Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Mikrobiyoloji Laboratuvar Teknikleri

Dersin Kodu : BY-593

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. SADIK DİNÇER

Dersin Öğrenme Kazanımları : Mikrobiyoloji laboratuvar teknikleri kavranacaktır.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Sterilizasyon yöntemleri, aerob, anaerob ve fakültatif anaerob kültür teknikleri, saf kültür izolasyon yöntemleri, antibiyotik hassasiyet testleri. Gıda (su, içecek ve yiyecekler) maddelerinden, göllerden, denizlerden ve nehir sularından mikroorganizma izolasyon ve identifikasyonu öğretilecektir.

Dersin İçeriği : Mikrobiyoloji pratikleri öğretilecektir.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Biyoloji Bölümü Araştırma Laboratuvarlarında


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Mikroskop ve mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan diğer ekipmanların tanıtımı. Çalışma prensipleri hakkında bilgilendirme, Laboratuvar Biogüvenliği Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
2 Boyama yöntemleri Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
3 Kültür yöntemleri Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
4 Kültür yöntemleri Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
5 Kültür yöntemleri Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
6 Kültür yöntemleri Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
7 Mikroorganizmaları kontrol yöntemleri Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
8 Vize
9 Mikroorganizmaları kontrol yöntemleri Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
10 Bakterilerin tiplendirilmesi Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
11 Toprak mikrobiyolojisi Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
12 Toprak mikrobiyolojisi Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
13 Su mikrobiyolojisi Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
14 Su mikrobiyolojisi Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
15 Gıda mikrobiyolojisi Kaynak taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
16/17 Gıda mikrobiyolojisi


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Benson Harold J. Microbiological applications (1994). 6th edition.Wm.C.Brown Publisher.
 Collins, C.H and Lyne. P,M. Microbiolgical methods 1976. Butterworth & Co Ltd.
 Atlas. R,M. Handbook of Media for Environmental Microbiology.2005. 2nd Editon CRXC press.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 7 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Biyoloji alaninda ileri duzeyde kuramsal ve uygulamali bilgiye sahip olur 5
2 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, ilgili program alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme 5
3 Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme 5
4 Biyolojide edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme 4
5 Alanını ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme 3
6 Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme 3
7 Biyoloji ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme 3
8 Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme 4
9 Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme 4
10 Alana ilişkin yabancı çalışmaları takip edebilme, uluslararası düzeyde çeşitli sosyal etkileşim ve bilimsel çalışma grupları içinde yer alma ve kendi çalışmalarını uluslararası düzeyde paylaşabilmek için en az bir yabancı dilde iletişim becerilerine sahip olmak 3
11 Biyoloji alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme 2
12 Biyoloji alanında bilimsel bir araştırma yürütebilmek için gerekli olan istatistik yazılımları kullanabilme becerilerini kazanmak, bilgi ve veri paylaşım sürecinin gerektirdiği bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek 2
13 Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme 2
14 Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme 5
15 Biyoloji alanı ve kişisel gelişim konusunda yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olarak, mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimsemek 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 7 4 28
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü: 148
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.92
Dersin AKTS Kredisi: 6