|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Bitki Bakteri Hastalıkları |
|
Dersin Kodu |
: |
BKP306 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. YEŞİM AYSAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Çeşitli kültür bitkilerinde görülen ve ekonomik zarar oluşturan prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıkları öğrenir. Prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıkların mücadele yollarını öğrenir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
BKP307 Bakteriyoloji
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Çeşitli kültür bitkilerinde hastalık oluşturan prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) tanımı, etiyolojisi, epidemiyolojisi ve mücadele yöntemlerini öğretmektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Prokaryorların bazı meyve ağaçlarında (sert çekirdekli meyveler, elma, armut, turunçgillerde), sebzelerde (domates, biber, fasulye, soğan, lahanagiller, kabakgiller, patates), buğday, mısır, pamuk ve süs bitkilerinde neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Bitkilerde zarar oluşturan bakteri, fitoplazma ve spiroplazma hastalıklarının ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, sınıflandırılmaları, oluşturduğu hastalık belirtileri
Ödev verilmesi |
|
görsel anlatım |
|
2 |
Turunçgil ve bağda prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi
|
Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
görsel anlatım |
|
3 |
Elma ve armutta prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
görsel anlatım |
|
4 |
Sert çekirdekli meyve ağaçlarında prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
görsel anlatım |
|
5 |
Endüstri bitkileri ve zeytinde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
görsel anlatım |
|
6 |
Tahıllarda prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
görsel anlatım |
|
7 |
Patateste prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
görsel anlatım |
|
8 |
ARASINAV |
Ara sınava kadar işlenmiş konuları kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. |
|
|
9 |
Çeşitli sebzelerde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
görsel anlatım |
|
10 |
Çeşitli sebzelerde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
görsel anlatım |
|
11 |
Çeşitli sebzelerde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
görsel anlatım |
|
12 |
Çeşitli sebzelerde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
görsel anlatım |
|
13 |
Çilek, fındık ve cevizde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
görsel anlatım |
|
14 |
Süs bitkilerinde prokaryotların (bakteri, fitoplazma ve spiroplazma) neden olduğu hastalıklar ve mücadelesi |
Kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
görsel anlatım |
|
15 |
Ödev sunumları |
Kaynak kitaplardan ödev hazırlamak ve sunmak. |
görsel anlatım |
|
16/17 |
YIL SONU SINAVI |
Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Mesleki Ders Kitabı "Bitki Bakteri Hastalıkları", Hazırlayan: Saygılı, Şahin ve Aysan (2013)
APS Diseases Compendium serileri
Çeşitli kaynaklarlan hazırlanmış power point sunuları
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
95 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
5 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Bitki sağlığı alanında sorun olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanıma sahip olur. |
5 |
|
2 |
Bitki Koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak en uygun ekonomik mücadele yöntemini seçer. |
5 |
|
3 |
Mesleki bilgilerini tarımın ilgili paydaşlarına aktarabilme, üretici ve uygulayıcı kuruluşlarla iletişim kurabilme becerisi kazanma |
4 |
|
4 |
Savaş yöntemlerinin pratikte doğru uygulanmasını sağlar ve sonuçlarını değerlendirerek yorumlar; kimyasal savaş yönteminin kullanılması gerektiği durumlarda talimatlara göre uygulanabilecek pestisitleri belirleyerek reçete yazar. |
5 |
|
5 |
Bitki koruma alanında teknoloji uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma |
4 |
|
6 |
Laboratuar kullanma, bitki koruma alanında laboratuarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhis, araştırma amaçlı üretim vb. analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi |
4 |
|
7 |
Meslek etiğine saygılı olma, Bitki Koruma ile ilgili ortaya çıkan sorunları yasal mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde anlama ve çözüm yöntemleri geliştirme yeteneği kazanma. |
4 |
|
8 |
Gerekli teknolojileri kullanarak Bitki Koruma ile bilgilere ulaşır kendi bilgileri ile sentezleyerek yazılı ve sözlü sunumlar yapar. |
3 |
|
9 |
Bilimsel araştırmanın temel yöntemlerini kavrama, bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme becerisi kazanır. |
4 |
|
10 |
Mesleğiyle ilgili konularda bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanır, uygulamalarda işe ilişkin güvenliği gözetir; mesleki etik sorumluluğu kazanır |
3 |
|
11 |
Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan etmenlerin biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri vb. Bitki Korumanın genel konularını öğrenir.
|
5 |
|
12 |
Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Bitki Koruma alanında yeterli altyapıya sahip olur |
3 |
|
13 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
15 |
2 |
30 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
16 |
2 |
32 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
2 |
2 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
4 |
4 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
4 |
4 |
|
Toplam İş Yükü: | 72 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.88 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|