartışma
12 Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde farklı anaçlarda uygulanacak budama sistemleri Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Ders anlatımı ve sunular
13 Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde farklı anaçlarda uygulanacak budama sistemleri Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Düz anlatım, sunum ve tartışma
14 Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde farklı anaçlarda uygulanacak budama sistemleri Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Ders anlatımı ve sunular
15 Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde yapılan kültürel işlemler. Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Düz anlatım, sunum ve tartışma
16/17 Yıl sonu sınavı Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Kışın Yaprağını döken Meyve Türleri Ç.Ü. Z.F Yayınları, Prof. Dr. Sabahattin ÖZBEK, Özel Meyvecilik;1978
 A Practical Guide to the Planning, Establishment and Management of High Density Apple Orchards, Intensive Orchard Management, B. H. BARRITT, Washington State University, 1992.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 80
    Ödev/Proje/Diğer 1 20
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma 5
2 Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma 4
3 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 5
4 Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme 4
5 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme 5
6 Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme 4
7 Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme 4
8 Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme 4
9 Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme 4
10 Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme 4
11 Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma 5
12 Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme 5
13 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme 4
14 Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 10 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 86
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.44
Dersin AKTS Kredisi: 3