Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Üzümsü Meyveler

Dersin Kodu : BBP302

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. NURGÜL TÜREMİŞ

Dersin Öğrenme Kazanımları : 1. Üzümsü meyvelerin dünya üretimi hakkında bilgi
2. Üretim teknikleri hakkında bilgi
3. Kullanım alanları hakkında bilgi
4. Hastalık-zararlıları hakkında bilgi

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Üzümsü meyveler hakkında bilgi vermek, Türkiye ve Dünya üretimi hakkında bilgi vermek, değerlendirme metotları hakkında bilgi vermek.

Dersin İçeriği : Türkiye´de meyve üretimi, üzümsü meyveler, çilek, ahududu, böğürtlen, frenk üzümü, bektaşi üzümü, yaban mersini, botaniği, çoğaltımı, ekolojik istekleri, bahçe kurma, budaması, hasat, değerlendirme şekli, zararlıları.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Bölümü Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Türkiye üzümsü meyve üretim değerleri, üzümsü meyvelerin tanımı. Dersle ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
2 Çilek hakkında bilgi Dersle ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
3 Çilek hakkında bilgi Dersle ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
4 Ahududu hakkında bilgi Dersle ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
5 Böğürtlen hakkında bilgi Dersle ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
6 Frenk üzümü hakkında bilgi Dersle ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
7 Ara sınav Ara sınav hazırlığı Yazılı sınav
8 Bektaşi üzümü hakkında bilgi Dersle ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
9 Yaban mersini hakkında bilgi Dersle ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
10 Botaniği, Üretimi, Ekolojik İstekleri hakkında bilgi Dersle ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
11 Bahçe kurma hakkında bilgi Dersle ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
12 Budama ve şekil verme hakkında bilgi Dersle ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
13 Hasat zamanı ve hasat şekli hakkında bilgi, Muhafazası hakkında bilgi Dersle ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
14 Hastalık ve zararlıları hakkında bilgi Dersle ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
15 Yıl sonu sınavı Sınav hazırlığı Yalı sınav
16/17 Final


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Sabit Ağaoğlu, 1986. Üzümsü Meyveler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 984, Ankara, 377s.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma 5
2 Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma 5
3 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 4
4 Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme 5
5 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme 4
6 Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme 3
7 Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme 2
8 Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme 5
9 Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme 4
10 Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme 3
11 Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma 1
12 Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme 3
13 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme 3
14 Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü: 63
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.52
Dersin AKTS Kredisi: 3