|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Yumuşak Çekirdekli Meyveler |
|
Dersin Kodu |
: |
BBP401 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ALİ KÜDEN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1) Yumuşak çekirdekli meyvelerin ılıman ve subtropik iklim koşullarında yetiştiriciliğini öğrenir. 2) Yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde kullanılan anaç ve çeşitleri tanır. 3) Yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde kullanılan buda sistemlerini bilir. 4) Yumuşak çekirdekli meyvelerin ülkemizde ve dünyada piyasa değerini tartışır.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Tropik ve subtropk bölgelerde yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinin anlatılması ve ekonomik öneminin kavranması amaçlanmaktadır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu derste, yumuşak çekirdekli meyvelerin sistematiği, yayılış alanları, yetiştiriciliği sınırlandıran faktörler, üretim, ihracatı, yumuşak çekirdekli meyve çeşitleri özellikleri. Tropik ve subtropik bölgelerde yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliği, anaçları, dikim sistemleri ve kültürel işlemler vurgulanmaktadır. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Çukurova üniversitesi, ziraat fakültesi, bahçe bitkileri derslikleri ve uygulama alanları. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Ders hakkında genel bilgi ve dersin içeriğinin anlatılması |
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Düz anlatım, sunum ve tartışma |
|
2 |
Yumuşak çekirdekli meyvelerin sistematiği, yayılış alanları, yetiştiriciliği sınırlandıran faktörler.
|
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Düz anlatım, sunum ve tartışma |
|
3 |
Türkiye’nin yumuşak çekirdekli meyve üretimi ihracatı, dünya pazarındaki yeri |
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Düz anlatım, sunum ve tartışma |
|
4 |
Yumuşak çekirdekli meyve çeşitleri özellikleri. |
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Düz anlatım, sunum ve tartışma |
|
5 |
Subtropik bölgelerde yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliği |
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Düz anlatım, sunum ve tartışma |
|
6 |
Ilıman iklim bölgelerinde yumuşak çekirdekli meyvelerin yetiştiriciliği |
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Düz anlatım, sunum ve tartışma |
|
7 |
Yumuşak çekirdekli meyve anaçları |
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Düz anlatım, sunum ve tartışma |
|
8 |
ARA SINAVI |
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Yazılı sınav |
|
9 |
Yumuşak çekirdekli meyve anaçları |
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Düz anlatım, sunum ve tartışma |
|
10 |
Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde dikim sistemleri |
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Düz anlatım, sunum ve tartışma |
|
11 |
Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde dikim sistemleri |
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Düz anlatım, sunum ve tartışma |
|
12 |
Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde farklı anaçlarda uygulanacak budama sistemleri
|
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Ders anlatımı ve sunular |
|
13 |
Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde farklı anaçlarda uygulanacak budama sistemleri |
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Düz anlatım, sunum ve tartışma |
|
14 |
Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde farklı anaçlarda uygulanacak budama sistemleri |
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Ders anlatımı ve sunular |
|
15 |
Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde yapılan kültürel işlemler.
|
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Düz anlatım, sunum ve tartışma |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Ders notundaki ilgili konuların incelenmesi |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Kışın Yaprağını döken Meyve Türleri Ç.Ü. Z.F Yayınları, Prof. Dr. Sabahattin ÖZBEK, Özel Meyvecilik;1978
A Practical Guide to the Planning, Establishment and Management of High Density Apple Orchards, Intensive Orchard Management, B. H. BARRITT, Washington State University, 1992.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
80 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
20 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma |
5 |
|
2 |
Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma |
4 |
|
3 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
5 |
|
4 |
Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme |
4 |
|
5 |
Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme |
5 |
|
6 |
Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme |
4 |
|
7 |
Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme |
4 |
|
8 |
Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme |
4 |
|
9 |
Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme |
4 |
|
10 |
Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme |
4 |
|
11 |
Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma |
5 |
|
12 |
Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme |
5 |
|
13 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme |
4 |
|
14 |
Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
10 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 86 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.44 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|