Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Subtropik Meyveler 2

Dersin Kodu : BBP306

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. TURGUT YEŞİLOĞLU
Doç.Dr. BİLGE YILMAZ

Dersin Öğrenme Kazanımları : 1) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadonun dünya ve Türkiye’deki ekonomik önemini bilir.
2) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadonun dünya ve Türkiye’deki yetiştirilme bölgelerini bilir.
3) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadonun anavatanları ve sistematiklerini bilir.
4) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadonun ekolojik isteklerini bilir.
5) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadonun morfoloji, biyoloji ve fizyolojisini bilir.
6) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadoda fidancılık tekniklerini bilir.
7) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadonun dünya ve Türkiye’de kullanılan anaçlarını ve özelliklerini bilir.
8) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadoda bahçe tesisi ve yıllık bakım işlemleri (budama, gübreleme, sulama, vs) bilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Trabzon hurması, avokado, kivi ve pikan türlerinin tarihçesi, anavatanı ve coğrafik dağılımları, dünyadaki ve ülkemizdeki üretim ve ihracat değerleri, yetiştirme bölgeleri, sistematiği, bu türlerin morfoloji, biyolojik ve fizyolojisi, önemli çeşitleri, ekolojik istekleri, anaçları ve türlere özgü modern yetiştirme teknikleri, açıkta ve serada fidan yetiştirme teknikleri ile bahçe tesisi için planlama, kültürel uygulamalar konularını öğretmektir.

Dersin İçeriği : Trabzon hurması, avokado, kivi ve pikan türlerinin tarihçesi, anavatanı ve coğrafik dağılımları, dünyadaki ve ülkemizdeki üretim ve ihracat değerleri, yetiştirme bölgeleri, sistematiği, bu türlerin morfoloji, biyolojik ve fizyolojisi, önemli çeşitleri, ekolojik istekleri, anaçları ve türlere özgü modern yetiştirme teknikleri, açıkta ve serada fidan yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi ve kültürel uygulamalar

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü derslik ve subtropik meyveler bahçeleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Trabzon Hurmasının; - Besin değeri ve tüketim şekli - Dünyada ve Türkiye’de ekonomik önemi - Türkiye´de yetiştirilme olanakları - Anavatanı - Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
2 Trabzon Hurmasının; - Morfoloji ve biyolojisi - Bazı önemli Trabzon hurması çeşitleri - Ekolojik istekleri Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
3 Trabzon Hurmasında; - Dünyada ve Türkiye’de kullanılan anaçlar ve özellikleri - Çoğaltma yöntemleri - Bahçe kurulması ve dikim sistemleri - Yıllık Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
4 Pikanın; - Besin değeri ve tüketim şekli - Dünyada ve Türkiye’de ekonomik önemi - Türkiye´de yetiştirilme olanakları - Anavatanı ve sistematikte Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
5 Pikanın; - Morfoloji ve biyolojisi - Bazı önemli pikan çeşitleri - Ekolojik istekleri Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
6 Pikanlarda; - Dünyada ve Türkiye’de Kullanılan Anaçlar ve Özellikleri - Çoğaltma yöntemleri - Bahçe kurulması ve dikim sistemleri - Yıllık bakım i Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
7 Avokadonun; - Besin değeri ve tüketim şekli, - Dünyada ve Türkiye’de ekonomik önemi - Türkiye´de yetiştirilme olanakları - Anavatanı ve sistema Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
8 Avokadonun; - Morfoloji ve biyolojisi - Bazı önemli avokado çeşitleri - Ekolojik istekleri Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
9 ARA SINAVI Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Yazılı sınav
10 Avokadonun - Besin değeri ve tüketim şekli - Dünyada ve Türkiye’de ekonomik önemi - Türkiye´de yetiştirilme olanakları - Anavatanı ve sistematikte Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
11 Avokadolarda; - Kullanılan tohum ve klonal anaçlar - Dünyada ve Türkiye’de kullanılan anaçlar ve özellikleri - Çoğaltma yöntemleri Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
12 Avokadolarda - Bahçe kurulması ve dikim sistemleri - Yıllık Bakım İşlemleri Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
13 Kivinin - Besin değeri ve tüketim şekli - Dünyada ve Türkiye’de ekonomik önemi - Türkiye´de yetiştirilme olanakları - Anavatanı ve sistematiktek Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
14 Kivinin; - Morfoloji ve biyolojisi - Bazı önemli kivi çeşitleri - Ekolojik istekleri Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
15 Kivilerde; - Çoğaltma yöntemleri - Bahçe kurulması ve dikim sistemleri - Yıllık bakım işlemleri Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
16/17 YIL SONU SINAVI Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  • Kiwifruit. Science and Management, I.J. Warrington ve G.C. Weston, New Zealand Society for Horticultural Science, Auckland, New Zealand, 1992.
 • Persimmon culture in New Zealand. H. Kitagawa, P.G. Glucina, Wellington, 1984.
 • The Avocado Botany, Production and Uses. A.W. Whiley, B. Schaffer and B.N. Wolstenholme, CABİ publishing, USA, 2002
 • Pecan Cultivars the Orchard’s Foundation. D., Sparks, Department of Horticulture, University of Georgia, Athens, Georgia. 1992.
 • Pecans. A Grower’s Perspective. W., Rice, PecanQuest Publications. Ponca City, Oklahoma. 1994.
 Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ve resimlerle zenginleştirilmiş ders notlarının elektronik ortama aktarılmış sunusu
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma 5
2 Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma 5
3 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 5
4 Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme 5
5 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme 5
6 Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme 5
7 Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme 1
8 Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme 2
9 Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme 5
10 Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme 3
11 Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma 3
12 Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme 5
13 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme 4
14 Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 25 25
Toplam İş Yükü: 77
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.08
Dersin AKTS Kredisi: 3