Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Genel Bağcılık

Dersin Kodu : BBP303

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 5

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. SEMİH TANGOLAR
Doç.Dr. SERPİL GÖK TANGOLAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Bağcılığın Türkiye ve Dünyadaki önemini öğrenir.
Türkiye ve Dünya bağcılığında kullanılan çeşitleri bilir.
Asma türlerinin ve çeşitlerinin ticari kullanım şeklini kavrar.
Asmanın organlarını kavrar.
Asmanın yıllık yaşam döngüsünü öğrenir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bağcılığın Türkiye ve Dünyadaki yeri, önemi ve yetiştirildiği bölgeler ile asmanın sistematiği ve organlarını öğretmektir.

Dersin İçeriği : Bağcılığın tarihçesi ve coğrafik dağılımı, Dünyada bağcılığın yapıldığı ülkeler, Dünya üzüm üretimi ve ticareti, Türkiye üzüm yetiştirme bölgeleri, Asma sistematiği, Asma türleri ve yayılış alanları. Üzümlerin ticari sınıflandırılması, asmanın morfolojisi ve anatomisi, asmanın yıllık döngüsü ve büyüme ile ilgili olaylar verilmektedir.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Derslikleri ve Araştırma Bağı


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Bağcılığın tarihçesi Asmanın coğrafik dağılımı Bağ alanında mevsimsel kültürel uygulamaların gösterilmesi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
2 Dünyada bağcılığın yapıldığı ülkeler Dünya üzüm üretimi ve ticareti Bağ alanında mevsimsel kültürel uygulamaların gösterilmesi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
3 Türkiye Bağcılığı, Eski ve yeni bağcılık alanları Türkiye bağ alanı ve üzüm üretiminin bölgelere göre dağılımı Bağ alanında mevsimsel konuların gösterilmesi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
4 Bağcılık alanında çalışan kuruluşlar Üzümün besin değeri Bağ alanında mevsimsel konuların gösterilmesi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
5 Asmanın sistematikteki yeri Vitis cinsinin özellikleri (Euvitis alt cinsi, Muscadinia alt cinsi) Bağ alanında mevsimsel konuların gösterilmesi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
6 Asma türleri ve yayılış alanları Amerika, Asya ve Avrupa türleri, Türlerden örnekler gösterilmesi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
7 Üzümlerin ticari sınıflandırılması Sofralık üzümler Üzüm çeşitlerinden örnekler gösterilmesi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
8 Şaraplık, şıralık üzümler, kurutmalık üzümler Üzüm çeşitlerinden örnekler gösterilmesi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
9 ARA SINAVI Ara sınav hazırlığı Yazılı sınav
10 Asmanın morfolojisi ve anatomisi Kök sistemi, Gövde ve kollar, Bir yıllık dallar, Gözler ve tomurcuklar Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
11 Yaz sürgünü,Yapraklar, Salkımlar, Taneler Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
12 Asmanın yıllık büyüme ve gelişme döngüsü Bağ alanında mevsimsel konuların gösterilmesi Verilen kaynaklardaki ilgili konular Düz anlatım, gösterim ve tartışma
13 Üzüm yetiştiriciliğini etkileyen İklim Faktörleri (Sıcaklık, güneşlenme,yağmur, dolu, oransal nem, rüzgar) Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
14 Asma yetiştiriciliğini etkileyen Toprak koşulları (Toprak tipi, derinliği, taban suyu yüksekliği, reaksiyonu, tuzluluğu, kireçliliği, vb.) Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
15 Asma yetiştiriciliğini etkileyen Toprak koşulları (Toprak tipi, derinliği, taban suyu yüksekliği, reaksiyonu, tuzluluğu, kireçliliği, vb.) Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, gösterim ve tartışma
16/17 Yıl sonu sınavı Final sınavına hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Uzun, İ., 2004. Bağcılık. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. 156 s.
 Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, Ankara. 253s
 Çelik, S., 2007. Bağcılık (Ampeloloji). Trakya Üniv. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Anadolu Matbaa Ambalaj San. ve Tic. Ltd. Şti. 426 s.
 Ağaoğlu, Y.S., 1999. Bilimsel ve Uygulamalı BAĞCILIK (Asma Biyolojisi) . Kavaklıdere Eğitim Yayınları, No: 1. 205 s.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 0 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma 3
2 Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma 3
3 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 4
4 Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme 3
5 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme 5
6 Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme 2
7 Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme 1
8 Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme 3
9 Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme 2
10 Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme 2
11 Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma 3
12 Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme 3
13 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme 3
14 Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme 2
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü: 122
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.88
Dersin AKTS Kredisi: 5