Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Mantar Yetiştiriciliği |
|
Dersin Kodu |
: |
BBP350 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN Prof.Dr. SAADET BÜYÜKALACA |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1) Mantar yetiştiriciliği ile ilgili temel kavramları öğrenir 2) Mantar yetiştirme tekniklerini öğrenir 3) Mantarhane ve kompost üretim tesisi kurar ve işletir. 4) Mantar hasadı, ambalajlanması ve muhafazası konularında bilgi sahibi olur.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
BBP101 Botanik
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Dünya’da ve Türkiye’de yetiştiriciliği yapılan ve doğadan toplanıp tüketilen mantar türleri, üretim miktarları, yetişme koşulları, yöntemleri ve yetiştiricilik sorunlarını anlatmak, kompost yapımından başlayarak tüm yetiştiricilik aşamalarını öğretmek. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu ders kapsamında yenilebilir mantarlardan Agaricus spp.’nin yetiştiriciliği ile ilgili olarak mantarlardan sporlarının, sporlardan misellerin ve tohumluk misellerin elde edilmesi, kompost yapımı, misellerin komposta ekimi, mantar yetiştiriciliği için gerekli ekolojik koşullar, kültürel işlemler, hasat, hastalık ve zararlılar konularını içermektedir. Mantar yetiştiriciliğinin tarihçesi ve uygulanan değişik yetiştirme sistemleri ile mantarların biyolojisi de incelenmektedir. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Bölüm derslikleri ve mantar üretim odası |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dersin tanımı ve içeriği, Türkiye ve Dünya’da mantarcılığın tarihçesi |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
2 |
Mantarın tanımı, sistematikteki yeri, ekonomik önemi ve besin değeri |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Yüz yüze interaktif eğitim |
|
3 |
Agaricus bisporus (beyaz şapkalı kültür mantarı)’un biyolojisi ve üremesi |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Yüz yüze interaktif eğitim |
|
4 |
Agaricus bisporus (beyaz şapkalı kültür mantarı)’un ekolojik istekleri |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Yüz yüze interaktif eğitim |
|
5 |
Mantar üretim yerleri ve sistemleri |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Yüz yüze interaktif eğitim |
|
6 |
Mondern mantar işletmeleri |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Yüz yüze interaktif eğitim |
|
7 |
Kompost reçetelerinin hazırlanışı ve kompost yapımı |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Yüz yüze interaktif eğitim |
|
8 |
Ara sınav |
Bu haftaya kadar incelenen konular önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından sınav için çalışılır |
Yazılı sınav |
|
9 |
Tohumluk misel üretimi |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Yüz yüze interaktif eğitim |
|
10 |
Komposta misel ekim yöntemleri |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Yüz yüze interaktif eğitim |
|
11 |
Örtü toprağının özellikleri, hazırlanışı ve serimi |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Yüz yüze interaktif eğitim |
|
12 |
Yetiştiricilik döneminde uygulanan bakım işlemleri |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Yüz yüze interaktif eğitim |
|
13 |
Hasat, muhafaza ve paketleme |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Yüz yüze interaktif eğitim |
|
14 |
Mantar hastalık ve zararlıları |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Yüz yüze interaktif eğitim |
|
15 |
Pleurotus spp. yetiştiriciliği |
Önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından hazırlık |
Yüz yüze interaktif eğitim |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Dönem boyunca incelenen konular kadar incelenen konular önerilen kaynaklar ve verilen ders notlarından sınav için çalışılır |
Yazılı sınav |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma |
4 |
|
2 |
Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma |
5 |
|
3 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
5 |
|
4 |
Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme |
4 |
|
5 |
Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme |
5 |
|
6 |
Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme |
5 |
|
7 |
Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme |
3 |
|
8 |
Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme |
3 |
|
9 |
Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme |
3 |
|
10 |
Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme |
5 |
|
11 |
Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma |
4 |
|
12 |
Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme |
2 |
|
13 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme |
2 |
|
14 |
Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme |
1 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|