|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Abiyotik Hastalıklar |
|
Dersin Kodu |
: |
BKP356 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. SAADETTİN BALOĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Bitkilerde herhangi bir hastalık etmeni veya zararlı olmaksızın olumsuz iklim ve toprak koşulları ile çevre kirleticiler ve yanlış kültüğrel uygulamalar nedeniyle bitkilerde meydana gelen zararlanmalar öğrenilmektedir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
BKP201 Fitopatoloji
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Her hangi bir patojen veya zararlı olmaksızın bitkilerde değişen şiddetlerde zararlara neden olan çevre faktörleri (Olumsuz atmosfer ve tıoprak koşulları) , yanlış ve hatalı külütürel uygulamaların incelenmesi ve bu konularda bilgilerin alınması |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bitkilerde hastalık ve zararlanmalara neden olan cansız etmenlerin anlatımı ve sebeplerinin saptanması |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Hastalık etmenleri ve abiyotik etmenlerin özellikleri , karşılaştırılması |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
2 |
Abiyotik faktör olarak iklim olayları
Ödevlerin verilmesi |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
3 |
Yüksek sıcaklığın bitkilere olan etkileri |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
4 |
Düşük sıcaklığın bitkilere etkileri |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
5 |
Nem, yağış, rüzgar ve işığın bitkilere etkileri |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
6 |
Toprak özellikleri |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
7 |
Toprağın fiziksel ve kimyasal içeriğnin bitkilere olan etkileri |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
8 |
Ara sınav |
işlenilen konularıkapsayacak şekilde |
yazılı sınav |
|
9 |
Toprak pH sı ve Tuzlanmanın bitkilere etkisi |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
10 |
Toprağın kimyasal yapısı Makro elemnt eksiklik ve fazlalığın bitkilere olan etkisi
Ödevlerin toplanması |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
11 |
Toprağın kimyasal yapısı Mikro elemnt eksiklik ve fazlalığın bitkilere olan etkisi |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
12 |
Bitki yetiştirme ve işletme tekniklerinin bitkilere olan olumsuz etkileri |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
13 |
Fitooksiteler ve çevre kirliliği |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
14 |
Çevre kirliliği ve küresel ısınma |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
15 |
Genetik bozukluklar |
verilen notlar, yardımcı kaynaklar ve powert point sunularından ders tekrarı |
görsel anlatım |
|
16/17 |
Yıl Sonu Sınavı |
işlenilen konularıkapsayacak şekilde |
Yazılı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
The Compendium seriesof The American Phytopathological Society (Citrus, Apple and Pear, Rose, Corn, Barley, Cotton, Grape, Strawberry, Tomato, Potato, Peanut vd.) (APS Press, The American Phythopathological Society Pilot Knob Road St. Paul,Minnesota 55121- 2097 USA)
Ders notu, kaynak kitaplar ve power point sunular
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
6 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Bitki sağlığı alanında sorun olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanıma sahip olur. |
2 |
|
2 |
Bitki Koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak en uygun ekonomik mücadele yöntemini seçer. |
5 |
|
3 |
Mesleki bilgilerini tarımın ilgili paydaşlarına aktarabilme, üretici ve uygulayıcı kuruluşlarla iletişim kurabilme becerisi kazanma |
4 |
|
4 |
Savaş yöntemlerinin pratikte doğru uygulanmasını sağlar ve sonuçlarını değerlendirerek yorumlar; kimyasal savaş yönteminin kullanılması gerektiği durumlarda talimatlara göre uygulanabilecek pestisitleri belirleyerek reçete yazar. |
3 |
|
5 |
Bitki koruma alanında teknoloji uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma |
3 |
|
6 |
Laboratuar kullanma, bitki koruma alanında laboratuarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhis, araştırma amaçlı üretim vb. analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi |
3 |
|
7 |
Meslek etiğine saygılı olma, Bitki Koruma ile ilgili ortaya çıkan sorunları yasal mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde anlama ve çözüm yöntemleri geliştirme yeteneği kazanma. |
4 |
|
8 |
Gerekli teknolojileri kullanarak Bitki Koruma ile bilgilere ulaşır kendi bilgileri ile sentezleyerek yazılı ve sözlü sunumlar yapar. |
5 |
|
9 |
Bilimsel araştırmanın temel yöntemlerini kavrama, bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme becerisi kazanır. |
3 |
|
10 |
Mesleğiyle ilgili konularda bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanır, uygulamalarda işe ilişkin güvenliği gözetir; mesleki etik sorumluluğu kazanır |
3 |
|
11 |
Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan etmenlerin biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri vb. Bitki Korumanın genel konularını öğrenir.
|
4 |
|
12 |
Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Bitki Koruma alanında yeterli altyapıya sahip olur |
0 |
|
13 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
6 |
12 |
72 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
15 |
15 |
|
Toplam İş Yükü: | 139 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.56 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|