|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Subtropik Meyveler 2 |
|
Dersin Kodu |
: |
BBP306 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. TURGUT YEŞİLOĞLU Doç.Dr. BİLGE YILMAZ |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadonun dünya ve Türkiye’deki ekonomik önemini bilir. 2) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadonun dünya ve Türkiye’deki yetiştirilme bölgelerini bilir. 3) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadonun anavatanları ve sistematiklerini bilir. 4) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadonun ekolojik isteklerini bilir. 5) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadonun morfoloji, biyoloji ve fizyolojisini bilir. 6) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadoda fidancılık tekniklerini bilir. 7) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadonun dünya ve Türkiye’de kullanılan anaçlarını ve özelliklerini bilir. 8) Trabzon hurması, kivi, pikan ve avokadoda bahçe tesisi ve yıllık bakım işlemleri (budama, gübreleme, sulama, vs) bilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Trabzon hurması, avokado, kivi ve pikan türlerinin tarihçesi, anavatanı ve coğrafik dağılımları, dünyadaki ve ülkemizdeki üretim ve ihracat değerleri, yetiştirme bölgeleri, sistematiği, bu türlerin morfoloji, biyolojik ve fizyolojisi, önemli çeşitleri, ekolojik istekleri, anaçları ve türlere özgü modern yetiştirme teknikleri, açıkta ve serada fidan yetiştirme teknikleri ile bahçe tesisi için planlama, kültürel uygulamalar konularını öğretmektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Trabzon hurması, avokado, kivi ve pikan türlerinin tarihçesi, anavatanı ve coğrafik dağılımları, dünyadaki ve ülkemizdeki üretim ve ihracat değerleri, yetiştirme bölgeleri, sistematiği, bu türlerin morfoloji, biyolojik ve fizyolojisi, önemli çeşitleri, ekolojik istekleri, anaçları ve türlere özgü modern yetiştirme teknikleri, açıkta ve serada fidan yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi ve kültürel uygulamalar |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü derslik ve subtropik meyveler bahçeleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Trabzon Hurmasının;
- Besin değeri ve tüketim şekli
- Dünyada ve Türkiye’de ekonomik önemi
- Türkiye´de yetiştirilme olanakları
- Anavatanı
- |
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
2 |
Trabzon Hurmasının;
- Morfoloji ve biyolojisi
- Bazı önemli Trabzon hurması çeşitleri
- Ekolojik istekleri
|
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
3 |
Trabzon Hurmasında;
- Dünyada ve Türkiye’de kullanılan anaçlar ve özellikleri
- Çoğaltma yöntemleri
- Bahçe kurulması ve dikim sistemleri
- Yıllık |
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
4 |
Pikanın;
- Besin değeri ve tüketim şekli
- Dünyada ve Türkiye’de ekonomik önemi
- Türkiye´de yetiştirilme olanakları
- Anavatanı ve sistematikte |
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
5 |
Pikanın;
- Morfoloji ve biyolojisi
- Bazı önemli pikan çeşitleri
- Ekolojik istekleri
|
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
6 |
Pikanlarda;
- Dünyada ve Türkiye’de Kullanılan Anaçlar ve Özellikleri
- Çoğaltma yöntemleri
- Bahçe kurulması ve dikim sistemleri
- Yıllık bakım i |
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
7 |
Avokadonun;
- Besin değeri ve tüketim şekli,
- Dünyada ve Türkiye’de ekonomik önemi
- Türkiye´de yetiştirilme olanakları
- Anavatanı ve sistema |
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
8 |
Avokadonun;
- Morfoloji ve biyolojisi
- Bazı önemli avokado çeşitleri
- Ekolojik istekleri
|
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
9 |
ARA SINAVI |
Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. |
Yazılı sınav |
|
10 |
Avokadonun
- Besin değeri ve tüketim şekli
- Dünyada ve Türkiye’de ekonomik önemi
- Türkiye´de yetiştirilme olanakları
- Anavatanı ve sistematikte |
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
11 |
Avokadolarda;
- Kullanılan tohum ve klonal anaçlar
- Dünyada ve Türkiye’de kullanılan anaçlar ve özellikleri
- Çoğaltma yöntemleri
|
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
12 |
Avokadolarda
- Bahçe kurulması ve dikim sistemleri
- Yıllık Bakım İşlemleri
|
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
13 |
Kivinin
- Besin değeri ve tüketim şekli
- Dünyada ve Türkiye’de ekonomik önemi
- Türkiye´de yetiştirilme olanakları
- Anavatanı ve sistematiktek |
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
14 |
Kivinin;
- Morfoloji ve biyolojisi
- Bazı önemli kivi çeşitleri
- Ekolojik istekleri
|
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
15 |
Kivilerde;
- Çoğaltma yöntemleri
- Bahçe kurulması ve dikim sistemleri
- Yıllık bakım işlemleri
|
Subtropik Meyveler II ders notları ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konuların okunması |
Düz anlatım, gösterim ve tartışma |
|
16/17 |
YIL SONU SINAVI |
Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
• Kiwifruit. Science and Management, I.J. Warrington ve G.C. Weston, New Zealand Society for Horticultural Science, Auckland, New Zealand, 1992.
• Persimmon culture in New Zealand. H. Kitagawa, P.G. Glucina, Wellington, 1984.
• The Avocado Botany, Production and Uses. A.W. Whiley, B. Schaffer and B.N. Wolstenholme, CABİ publishing, USA, 2002
• Pecan Cultivars the Orchard’s Foundation. D., Sparks, Department of Horticulture, University of Georgia, Athens, Georgia. 1992.
• Pecans. A Grower’s Perspective. W., Rice, PecanQuest Publications. Ponca City, Oklahoma. 1994.
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ve resimlerle zenginleştirilmiş ders notlarının elektronik ortama aktarılmış sunusu
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma |
5 |
|
2 |
Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma |
5 |
|
3 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
5 |
|
4 |
Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme |
5 |
|
5 |
Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme |
5 |
|
6 |
Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme |
5 |
|
7 |
Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme |
1 |
|
8 |
Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme |
2 |
|
9 |
Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme |
5 |
|
10 |
Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme |
3 |
|
11 |
Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma |
3 |
|
12 |
Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme |
5 |
|
13 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme |
4 |
|
14 |
Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
25 |
25 |
|
Toplam İş Yükü: | 77 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.08 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|