Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Sebze Tohumculuğu

Dersin Kodu : BBP301

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. NEBAHAT SARI

Dersin Öğrenme Kazanımları : Sebze tohumculuğu ile ilgili kavramlar ile tohumculuğun Türkiye ve dünyadaki durumunu tanımlar.
Tohum ve tohumluk üretimlerinin çeşitli sebze türlerindeki uygulanışları becerisini kazanır.
Sebze tohumluğu üretebilir, üretimi için gerekli biyolojik, teknolojik ve agronomik durumları analiz eder.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dünya’da ve Türkiye’de sebze tohumculuğunun genel durumu, tohumculuk sektöründe yaşanan yeni gelişmeler, tohumluk tipleri, tohum biyolojisi, tohum işleme ve teknolojisi, sebze tohumluklarında kalite, tohumlukların kontrol ve sertifikasyonu ile tohumluk sebze yetiştiriciliği konularında temel kavramları ve konuları anlayabilmek.

Dersin İçeriği : Sebze tohumculuğunun Türkiye ve dünyadaki yeri, tohum ve tohumluğun tanımı, tohum üretimi ve kalitesinin önemi, tohumun yapısı, melez tohumlar, ekilecek tohum miktarının hesaplanması, tohum fizyolojisi, dormansi, vernalizasyon, çimlenme ve güç testleri, çimlenmeyi uyarma ve uyarıcılar, tohumlukların kontrol ve sertifikasyonu, depolanması, tohum üretiminde çevre şartlarının etkisi, tohum alma yöntemleri, tohum verimleri ve tohumluk sebzelerin yetiştirilmeleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü derslikleri ve seraları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Sebze tohumculuğunun Türkiye’de geçirdiği aşamalar ve güncel durumu Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
2 Tohum ve tohumluk kavramları Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
3 Tohumluk tipleri Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
4 Açık tozlanan sebze tohumları Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
5 Hibrit sebze tohumları Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
6 Tohum fizyolojisi Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
7 Tohum çimlenme ve vigor testleri Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
8 Ara sınav Sınav hazırlığı Yazılı sınav
9 Tohumluk üretimi ve üreticileri Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
10 Sebze tohumluk üretimlerinde tarla kontrolleri-I Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
11 Sebze tohumluk üretimlerinde tarla kontrolleri-II Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
12 Sebze tohumluk üretimlerinde laboratuvar kontrolleri-I Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
13 Sebze tohumluk üretimlerinde laboratuvar kontrolleri-II Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
14 Üretim izni ve standart tohumluk kaydı başvuruları, çeşit tescili Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
15 Sebze tohumlarının işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma
16/17 Yarı yıl sonu sınavı Sınav hazırlığı Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Tohumluk Standartları ve Uygulama Esasları (Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müd.)
 Tohumluk ve Teknolojisi (Sezen Şehirali)
 Vegetable Seed Production (Raymond A.T.George)
 Seeds Handbook (Biology, Production, Processing and Storage) (Babasaheb B Desai)
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma 4
2 Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma 3
3 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 5
4 Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme 3
5 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme 2
6 Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme 5
7 Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme 2
8 Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme 1
9 Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme 3
10 Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme 1
11 Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma 1
12 Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme 2
13 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme 1
14 Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme 1
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü: 72
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.88
Dersin AKTS Kredisi: 3