Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Staj

Dersin Kodu : BBP333

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 2

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. TURGUT YEŞİLOĞLU
Prof.Dr. ÖMER GEZEREL
Prof.Dr. SİNAN ETİ
Prof.Dr. SEMİH TANGOLAR
Prof.Dr. SEVGİ PAYDAŞ
Prof.Dr. AHSEN IŞIK ÖZGÜVEN
Prof.Dr. ALİ KÜDEN
Prof.Dr. ÖMÜR DÜNDAR
Prof.Dr. NEBAHAT SARI
Prof.Dr. NURGÜL TÜREMİŞ
Prof.Dr. SAADET BÜYÜKALACA
Prof.Dr. SALİH KAFKAS
Doç.Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
Doç.Dr. NESLİHAN YEŞİM YALÇIN MENDİ
Prof.Dr. YILDIZAKA KAÇAR
Doç.Dr. BİLGE YILMAZ
Dr.Öğr. ÜyesiDr. NEZİHE KÖKSAL
Doç.Dr. EBRUYAŞA KAFKAS
Prof.Dr. AYZİN KÜDEN
Doç.Dr. OKAN ÖZKAYA
Doç.Dr. SERPİL GÖK TANGOLAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Meyve yetiştiriliciği ile ilgili güz döneminde yapılan uygulamaların arazi koşullarında uygulamalı olarak gösterilmesi ve laboratuvarda yapılan araştırmalar ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi olunması ve beceri kazanılması
Sebze yetiştiriliciği ile ilgili yapılan uygulamaların arazi koşullarında uygulamalı olarak gösterilmesi, bahçe bitkileri ile ilgili olarak laboratuvarda yapılan araştırmalar ve uygulamalar hakkında bilgi verilmesi ve beceri kazandırılması
Bağ yetiştiriliciği ile ilgili yapılan uygulamaların arazi koşullarında uygulamalı olarak gösterilmesi, ilgili laboratuvalarrda yapılan araştırmalar ve uygulamalar hakkında bilgi verilmesi ve bu konularda beceri kazandırılması
Süs bitkileri yetiştiriliciği ile ilgili yapılan uygulamaların arazi koşullarında uygulamalı olarak gösterilmesi, ilgili laboratuvalarrda yapılan araştırmalar ve uygulamalar hakkında bilgi verilmesi ve bu konularda beceri kazandırılması

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : ALAN İÇİ SEÇMELİ DERSLER

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerinin yetiştiriliciği ile ilgili yapılan uygulamaların arazi koşullarında uygulamalı olarak gösterilmesi, bahçe bitkileri ile ilgili olarak laboratuvarda yapılan araştırmalar ve uygulamalar hakkında bilgi verilmesi.

Dersin İçeriği : Meyve yetiştiriliciği ile ilgili güz döneminde yapılan uygulamaların arazi koşullarında uygulamalı olarak gösterilmesi ve laboratuvarda yapılan araştırmalar ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi olunması ve beceri kazanılması

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bahçe Bitkileri Bölümüne ait laboratuvarlar ve deneme alanları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Arazide ılıman iklim meyvelerinde dal yapılarının ve budamanın yapılması Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
2 Arazide farklı meyve ağaçlarında aşıların anlatılarak aşılmanın uygulamalı yapılması Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
3 Arazide serada meyve yetiştiriciliği hakkında bilgi verilmesi Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
4 Arazide serin iklim sebzelerinde ekim-dikim ve bakım işlerinin uygulamalı olarak yapılması. Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
5 Arazide bağcılık bölümünde budama işlemlerinin yapılması Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
6 Arazide turunçgillerde olgun meyvelerin hasatlarının yapılması ve hasat kriterlerinin anlatılması Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
7 Süs bitkilerinde çoğaltma ve budama işlemlerinin uygulamalı olarak yapılması Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
8 Sitoloji ve histoloji laboratuarlarında çiçek tozu çim borusu büyümesi incelemesinin anlatılması ve mikroskopta incelenmesi Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
9 Doku kültürü laboratuarında sürgün ucu ve meristem kültürünün anlatılması ve uygulamalı yapılması Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
10 Fizyoloji laboratuvarında makro-mikro element analizlerinin anlatılarak uygulamalı yaptırılması Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
11 Pomoloji laboratuarında turunçgillerin pomolojik analiz kriterlerinin anlatılması ve pomolojik analizin uygulamalı olarak yapılması Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
12 Derim sonrası fizyolojisi laboratuarında raf ömrünün hesaplanmasında kullanılan parametrelerin anlatılması ve uygulamalı olarak yapılması. Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
13 Moleküler genetik laboratuarında genetik haritalama hakkında bilgi verilmesi Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
14 Moleküler genetik laboratuvarında genetik haritalama hakkında bilgi verilmesi Konuyla ilgili notların okunması Yüz yüze uygulamalı eğitim
15 ÖArazide turunçgillerde olgun meyvelerin hasatlarının yapılması ve hasat kriterlerinin anlatılması Konuyla ilgili notların okunması Sözlü final sınavı
16/17 Öğrencilerin hazırladığı staj defterlerinin ilgili öğretim üyesi ve öğretim elemanına kontrol ettirilerek imzalatılması ve dönem sonu sınavı Konuyla ilgili notların okunması Sözlü final sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Uygulama notları
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 0 90
    Ödev/Proje/Diğer 0 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma 5
2 Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma 5
3 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 5
4 Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme 4
5 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme 5
6 Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme 5
7 Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme 4
8 Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme 4
9 Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme 5
10 Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme 3
11 Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma 5
12 Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme 3
13 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme 5
14 Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 1 4 4
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 0 0 0
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 61
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.44
Dersin AKTS Kredisi: 2