Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Tarımsal Değer Biçme Ve Bilirkişilik |
|
Dersin Kodu |
: |
BKP216 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. CAHİT GÜNGÖR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Tarımsal mal ve haklara değer biçebilir. Tarımsal değer biçme kapsamında bilirkişi raporları hazırlayabilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Öğrencilerin tarımsal mal ve haklara değer biçme yöntemlerini öğrenmesi, uygulayabilmesi ve bilirkişilik raporlarını hazırlayabilmesi. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Tarım işletmelerine, tarım arazilerine ve bunlara bağlı haklar ve diğer tarımsal mallara değer biçmede kullanılan yöntemlerin uygulamalı örneklerle öğretilmesi, tarımsal mal ve haklara değer biçme kapsamındaki bilirkişilik konularının özetlenerek, bilirkişik raporlarının hazırlanması konusunda öğrencilere bilgi vermek ve uygulama yaptırmak. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Tarımsal Değer Biçmenin konusu ve kapsamı. |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
2 |
Değer biçmeye konu olan mallar ve haklar |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
3 |
Fiyat endekslerinin kullanılması, faiz ve ortalama formüllerinin kullanılması. Paranın zaman değeri. |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
4 |
Değer Biçme Yöntemleri |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
5 |
Değer Biçme Yöntemleri (devam) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
6 |
Tek yıllık ürünlerle kaplı tarım arazilerine değer biçilmesi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
7 |
Meyve bahçelerine değer biçilmesi. |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
8 |
Meyve bahçelerine değer biçilmesi (devam) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
9 |
Ara Sınavı |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
10 |
Meyve bahçelerinin ekonomik ömürlerinin tespit edilmesi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
11 |
Tarım işletmelerinin geneline değer biçilmesi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
12 |
Tarım işletmelerinin geneline değer biçilmesi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
13 |
Bilirkişinin tanımı, önemi, sorumluluğu ve mevzuatı |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
14 |
Ziraat Mühendislerinin karşılaştıkları bilirkişilik konuları. Bilirkişilik raporlarının hazırlanması. |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
15 |
Bilirkişilik raporlarının hazırlanması. |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Ders anlatımı |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Tüm ders notları ve kaynaklar |
Ders anlatımı |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Bitki sağlığı alanında sorun olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanıma sahip olur. |
3 |
|
2 |
Bitki Koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak en uygun ekonomik mücadele yöntemini seçer. |
3 |
|
3 |
Mesleki bilgilerini tarımın ilgili paydaşlarına aktarabilme, üretici ve uygulayıcı kuruluşlarla iletişim kurabilme becerisi kazanma |
3 |
|
4 |
Savaş yöntemlerinin pratikte doğru uygulanmasını sağlar ve sonuçlarını değerlendirerek yorumlar; kimyasal savaş yönteminin kullanılması gerektiği durumlarda talimatlara göre uygulanabilecek pestisitleri belirleyerek reçete yazar. |
3 |
|
5 |
Bitki koruma alanında teknoloji uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma |
3 |
|
6 |
Laboratuar kullanma, bitki koruma alanında laboratuarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhis, araştırma amaçlı üretim vb. analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi |
3 |
|
7 |
Meslek etiğine saygılı olma, Bitki Koruma ile ilgili ortaya çıkan sorunları yasal mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde anlama ve çözüm yöntemleri geliştirme yeteneği kazanma. |
3 |
|
8 |
Gerekli teknolojileri kullanarak Bitki Koruma ile bilgilere ulaşır kendi bilgileri ile sentezleyerek yazılı ve sözlü sunumlar yapar. |
3 |
|
9 |
Bilimsel araştırmanın temel yöntemlerini kavrama, bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme becerisi kazanır. |
3 |
|
10 |
Mesleğiyle ilgili konularda bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanır, uygulamalarda işe ilişkin güvenliği gözetir; mesleki etik sorumluluğu kazanır |
3 |
|
11 |
Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan etmenlerin biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri vb. Bitki Korumanın genel konularını öğrenir.
|
3 |
|
12 |
Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Bitki Koruma alanında yeterli altyapıya sahip olur |
3 |
|
13 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|