Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Bitki Bakteri Hastalıkları

Dersin Kodu : BKP306

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. YEŞİM AYSAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Çeşitli kültür bitkilerinde görülen ve ekonomik zarar oluşturan prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıkları öğrenir.
Prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıkların mücadele yollarını öğrenir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : BKP307 Bakteriyoloji

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Çeşitli kültür bitkilerinde hastalık oluşturan prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) tanımı, etiyolojisi, epidemiyolojisi ve mücadele yöntemlerini öğretmektir.

Dersin İçeriği : Prokaryorların bazı meyve ağaçlarında (sert çekirdekli meyveler, elma, armut, turunçgillerde), sebzelerde (domates, biber, fasulye, soğan, lahanagiller, kabakgiller, patates), buğday, mısır, pamuk ve süs bitkilerinde neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Bitkilerde zarar oluşturan bakteri, fitoplazma ve spiroplazma hastalıklarının ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, sınıflandırılmaları, oluşturduğu hastalık belirtileri Ödev verilmesi görsel anlatım
2 Turunçgil ve bağda prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. görsel anlatım
3 Elma ve armutta prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. görsel anlatım
4 Sert çekirdekli meyve ağaçlarında prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. görsel anlatım
5 Endüstri bitkileri ve zeytinde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. görsel anlatım
6 Tahıllarda prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. görsel anlatım
7 Patateste prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. görsel anlatım
8 ARASINAV Ara sınava kadar işlenmiş konuları kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak.
9 Çeşitli sebzelerde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. görsel anlatım
10 Çeşitli sebzelerde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. görsel anlatım
11 Çeşitli sebzelerde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. görsel anlatım
12 Çeşitli sebzelerde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. görsel anlatım
13 Çilek, fındık ve cevizde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. görsel anlatım
14 Süs bitkilerinde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. görsel anlatım
15 Ödev sunumları Kaynak kitaplardan ödev hazırlamak ve sunmak. görsel anlatım
16/17 YIL SONU SINAVI Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak.


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Mesleki Ders Kitabı "Bitki Bakteri Hastalıkları", Hazırlayan: Saygılı, Şahin ve Aysan (2013)
 APS Diseases Compendium serileri
 Çeşitli kaynaklarlan hazırlanmış power point sunuları
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 95
    Ödev/Proje/Diğer 1 5
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Bitki sağlığı alanında sorun olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanıma sahip olur. 5
2 Bitki Koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak en uygun ekonomik mücadele yöntemini seçer. 5
3 Mesleki bilgilerini tarımın ilgili paydaşlarına aktarabilme, üretici ve uygulayıcı kuruluşlarla iletişim kurabilme becerisi kazanma 4
4 Savaş yöntemlerinin pratikte doğru uygulanmasını sağlar ve sonuçlarını değerlendirerek yorumlar; kimyasal savaş yönteminin kullanılması gerektiği durumlarda talimatlara göre uygulanabilecek pestisitleri belirleyerek reçete yazar. 5
5 Bitki koruma alanında teknoloji uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma 4
6 Laboratuar kullanma, bitki koruma alanında laboratuarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhis, araştırma amaçlı üretim vb. analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi 4
7 Meslek etiğine saygılı olma, Bitki Koruma ile ilgili ortaya çıkan sorunları yasal mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde anlama ve çözüm yöntemleri geliştirme yeteneği kazanma. 4
8 Gerekli teknolojileri kullanarak Bitki Koruma ile bilgilere ulaşır kendi bilgileri ile sentezleyerek yazılı ve sözlü sunumlar yapar. 3
9 Bilimsel araştırmanın temel yöntemlerini kavrama, bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme becerisi kazanır. 4
10 Mesleğiyle ilgili konularda bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanır, uygulamalarda işe ilişkin güvenliği gözetir; mesleki etik sorumluluğu kazanır 3
11 Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan etmenlerin biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri vb. Bitki Korumanın genel konularını öğrenir. 5
12 Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Bitki Koruma alanında yeterli altyapıya sahip olur 3
13 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 15 2 30
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü: 72
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.88
Dersin AKTS Kredisi: 3